Αρχική πολιτική Μεγαλώνει η «απόσταση» κυβέρνησης και βάσης

Μεγαλώνει η «απόσταση» κυβέρνησης και βάσης

Η ηγεσία προσπαθεί να ελέγξει τις αντιδράσεις  – Του Μιχάλη Σιάχου

Όσο περνούν οι μέρες από την επιβολή των πρωτοφανών για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα οικονομικών μέτρων, τόσο το ρήγμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη βάση του ΠΑΣΟΚ βαθαίνει. Αν και σε επίπεδο «υψηλών κλιμακίων» η κυβέρνηση κατάφερε να «μαντρώσει» τα στελέχη της στη γραμμή στήριξης, με πιο χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις Παπουτσή – Σκανδαλίδη, δεν φαίνεται να μπορεί να επιβάλλει αντίστοιχη «ομερτά» σε μερίδα συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ, οι οποίοι –πιεζόμενοι και από την οργή του κόσμου- σηκώνουν τους τόνους.

Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι από το ΠΑΣΟΚ που περιμένουν κορύφωση αυτής της αντίθεσης τις επόμενες μέρες, όταν θα αρχίσει να έρχεται ο λογαριασμός στους δημόσιους υπαλλήλους, ενώ το κλίμα γίνεται ακόμα πιο εκρηκτικό από το «πάρτι» με τις ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών που ξεκίνησε, κάνοντας τη ζωή των μισθωτών και των συνταξιούχων ακόμη πιο δύσκολη.

Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του κάνουν ό,τι μπορούν για να καθυστερήσουν την εμφάνιση οργανωμένων διαφωνιών.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι ενώ η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει δύο μέρες και να γίνει στην Αθήνα, τελικά «στριμώχθηκε» σε μερικές ώρες (σήμερα) στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, «η συζήτηση μπορεί να εκτονώσει το κλίμα. Διαφορετικά η οργή συσσωρεύεται και ενδεχομένως να ξεσπάσει κρίση ακόμη και με ασήμαντη αφορμή». Το κλίμα που διαμορφώνεται στο ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται ανάγλυφα στα λόγια από τη μια του πρώην Προέδρου της Βουλής και βουλευτή της Β’ Αθήνας, Απόστολου Κακλαμάνη και τριών συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τα μέτρα αντιλαϊκά και άδικα και προαναγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με στόχο την ακύρωσή τους.

 

Απόστολος Κακλαμάνης: Η δοκιμασία της Ελλάδας ανέδειξε το έλλειμμα της Ε.Ε.

 Υπεραμύνεται της κυβερνητικής πολιτικής ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Β’ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης, τονίζοντας ότι «δυστυχώς για την Ελλάδα αυτή η πολιτική είναι, σήμερα, μονόδρομος».

 

Πολλοί, ακόμα και μέσα από το ΠΑΣΟΚ, λένε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αποτελούν την πιο άγρια λιτότητα που επιχείρησε να εφαρμόσει κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση; Τα μέτρα και η ακολουθούμενη πολιτική είναι μονόδρομος;

Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, παραδέχτηκε, με ειλικρίνεια, ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, μέχρι τώρα, κινούνται έξω από το πλαίσιο του προγράμματός μας. Η συζήτηση, λοιπόν, για το εάν η πολιτική που αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε, είναι συνεπής στο πρόγραμμα μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης είναι περιττή.

Το θέμα είναι ότι παραλάβαμε μια οικονομική κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Βρεθήκαμε, κυριολεκτικά, στο «παρά ένα» να κηρύξει το κράτος «στάση πληρωμών». Αυτό είναι το αποτέλεσμα, κατά κύριο λόγο, της υπέρ πεντάχρονης διακυβέρνησης του κ. Καραμανλή και της Ν.Δ., αλλά και των γνωστών διαρθρωτικών προβλημάτων της Οικονομίας μας που, αντί να αντιμετωπιστούν με πολιτική γενναιότητα, αφέθηκαν να γιγαντωθούν. Όσο για το «δέον γενέσθαι», η πολιτική μας θα συμπληρωθεί γρήγορα με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα πρέπει να αποκαθιστά μέρος, έστω, της ανισοκατανομής των βαρών. Και πέρα από εκεί, προχωρούμε σε ένα νέο, ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο που θα δημιουργήσει μια νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.

