Πιέσεις και διεργασίες στη Μέση Ανατολή

Αρχές Νοεμβρίου ο εμίρης του Κατάρ επισκέφθηκε τη Γάζα, ο πρώτος αρχηγός κράτους που επισκέπτεται επίσημα τη Γάζα. Παρακάτω παραθέτουμε άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 16 Νοεμβρίου στον ιστότοπο της Χεσμπολά αλ Μανάρ σχετικά με τους στόχους της επίσκεψης, καθώς και άλλες μεθοδεύσεις στην περιοχή.

Σχετικά με την επίσκεψη του εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι, στη Λωρίδα της Γάζας και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Ισμαήλ Χανίγιε, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Εμίρης έθεσε πέντε σημεία: 1. Διακοπή της συμμαχίας με το Ιράν, 2. Έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ χωρίς προϋποθέσεις, 3. Αναγνώριση του Ισραήλ, 4. Αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, 5. Ανακοίνωση παύσης του ένοπλου αγώνα και στροφής στις διαπραγματεύσεις ως μόνης επιλογής. Ο Χανίγια διαφώνησε με τα σημεία αυτά, και ο εμίρης του Κατάρ μείωσε την επίσκεψή του στη Γάζα από δύο ημέρες σε λίγες ώρες, και περιόρισε τη βοήθεια προς τη Γάζα που είχε υποσχεθεί, από 600 σε 350 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Άχμαντ Τζάμπαρι, στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, ήταν υπέρμαχος της συμμαχίας με το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και τη Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δολοφονία του εντάσσεται σε σχέδιο εξουδετέρωσης συγκεκριμένων προσώπων στη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς προκειμένου αυτή να προσαρμοστεί, όπως συνέβη και με τη Φατάχ. Το Κατάρ επιθυμεί από όλους τους παράγοντες, αραβικούς και διεθνείς, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, να συμβάλουν στην εξυπηρέτηση ενός στόχου: την πτώση του πρόεδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ. Πασχίζει να πείσει τη Δύση για την ανάγκη στρατιωτικής επέμβασης, ενώ επιθυμεί και την παλαιστινιακή συγκατάθεση μέσω της προσαρμογής της Χαμάς, σε συνεργασία με τον Χάλεντ Μεσάαλ που ζει στην Ντόχα.

Η Ιορδανία υποκατάστατο της Τουρκίας ή το πεπρωμένο της Συρίας
Στο ίδιο πλαίσιο, το Κατάρ προσπαθεί να εμπλέξει την Ιορδανία σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία με την άσκηση οικονομικής και πολιτικής πίεσης μέσω της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Ιορδανία. Οι ιορδανικές Αρχές πιστεύουν πως το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος ασκούν πίεση στην Ιορδανία, στην παρούσα οικονομική κρίση, για επέμβαση στη Συρία. Ο Ιορδανός πρωθυπουργός δήλωσε σε συνάντηση με τους συντάκτες ημερήσιων εφημερίδων, πριν από μία εβδομάδα, ότι κατά τη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού Ενέργειας Αλάα Μπαταΐνε στο Κάιρο για την εκ νέου παροχή αερίου στην Ιορδανία, η Αίγυπτος ενημέρωσε ότι η απόφαση δεν είναι δική της. Το Κατάρ, είπαν, τους απαγορεύει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ιορδανία. Ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας πρόσθεσε ότι η Σαουδική Αραβία αρνείται να βοηθήσει την Ιορδανία με την πώληση πετρελαίου σε προνομιακή τιμή.
Μετά από αυτή τη συνάντηση, η ιορδανικές εφημερίδες εξαπέλυσαν επίθεση κατά της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας. Πηγές αναφέρουν ότι η Ιορδανία μελετά τη σύσταση επιτροπών για να εξηγήσουν στο λαό τα αίτια της οικονομικής κρίσης στη χώρα, και ότι ο βασικός λόγος βρίσκεται σε μια συνωμοσία Κατάρ, Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας, που πιέζουν ώστε η Ιορδανία να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία. Ωστόσο, η Ιορδανία δεν πρέπει να εμπλακεί αυτή τη στιγμή στη συριακή κατάσταση και στην αμερικανο-καταριανή πολιτική στη Συρία μετά το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι Τούρκοι.

Στόχοι Συρία και Παλαιστίνη
Για την επίτευξη των σχεδιασμών στη Συρία, η Μουσουλμανική Αδελφότητα έστειλε εκατοντάδες άτομα από την Ιορδανία σε στρατόπεδα εκπαίδευσης στη Λιβύη. Ο στόχος δεν είναι να σταλούν στη Συρία, αλλά να χρησιμοποιηθούν σε στρατιωτική επίθεση εναντίον της ιορδανικής κυβέρνησης αν αυτή αρνηθεί να συμπράξει στρατιωτικά εναντίον της Συρίας. Ήδη στην πόλη Ιρμπίντ έχουν γίνει ένοπλες επιθέσεις σε κυβερνητικές δυνάμεις. Ο υπουργός Εσωτερικών συνάντησε την Πέμπτη ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων, με περιεχόμενο την αναβολή των επικείμενων βουλευτικών εκλογών και τη συμφωνία για ένα νέο εκλογικό νόμο, με αντάλλαγμα τη συμμετοχή τους στις εκλογές και στην κατανομή της εξουσίας παρόμοια με το λιβανέζικο σύστημα. Όλα αυτά γίνονται υπό την εποπτεία και με την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους οι οποίοι πιέζουν να σταλεί ο ιορδανικός στρατός στην Ντάραα. Σε περίπτωση που ο βασιλιάς αρνηθεί, θα μετατρέψουν την Ιορδανία σε πεδίο συγκρούσεων όπως τη Συρία.
Σε ό,τι αφορά την παλαιστινιακή υπόθεση, υπάρχουν πιέσεις μέσω του Κατάρ να επιστραφεί ο έλεγχος της Δυτικής Όχθης στην Ιορδανία. Στη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε στην Ιορδανία ο πρωθυπουργός προς στο βασιλιά, σε ερώτηση σχετική με την περίπτωση της επιστροφής της Δυτικής Όχθης στην Ιορδανία, αναφέρθηκε συνάντηση στη Ραμάλα με την παρουσία Ισραηλινών αξιωματούχων και Παλαιστίνιων προσωπικοτήτων, ανάμεσά τους και ο επιχειρηματίας Μουνίμπ Μάσρι, στην οποία παρουσιάστηκε μελέτη για την επιστροφή της Δυτικής Όχθης σε μια Ιορδανία υπό παλαιστινιο-ιορδανική συνομοσπονδία.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!