Το παράδειγμα του Νέλσον Μαντέλα μας εμπνέει, μας οδηγεί και μας υποχρεώνει.

6 Δεκέμβρη 2013. Σήμερα, ο Αλέξανδρος θα ήταν 20 χρονών. Στην ηλικία των παιδιών που χάθηκαν τον Μάρτη στη Λάρισα, από αναθυμιάσεις αυτοσχέδιου μαγκαλιού.
Στην ηλικία περίπου του αγοριού που σκοτώθηκε για να αποφύγει τον έλεγχο εισιτηρίου.
Αφού συζητούμε τον Προϋπολογισμό, πρέπει να κάνετε απολογισμό των ανθρώπινων απωλειών της πολιτικής σας, των θυμάτων του μνημονίου. Που οφείλετε να τα θυμάστε. Και να ντρέπεστε.
«Στις Τράπεζες λεφτά, στη Νεολαία σφαίρες, ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες», βροντοφώναξε η Νεολαία που αυθόρμητα ξεσηκώθηκε όταν, πριν από 5 χρόνια, χέρι αστυνομικού σκότωσε ένα άοπλο δεκαπεντάχρονο παιδί.
Στις τράπεζες επιφυλάσσετε διαχρονικά λεφτά. Στους τραπεζίτες ασυλία. Για τη νεολαία έχετε και εναλλακτικές μεθόδους εξόντωσης: ανεργία, ανασφάλιστη εργασία, ανέχεια, αποκλεισμούς, αναθυμιάσεις.
13 χρονών ήταν η Σάρα, που ζούσε δύο μήνες σε σπίτι δίχως ηλεκτρικό, 5 χρονών το μικρό αγόρι, που κόντεψε να καεί μαζί με τη γιαγιά του.
Αυτά είναι έργα των χειρών σας. Είστε περήφανοι; Επιβάλλετε στον πληθυσμό, συνθήκες ζωής υπολογισμένες να επιφέρουν τη μερική ή ολική καταστροφή του.
Η πολιτική σας συνιστά εξόντωση, υπάγεται, δηλαδή, στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που είναι απαράγραπτα.
Και να είστε βέβαιοι ότι, όταν αποκατασταθεί η δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος, κανείς δεν θα περιφέρεται ως υπεράνω της δικαιοσύνης, ελέω νόμου ατιμωρησίας υπουργών.
Ούτε ο εμπνευστής του πρώτου χαρατσιού, ο πολύς κ. Βενιζέλος, που στρογγυλοκάθεται, χωρίς υποβρύχιες ενοχές, στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, με τη λίστα Λαγκάρντ και τα αμυντικά σχέδια της χώρας στην τσέπη, όταν οικογένειες και παιδιά πεθαίνουν χωρίς ρεύμα από το κρύο και υποφέρουν από τις κακουχίες.
6 Δεκέμβρη – 6 λεπτά – 6 ερωτήσεις για εσάς, 6 απαντήσεις από εμάς, για τη Δικαιοσύνη, τη Διαφάνεια, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα:
Ερώτηση 1η: Πιστεύετε ότι η Δικαιοσύνη μπορεί να λειτουργεί χωρίς αίθουσες, χωρίς θέρμανση, χωρίς καθαριότητα, χωρίς υπαλλήλους, από δικαστές χωρίς αξιοπρέπεια και χωρίς φρόνημα, γι’ αυτό μειώσατε σε εξευτελιστικά επίπεδα τα κονδύλια για τη Δικαιοσύνη;
Εμείς πιστεύουμε ότι η Δικαιοσύνη είναι πυλώνας της δημοκρατίας, που πρέπει να μπορεί να λειτουργεί με ανεξαρτησία και να διαφυλάσσει το Σύνταγμα και το πολίτευμα, ακόμη κι όταν η εκτελεστική εξουσία τα προδίδει.
Γι’ αυτό θα θωρακίσουμε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την αξιοπρέπεια των δικαστών. Όχι με χουντικής κοπής συνταγματικά δικαστήρια, αλλά με ενισχυμένο διάχυτο έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων.(…)
Ερώτηση 2η: Πιστεύετε ότι η Δικαιοσύνη μπορεί να λειτουργεί με τηλέφωνα και εντολές ή να δίνει αναφορά στους επιτετραμμένους της τρόικας, κατώτατους υπαλλήλους με ανύπαρκτη δημοκρατική νομιμοποίηση;
Γι’ αυτό διοργανώνετε συναντήσεις Ελλήνων δικαστών με τροϊκανούς, όπως αυτή που αποκαλύφθηκε προχθές, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «είναι μνημονιακή υποχρέωση, επειδή χρηματοδοτούμαστε», την ώρα που ξεπουλάτε μέσω ΤΑΙΠΕΔ τα δικαστικά κτίρια και το ίδιο το Υπουργείο;
Εμείς πιστεύουμε, αντιστρόφως, ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να ελέγξει και την τρόικα και να αναζητήσει ευθύνες για την αποστέρηση της εξουσίας του Κοινοβουλίου και τη ζημία του Δημοσίου και του λαού από τα μνημόνια. Και θα συνδράμουμε τη Δικαιοσύνη με στοιχεία προς την κατεύθυνση αυτή.
Ερώτηση 3η: Πιστεύετε ότι μπορεί να καταγράφετε επισήμως απώλειες εσόδων 12 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο από τη διαφθορά και να μην προβλέπετε ούτε ένα ευρώ για την οργάνωση και στελέχωση αποτελεσματικών υπηρεσιών αντιδιαφθοράς και διαφάνειας; Πιστεύετε ότι αυτά τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, που συμποσούμενα καθ’ όλη τη 40ετή διακυβέρνησή σας υπερβαίνουν πολλαπλώς το φερόμενο σήμερα ως δημόσιο χρέος, δικαιούσθε να τα χαρίζετε και να τα οικειοποιείσθε;
Εμείς θα αναζητήσουμε τα χρήματα αυτά, με ενεργοποίηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ως πραγματικού Νομικού Συμβούλου του Δημοσίου, για την ανάκτηση του αδικαιολόγητου πλουτισμού, όχι ως εργαλείου επικύρωσης συμβάσεων εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας, συγκάλυψης σκανδάλων και παρέλκυσης της διεκδίκησης του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων.
