Σε λίγες μέρες μπαίνουμε στον 6ο μήνα της νέας διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Στο διάστημα αυτό, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, επενδυμένες με μια τεράστια επικοινωνιακή καμπάνια, με ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις, ενημερωτικές διαδικασίες στα πλαίσια των Επιτροπών της Βουλής και τα ΜΜΕ, συνθέτουν ένα νομοθετικό έργο, που παραμένει πάντα φτωχό, αντιλαϊκό και εν πολλοίς αποπροσανατολιστικό.

Το βασικότερο νομοθέτημα της περιόδου ήταν ο Προϋπολογισμός του 2010, που, για άλλη μια φορά, ήταν αντιλαϊκός, ψευδεπίγραφος και αναξιόπιστος. Ελάχιστες μέρες μετά την ψήφισή του, το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που υποβλήθηκε στην Ε.Ε. ερήμην της Βουλής, τον πέταξε στο καλάθι των αχρήστων.

Στο ίδιο διάστημα, ψηφίστηκαν στη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες νομοσχέδια που αφορούσαν τις προσλήψεις στο Δημόσιο, επιβολή νέας φορολογίας στα καύσιμα, τα ποτά και τον καπνό, αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών, δραματική αύξηση των τελών κυκλοφορίας των παλαιών αυτοκινήτων κ.λπ., νομοσχέδια που σε κάθε περίπτωση συνιστούν παραπέρα επιβαρύνσεις των λαϊκών στρωμάτων σε περίοδο δραματικής οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο, η πιο επιθετική νομοθετική επιδρομή στα λαϊκά δικαιώματα είναι ακόμη πίσω. Έρχονται άμεσα: η οδηγία Μπολγκενστάιν, η εισοδηματική πολιτική, η φορολογία (άμεση και έμμεση), το ασφαλιστικό κ.λπ., νομοθετικές πρωτοβουλίες που προωθούν «αμάσητες» όλες τις επιλογές και απαιτήσεις της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και των περιβόητων αγορών.

Την ίδια στιγμή νομοσχέδια με θετικό, σε κάποιο βαθμό, χαρακτήρα, όπως η τακτοποίηση των ξεκρέμαστων, μετά το ξεπούλημα της Ο.Α., εργαζομένων (μόνιμων και συμβασιούχων) ή το μεταναστευτικό, κάτω από την πίεση Ν.Δ. και ΛΑΟΣ, παραμένουν στα αζήτητα της Βουλής.

Η Βουλή έχει, ταυτόχρονα, εμπλακεί σε μια ατέρμονα διαδικασία εξεταστικών Επιτροπών, η οποία ουσιαστικά επιχειρεί με την ένταση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., να υποβαθμίσει την ουσιαστική σύμπλευση στα πλαίσια της ασκούμενης πολιτικής και την ουσιαστική συγκρότηση πολιτικού συντηρητικού άξονα ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. – ΛΑΟΣ. Ταυτόχρονα, βέβαια, η δημιουργία έξι εξεταστικών Επιτροπών, έχει και έντονο αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα, που θυμίζει το λαϊκό ανέκδοτο «βάρα νομή για να μη χλιμιντρίζουν τα άλογα».

Ασφαλώς οι δυνάμεις της Αριστεράς, από τη στιγμή που διατυπώνονται συγκεκριμένες προτάσεις εξεταστικών, σωστά τις υπερψηφίζουν. Χρειάζεται, όμως, να επιμείνουν στην ανάδειξη πολιτικών και ποινικών ευθυνών, ακόμη κι αν έχουν παραγραφεί και να μην υποτιμούν, αλλά να καταπολεμούν και να αποκαλύπτουν τον όποιο αποπροσανατολισμό επιχειρείται.

Ο (εσω)κοινοβουλευτικός

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!