Αφότου η αστυνομία του Όκλαντ, καταστέλλοντας την κατάληψη της περιοχής, έστειλε στο νοσοκομείο έναν αμερικανό πεζοναύτη και βετεράνο του πολέμου στο Ιράκ, ένας μαύρος Εθνοφρουρός εμφανίστηκε ένστολος στη Λίμπερτι Σκουέρ.

Επέτρεψε στους παριστάμενους να τον φωτογραφήσουν, ενώ αρκετοί επέμειναν να τον ευχαριστήσουν προσωπικά και να του σφίξουν το χέρι.
Το γεγονός αυτό είναι αξιοσημείωτο καθώς η παρουσία ένστολων στρατιωτικών εν ενεργεία σε διαδηλώσεις απαγορεύεται από τους στρατιωτικούς κανονισμούς – αν και το να βρίσκεσαι ένα κρύο βροχερό απόγευμα σε ένα πάρκο περιτριγυρισμένο από σκηνές ίσως να μη μετράει. Ωστόσο, το εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό που συμμετείχε στις διαμαρτυρίες ενάντια στους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ είχε αποφασίσει να μην εμφανίζεται εκεί ένστολο, λόγω ακριβώς αυτών των κανονισμών.
«Υποστηρίζω αυτό το κίνημα εκατό τοις εκατό», μου είπε ο εθνοφρουρός. Τον ενοχλεί η άδικη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα φορολογικά ζητήματα, δηλαδή οι τεράστιες φορολογικές απαλλαγές για το 1% και οι περικοπές στη χρηματοδότηση κοινωνικών υπηρεσιών για το 99%. Καθώς τα κέντρα στήριξης των άστεγων εφήβων κινδυνεύουν να κλείσουν, αναρωτιέται τι θα γίνουν αυτά τα παιδιά. Είπε επίσης ότι για έξι χρόνια δούλευε με καθεστώς ημιαπασχόλησης προκειμένου να μπορεί να πηγαίνει στο σχολείο και υπογράμμισε την ειρωνεία του να είναι αναγκασμένος να πληρώνει για την περίθαλψή του, παρότι ενταγμένος στρατιωτικό σύστημα υγείας, την ίδια στιγμή που τα μέλη του Κογκρέσου, σχεδόν κάθε χρόνο, ψηφίζουν την αύξηση των μισθών τους.
Σε μια άλλη περίπτωση, ένα viral βίντεο (1) στο YouTube δείχνει έναν αμερικανό πεζοναύτη, τον λοχία Σάμαρ Τόμας, ένστολο, στη διάρκεια μαζικής διαμαρτυρίας που έγινε στην Τάιμς Σκουέρ στα μέσα του Οκτώβρη να φωνάζει σε δεκάδες αστυνομικούς με χειροπέδες μιας χρήσης περασμένες στην ζώνης τους: «Αυτή δεν είναι πολεμική ζώνη. Το να χτυπήσεις αυτούς τους άοπλους ανθρώπους δε θα σε κάνει πιο δυνατό. Είναι αμερικανοί πολίτες!». Η παρέμβαση αυτή του πεζοναύτη πιθανότατα απέτρεψε τη σύλληψη δεκάδων ατόμων που διαδήλωναν ειρηνικά.
Όσο περισσότεροι αμερικανοί στρατιώτες, άντρες και γυναίκες ταυτίζονται με το 99% και το υποστηρίζουν με θάρρος, τόσο περισσότερη δύναμη αποκτά αυτό το κίνημα. Ένας στρατιώτης που σκέφτεται, ένας στρατιώτης με συνείδηση, είναι ο χειρότερος εφιάλτης του 1%.

Του PHAM BINH

(1) Ο όρος «viral video» περιγράφει ολιγόλεπτα βίντεο που γνώρισαν τεράστια κυκλοφορία στο διαδίκτυο. Η λέξη «viral» σημαίνει «ιογενής» και χρησιμοποιείται για να δοθεί έμφαση στο «μεταδοτικό χαρακτήρα» της διαδικασίας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!