Συνεχίζονται για τέταρτη βδομάδα οι καταλήψεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, δείχνοντας την εναντίωση των φοιτητών όχι μόνο απέναντι στο νόμο-πλαίσιο της Διαμαντοπούλου, αλλά και στο σύνολο της μνημονιακής πολιτικής, που στερεί το μέλλον από μια ολόκληρη γενιά.

Μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις, για ακόμη μια βδομάδα, πάνω από 150 σχολές (300 την προηγούμενη βδομάδα) αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους. Αν και ο αριθμός των καταλήψεων είναι μειωμένος, υπάρχει αισιοδοξία, καθώς πλέον στο πλευρό των φοιτητών βρίσκονται και οι 100 (ο αριθμός μέρα με τη μέρα αυξάνεται) καταλήψεις σχολείων.
Στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή φοιτητών απ’ όλη την Ελλάδα, μαθητών και καθηγητών απ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Μετά το τέλος της πορείας, στην οποία βρέθηκαν περίπου 5.000 διαδηλωτές, οι φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν Πανελλαδικό Συντονιστικό στην Πλατεία Συντάγματος, στο οποίο αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και των καταλήψεων καθώς επίσης και την ένωση με άλλα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας.

Εκβιασμοί για «ανοιχτά πανεπιστήμια»…
Τη λήξη των καταλήψεων, ώστε να μη χαθούν η εξεταστική και το εξάμηνο, και την πλήρη εφαρμογή του νόμου ζήτησε η υπουργός, Α. Διαμαντοπούλου, τονίζοντας πως «κάθε αντίθετη πράξη περιφρονεί τη Δημοκρατία, παραβιάζοντας τη νομιμότητα, και ως τέτοια θα αντιμετωπίζεται». Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ, η οποία αναφέρει πως: «Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία τα πανεπιστημιακά ιδρύματα πρέπει να είναι ανοικτά, να βρίσκονται, δηλαδή, σε πλήρη εκπαιδευτική, ερευνητική και διοικητική λειτουργία».
Παράλληλα, αυξάνονται οι «αγανακτισμένοι» φοιτητές, που δεν πείθονται πως οι καταλήψεις μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματά τους και ζητούν να ανοίξουν οι σχολές και να δοθεί κανονικά η εξεταστική. Πάντως, σε καμιά περίπτωση δεν έχουν γίνει πλειοψηφικό ρεύμα μέσα στις σχολές, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ούτε και κίνημα, όπως παρουσιάζουν τα παπαγαλάκια των κυρίαρχων ΜΜΕ, που έχουν αναλάβει εργολαβικά την προώθηση της καμπάνιας «Ανοιχτά Πανεπιστήμια».

Δημήτρης Γκάζης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!