Τάραξε τα νερά η ανακοίνωση των Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης

Του Στέργιου Π. Θεοδωρίδη

 

Ποτέ άλλοτε ένα δελτίο Τύπου ενός εθνικοτοπικού σωματείου δεν έτυχε τόσο μεγάλης δημοσιότητας, άρα και αποδοχής, όσο η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης σχετικά με τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις εκδηλώσεις για την 19 Μαΐου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Δεκάδες ιστολόγια, από το Στέκι των Απανταχού ΠΑΟΚτσήδων μέχρι την «Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό», από το Μεραμπέλλο ώς το Σουφλί και πολλά ποντιακά ιστολόγια δημοσίευσαν αυτό το δελτίο Τύπου. Μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο με τίτλο Απόδημοι Πόντιοι Έλληνες: «Ανεπιθύμητη η Χρυσή Αυγή» θα το επιβεβαιώσει. Τα δεξιά ιστολόγια και τα λοιπά τροϊκανά πίτουρα της πεφωτισμένης Εσπερίας την αποσιώπησαν πλήρως.
Ανάμεσα στα «κι άλλα δισ.» που πρέπει να βρεθούν, στις νέες αναλγησίες στις ζωές κυνηγημένων ανθρώπων και στις εθελοδουλίες, ένα δελτίο Τύπου ενός εθνικοτοπικού σωματείου έρχεται να ανατρέψει τις βεβαιότητες που μας χάριζε η επιφανειακή ενασχόληση με την Ιστορία, ίσως και του σήμερα. Ανατροπή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις «υπόγειες» σχέσεις που συνδέουν τα επιφαινόμενα, τις ευαισθησίες του κόσμου και της οργής που μας περιτριγυρίζει. Ανατροπή στον τρόπο με τον οποίο τα αφουγκραζόμαστε όλα αυτά άρα και της εκφοράς ενός αποτελεσματικού πολιτικού λόγου που είναι αναγκαίος σήμερα για τη μετάβαση σ’ ένα ξέφωτο, σε μιαν άλλη ποιότητα.
Παρακάτω το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης – ΟΣΕΠΕ:

Αξιότιµοι,
Κυρίες και κύριοι

Με θλίψη διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες στα ελληνικά ΜΜΕ και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ότι η νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα προετοιμάζει «εκδηλώσεις» μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Εμείς, ως απόδημοι Πόντιοι Έλληνες, απόγονοι προσφύγων και μεταναστών, έχουμε να δηλώσουμε τα παρακάτω:
Αποτελεί ασέβεια, μέγιστη καταισχύνη και προσβολή προς τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου η διοργάνωση εκδηλώσεων αλλά και η παρουσία σε εκδηλώσεις Μνήμης των εκπροσώπων μιας ιδεολογίας που συνέλαβε, οργάνωσε και εκτέλεσε τις μεγαλύτερες γενοκτονίες που γνώρισε η ανθρωπότητα.
Οι υμνητές αυτών που αιματοκύλησαν τα χωριά και τις πόλεις της Ελλάδας και αυτών που μετονόμασαν την οδό Αποστόλου Παύλου της Θεσσαλονίκης στο όνομα του Κεμάλ Ατατούρκ δεν έχουν θέση στις εκδηλώσεις μας.
Ο δρόμος της Δημοκρατίας, της Εθνικής Αξιοπρέπειας, της Αδελφοσύνης των Λαών, της Αλήθειας και του σεβασμού προς την Ιστορική Μνήμη δεν έχει τίποτα κοινό με τον ρατσισμό και τον εθνικιστικό εξτρεμισμό που εκπροσωπούν αυτοί οι κύριοι.
Αποτελούν μελανή κηλίδα για τις εκδηλώσεις μας και ως εκ τούτου μας είναι αδιανόητη μια συμπόρευση που εκτός των άλλων δυσχεραίνει την ανάδειξη του Ποντιακού ζητήματος και της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στη Διεθνή Κοινότητα.Καλούμε όλους τους Έλληνες, Πόντιους και μη, να λάβουν μαζικά μέρος στις εκατοντάδες εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που διοργανώνουν αυτήν την περίοδο τα εκατοντάδες Ποντιακά Σωματεία.

17/5/2013
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος: Ιωάννης Μπουρσανίδης
Ο Γεν. Γραμματέας:
Ηλίας T. Μαυρίδης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!