 

Η Ελλάδα, όλο το τελευταίο διάστημα, δίνει την εικόνα άκριτης υποταγής στα προστάγματα των αγορών και πληθαίνει ο κόσμος που λέει ότι η κυβέρνηση υιοθετεί με μεγάλη προθυμία τις εντολές Βρυξελλών, ΕΚΤ κ.λπ., με τον πρωθυπουργό να θέτει -και, μάλιστα, όχι μια φορά- ζήτημα εθνικής κυριαρχίας. Τελικά, κύριε πρόεδρε, τη χώρα την κυβερνά η εκλεγμένη κυβέρνηση ή υπερεθνικοί οργανισμοί και κέντρα, όπως Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ, αγορές κ.λπ.;

Κακά τα ψέματα. Μια χώρα που ζει με δανεικά, έχει περιορισμένες δυνατότητες προάσπισης των συμφερόντων της. Ιδιαίτερα όταν λειτουργεί σε ένα ανεξέλεγκτο παγκοσμιοποιημένο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στο οποίο δεν υπάρχουν κανόνες ή μάλλον, υπάρχει ένας κανόνας: τα πάντα για τα κέρδη των λίγων.

Είναι, επίσης, φανερό, ότι η δοκιμασία της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών, κυρίως, του ευρωπαϊκού νότου, ανέδειξε το έλλειμμα της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά στο πολιτικό σκέλος της. Υπάρχουν στο εσωτερικό της Ε.Ε. διαφορετικές προσεγγίσεις και, ενδεχομένως, διαφορετικές επιδιώξεις.

Αυτή η κρίση είναι ένα μάθημα για όλους, ότι το μέλλον του ευρωπαϊκού νομίσματος, της οικονομικής σταθερότητας, της θέσης κάθε χώρας μέλους της Ε.Ε. στην παγκόσμια οικονομία, είναι υπόθεση όλων των μελών της Ε.Ε. Ότι χωρίς αλληλεγγύη, το οικοδόμημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης θα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσει.

 

Ο πρωθυπουργός, είναι η αλήθεια, έχει επιδοθεί σε μια κούρσα διπλωματικών επαφών, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουμε δει απτά αποτελέσματα. Η όποια «βοήθεια», έστω και πολιτική, θεωρείτε ότι θα δοθεί –αν τελικά δοθεί- χωρίς ανταλλάγματα;

Διαφωνώ με την εκτίμησή σας. Όταν έχουμε, ήδη, σαφή δέσμευση από πλευράς Ε.Ε. για την παρέμβασή της -«έχουμε, ήδη, σχεδιάσει τα μέτρα», είπαν οι Τρισέ, Μπαρόζο κ.ά.– αν συνεχιστεί η κερδοσκοπική επίθεση κατά της Ελλάδας. Θεωρώ ότι η προώθηση της ιδέας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και η ξεκάθαρη τοποθέτηση της Γαλλίας, κατά τη συνάντηση Παπανδρέου–Σαρκοζί, πάνω στο ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, είναι σαφή δείγματα μιας νέας προσέγγισης που, σε μεγάλο βαθμό, είναι αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών του Γιώργου Παπανδρέου.

Ας μη βιαζόμαστε να κρίνουμε την αποτελεσματικότητα αυτών των πρωτοβουλιών και, μάλιστα, την ώρα που η κρίση βρίσκεται στην κορύφωσή της.

Γιατί, αυτό θέλω ιδιαίτερα να το τονίσω, εκτιμώ ότι η Ελλάδα ήταν απλώς η αρχή, ο πιο ευάλωτος, ίσως, στόχος μιας συνολικής επίθεσης, στο βάθος της οποίας βρίσκεται η επιδίωξη της αποδόμησης της ίδιας της Ε.Ε.

 

Θέμης Μπαλασσόπουλος: «Εισπρακτικά, αντικοινωνικά, άδικα»

Συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προαναγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ), Θέμης Μπαλασσόπουλος, σημειώνοντας ότι η αρχική απογοήτευση των εργαζομένων, σιγά – σιγά εξελίσσεται σε αγανάκτηση και οργή.

