Αρχική διεθνή Βουλγαρία-Σκόπια, ο καβγάς συνεχίζεται

Βουλγαρία-Σκόπια, ο καβγάς συνεχίζεται

Ο πρόσφατος ξυλοδαρμός του γραμματέα βουλγαρικού συλλόγου στα Σκόπια πυροδότησε την ένταση μεταξύ των δυο χωρών, η οποία αποκαλύπτει το εύρος του ανταγωνισμού αλλά και τα όρια της Ε.Ε. να τον αναχαιτίσει προς όφελος της βαλκανικής συστράτευσης κατά της Ρωσίας. Από την άρση του βέτο της Βουλγαρίας εξαρτάται απολύτως η ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε., με την πρώτη να σταματά όλα τα διακρατικά έργα μέχρι να λάβει στοιχεία ότι τα Σκόπια «σέβονται τα δικαιώματα των Βουλγάρων», όπως δήλωσαν οι επίσημες βουλγαρικές αρχές.

«Εάν τα Σκόπια συνεχίσουν να συμπεριφέρονται έτσι, είναι πιθανό να ασκηθεί ξανά βέτο από τη Βουλγαρία»: Αυτά δήλωνε ο ανακληθείς πρέσβης της Βουλγαρίας στα Σκόπια Άνγκελ Ανγκέλοφ. Τελικά φαίνεται ότι, κατόπιν πιέσεων των ΗΠΑ, η ανάκληση του πρέσβη… ανακλήθηκε. Όμως οι επιθετικές δηλώσεις αμφοτέρων των πλευρών κλιμακώθηκαν. Ο αντιπρόεδρος του VMRO-DPMNE, κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Σκοπίων, απαίτησε: α) να ελεγχθούν όλοι οι βουλγαρικοί σύλλογοι, β) να ελεγχθεί η χρηματοδότησή τους, γ) να ελεγχθεί η παρουσία βουλγαρικού συλλόγου στην Κορυτσά, όπου ζει μακεδονική πλειοψηφία(!), και δ) την προστασία της μακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία.

Τώρα κορυφώνεται η ένταση με αφορμή με την επέτειο γέννησης του ήρωα, και για τις δυο χώρες, Γκότσε Ντέλτσεφ [βλ. φωτογραφία αγάλματός του]. Ο πρόεδρος του Πατριωτικού Ινστιτούτου του VMRO-DPMNE ανακοίνωσε ότι, την παραμονή της επετείου, θα οργανώσει «ηρωική φρουρά» στον τάφο του επαναστάτη (που το 1946 μεταφέρθηκε από τη Βουλγαρία στα Σκόπια), και θα απαγορεύσει σε οποιονδήποτε να παρευρεθεί με εθνικά σύμβολα ή συνθήματα άλλης χώρας πλην της «Μακεδονίας». Η ένταση αυξάνεται με την πιθανή απαγόρευση εισόδου στον Βούλγαρο ευρωβουλευτή Τζαμπάσκι, ο οποίος διατείνεται ότι η Μακεδονία ήταν και είναι βουλγαρική.

Το σίγουρο είναι ότι καμία πλευρά δεν θέλει να θυμάται κάτι άλλο που έλεγε ο Βούλγαρος μακεδονιστής Γκότσε Ντέλτσεφ: «Σύντροφοι, δεν βλέπετε ότι τώρα δεν είμαστε σκλάβοι του Οθωμανικού κράτους που καταρρέει, αλλά είμαστε σκλάβοι των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης;».

Σχόλια

Exit mobile version