Θα ενισχύσουμε τους θεσμούς διαφάνειας και ελέγχου, τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας (που είναι σχεδόν μηδενικός ο προϋπολογισμός της), το ΣΔΟΕ, την Αρχή Ελέγχου Δημοσίων Συμβάσεων και, βέβαια, το Ελεγκτικό Συνέδριο, που μειώσατε κατά 20% τον προϋπολογισμό του και περιορίσατε την αρμοδιότητά του για να αποτρέψετε τον προληπτικό έλεγχο δημοσίων δαπανών. (…)
Ερώτηση 4η: Πιστεύετε ότι μπορεί στις ελληνικές φυλακές να ισοπεδώνεται η ανθρώπινη ύπαρξη, να ζουν άνθρωποι σαν τα ποντίκια, χωρίς θέρμανση, τροφή, στοιχειώδη υγιεινή, σε συνθήκες που, σύμφωνα με δικαστικές αποφάσεις, συνιστούν μορφή βασανιστηρίου;
Εμείς πιστεύουμε ότι το μόνο ανθρώπινο δικαίωμα που μπορεί νόμιμα, μετά από δικαστική κρίση, να περιορίζει η φυλακή, είναι η ελευθερία. Γι’ αυτό θα προβλέψουμε κονδύλια σωφρονιστικής πολιτικής, θα απαγορεύσουμε τις φυλακίσεις μικροοφειλετών του Δημοσίου και ανθρώπων που αδυνατούν να πληρώσουν την ποινή τους, και θα ενισχύσουμε τους παροπλισμένους με ευθύνη σας εναλλακτικούς τρόπους έκτισης ποινής, όπως η κοινωφελής εργασία (τόσο αναγκαία σήμερα), οι αγροτικές φυλακές, η ημι-ελεύθερη διαβίωση, ο κατ’ οίκον περιορισμός.
Γιατί δεν μπορεί να αργοσβήνουν αβοήθητοι κρατούμενοι υπό τη μέριμνά σας, κι εσείς να δίνετε 4πλάσια κονδύλια στο υπουργείο Δένδια, για να βάζει χειροπέδες στο κτίριο της ΕΡΤ, να το φυλάσσει τέσσερις βδομάδες με εκατοντάδες άνδρες, να κακοποιεί πολίτες και βουλευτές, να καταπνίγει την ενημέρωση, και για να πραγματοποιεί εφόδους με tazer στα κελιά.
Ερώτηση 5η: Πιστεύετε ότι η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη είναι είδος πολυτελείας; Γι’ αυτό φορτώσατε με παράβολα, χαράτσια και φόρους κάθε ένδικο μέσο και προσφυγή, και επιβάλατε φόρο 23% στη δικηγορική συμβουλή; Για εμάς η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη είναι αναφαίρετο θεμελιώδες δικαίωμα όλων. Γι’ αυτό θα θεσμοθετήσουμε φορέα δωρεάν νομικής αρωγής, το Γραφείο Δημόσιου Υπερασπιστή, με υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό αντίστοιχο με της Εισαγγελίας, που θα υπερασπίζεται τους άπορους πολίτες ενώπιον των δικαστηρίων, με όρους δίκαιης δίκης. Και θα καταργήσουμε τα δικαιοκτόνα παράβολα και το 23% ΦΠΑ.
Γιατί η δικαιοσύνη δεν είναι προϊόν προς κατανάλωση, αλλά δημοκρατική εγγύηση.
Ερώτηση 6η: Πιστεύετε ότι οι πολίτες είναι εχθροί σας, γι’ αυτό ποινικοποιείτε τους κοινωνικούς αγώνες και στοχοποιείτε κάθε αντιστεκόμενη κοινωνική, πνευματική, πολιτιστική δύναμη; Γι’ αυτό συλλέγετε το DNA των κατοίκων στις Σκουριές, διώκετε τα κινήματα κατά των διοδίων, επιστρατεύετε τους απεργούς, παραπέμπετε σε πειθαρχικά τους ακαδημαϊκούς και τους διοικητικούς, τους φοιτητές, τους μαθητές;
Εμάς οι πολίτες είναι σύμμαχοί μας. Θα ακυρώσουμε τους νόμους που ποινικοποιούν τις δημοκρατικές διεκδικήσεις. Αλλά και θα αποκαταστήσουμε τη λαϊκή συμμετοχή στην απονομή της Δικαιοσύνης, αρχής γενομένης από τα μεικτά ορκωτά δικαστήρια, που το Σύνταγμα προβλέπει για τα κακουργήματα, και που τα έχετε αντικαταστήσει με τα εξαμβλωματικά μονομελή εφετεία κακουργημάτων, με τα οποία φαλκιδεύσατε την απονομή της δικαιοσύνης στο όνομα του ελληνικού λαού.
Και μια τελευταία, ρητορική ερώτηση: Πιστεύετε ότι θα κυβερνάτε για πάντα; Γελιέστε.
Ο Αλέξανδρος ζει μέσα μας. Είμαστε όλοι Αλέξανδροι και θα προστατέψουμε τους γεννημένους και αγέννητους Αλέξανδρους στην πατρίδα μας.
«Γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα».

(Το άρθρο είναι η χτεσινή ομιλία της βουλετού του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!