 

Πώς κρίνετε τα μέτρα της κυβέρνησης;

Τα οικονομικά μέτρα, σε συνδυασμό με τα φορολογικά, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού ότι μας καλεί η Ε.Ε. να πάρουμε αυτά τα μέτρα και να σώσουμε την Ελλάδα καθώς και όλες οι μετέπειτα εξελίξεις δείχνουν ότι, τελικά, αυτοί που θα αναλάβουν το βάρος της οικονομικής κρίσης είναι οι εργαζόμενοι.

Αυτά τα μέτρα ήταν η αρχή. Είναι μέτρα εισπρακτικά, αντικοινωνικά, άδικα. Από τη στιγμή που καθορίζουν τα της χώρας μας είτε η Ε.Ε. είτε οι διεθνείς οργανισμοί, είναι κατανοητό ότι ο μόνος εχθρός που βλέπουν είναι το κοινωνικό κράτος και τα δικαιώματα των εργαζομένων, αφού η πλειοψηφία τους είναι συντηρητικές δυνάμεις.

 

Ποιο είναι το κλίμα στους εργαζομένους του κλάδου σας και ιδιαίτερα σε εκείνους που ανήκουν στην ΠΑΣΚΕ;

Υπάρχει απογοήτευση και, σε πρώτη φάση, μια στάση παθητική, η οποία σιγά – σιγά εξελίσσεται σε αγανάκτηση και οργή. Κρίνοντας και από τα δικά μας μέλη της ΠΑΣΚΕ, που είναι πλειοψηφία στην ΠΟΕ – ΟΤΑ, βλέπουμε ότι ο κόσμος έχει απογοητευτεί.

Προσπαθούμε ώστε αυτή η απογοήτευση να μη μείνει αδρανής, να εκφράζεται, δηλαδή, απλώς φραστικά. Επιδιώκουμε να δώσουμε στους εργαζόμενους να καταλάβουν ότι μόνο μέσα από συντονισμένους αγώνες θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πολιτική. Ειδάλλως, το επόμενο διάστημα, η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη από τη σημερινή.

 

Τι δράσεις έχει προγραμματίσει η ομοσπονδία το επόμενο διάστημα;

Έχουμε προχωρήσει σε έναν ευρύ προγραμματισμό, που ξεκινάει από την προσεχή Τρίτη, που είναι το συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ. Στις 30 Μαρτίου θα έχουμε στάση εργασίας. Συγχρόνως θα κάνουμε συμβολικές καταλήψεις δημαρχείων και δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών, για να προβάλουμε ενέργειες ή συγκεντρώσεις. Θα έχουμε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενημέρωσης όλων των εργαζομένων, επειδή μόνο ένας κλάδος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση.

Και, βέβαια, να προετοιμάσουμε τον κόσμο, γιατί έχουμε «ανοιχτό» το συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό, έχουμε το σχέδιο «Καλλικράτης», που μέσω των συγχωνεύσεων φαίνεται ότι θα οδηγήσει σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων. Ακόμη έχουμε «ανοιχτά» τα ζητήματα που αφορούν την υγειονομική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψή μας.

 

Προετοιμάζεστε, δηλαδή, για αγώνα διαρκείας;

Ο αγώνας αυτός είναι μακροχρόνιος και επίπονος και πρέπει να συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις και οι ομοσπονδίες. Η κατεύθυνσή μας ως ΠΟΕ – ΟΤΑ είναι οι τοπικοί σύλλογοι να συμμετάσχουν σε πρωτοβουλίες με τους καθηγητές, τους δάσκαλους, τους νοσοκομειακούς γιατρούς, προκειμένου να υπάρχει αντίδραση. Ήδη υπάρχουν κάποια τέτοια αποτελέσματα, όπου οι σύλλογοι είναι δραστήριοι.

 

Νίκος Γιαννόπουλος, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης: Μονομερή τα μέτρα

 

Πώς εισέπραξε ο κόσμος και οι χιλιάδες εργαζόμενοι που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ τα μέτρα;

Με μεγάλη δυσφορία. Παρ’ ότι ο κόσμος γνωρίζει την κατάσταση που παρέλαβε αυτή η κυβέρνηση -δεν είναι τυχαίο ότι η Ν.Δ. «απέδρασε» από την κυβέρνηση- τα μέτρα είναι μονομερή και γι’ αυτό ο κόσμος συμμετείχε στην απεργία.

 

Θα μπορούσε να ακολουθηθεί, δηλαδή, άλλη πολιτική και τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι από ‘δω και πέρα;

Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιβάλει μέτρα και στους έχοντες και κατέχοντες. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο, εκτός από το να αντιδράσουν, ώστε να μην επωμισθούν αυτοί όλο το βάρος. Να πάρει μέτρα η κυβέρνηση για τους έχοντες και κατέχοντες.

 

Τασία Κυριακοπούλου: Οδηγούν τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση

«Οι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι που ανήκουν στην ΠΑΣΚΕ αντιδρούν στα αντικοινωνικά και άδικα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση», υπογραμμίζει η Τασία Κυριακοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων του δήμου Πατρέων και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ – ΟΤΑ.

 

Πώς κρίνετε τα μέτρα της κυβέρνησης;

Τα μέτρα, που ήδη υλοποιούνται, ανατρέπουν όλες τις κατακτήσεις και οδηγούν σε εξαθλίωση τους εργαζόμενους. Πιστεύουμε σ’ ένα αυτόνομο και ανεξάρτητο συνδικαλιστικό κίνημα, μακριά από κομματικές αγκυλώσεις και εξαρτήσεις. Οι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι που ανήκουν στην ΠΑΣΚΕ αντιδρούν στα αντικοινωνικά και άδικα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Βιώνουμε μια πρωτοφανή κρίση. Την ευθύνη δεν την έχουν οι εργαζόμενοι, αλλά οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, η κερδοσκοπία των αγορών, η ασυδοσία του κεφαλαίου και του τραπεζικού συστήματος και τα συμφέροντα που, πέρα από αξίες και αρχές, ισοπεδώνουν τα λαϊκά στρώματα και τους μισθωτούς.

Τα προηγούμενα χρόνια, είχαμε «πάγωμα» των αυξήσεων. Το 2010 έρχεται να μειώσει δραματικά τις αποδοχές μας. Παράλληλα, από την αύξηση των έμμεσων φόρων θα επιβαρυνθούμε ακόμα περισσότερο. Ακόμα, έχουμε μπροστά μας την ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος, την κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, του ΟΠΑΔ και του Ταμείου Πρόνοιας.

Εμείς δεν παίξαμε στο χρηματιστήριο τις εισφορές μας στα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν τις είχαμε άτοκα στην Τράπεζα της Ελλάδας, δεν τις παίξαμε σε «τοξικά» ομόλογα. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη. Αυτοί που έχουν την ευθύνη πρέπει να πληρώσουν.

 

Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί στους χιλιάδες εργαζόμενους που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ;

Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση, μεγάλος προβληματισμός. Βλέπουμε την οικονομική πραγματικότητα της χώρας, όμως πιστεύω ότι τα μέτρα είναι άδικα. Το ίδιο βιώνουν οι εργαζόμενοι σε όποιον χώρο κι αν ανήκουν. Οι αποδοχές μας μειώνονται στα επίπεδα του ’80 και του ’70. Ο κόσμος δεν περίμενε ποτέ να παρθούν τέτοια μέτρα εναντίον των εργαζομένων.

 

Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η συνέχεια; Ποιες πρωτοβουλίες νομίζετε ότι πρέπει να πάρει η συσπείρωση των 21 πρωτοβάθμιων σωματείων της Αχαΐας, στην οποία συμμετέχει και ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων;

Η απάντηση πρέπει να είναι ενότητα και αγώνας. Ενότητα όλων των εργαζομένων, σε οποιονδήποτε κομματικό χώρο κι αν ανήκουν. Βιώνουμε μια διάσπαση του εργατικού κινήματος, με ευθύνη του ΠΑΜΕ. Νομίζω ότι θα είναι ιστορική η ευθύνη του ΠΑΜΕ απέναντι στους εργαζόμενους. Δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο αγωνιστές. Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις -και ιδιαίτερα εκείνες του συνδικαλιστικού κινήματος- να εργαστούν μαζί προκειμένου να ανατραπεί αυτή η κατάσταση.

Σχόλια

Exit mobile version