Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Νέα μελέτη αναφέρει ότι ο παγετώνας Pine Island Glacier των 180 τρισ. τόνων πάγου έχει μόλις 20 έτη ζωής ακόμη. Στη Δυτική Ανταρκτική βρίσκεται ένας από τους παγετώνες «αναφοράς» της παγωμένης ηπείρου. Ο Pine Island Glacier καλύπτει έκταση περίπου 175 χιλιάδων τετραγωνικών χλμ και αποτελεί έναν από τους ταχύτερα κινούμενους παγετώνες της Ανταρκτικής.

Τα τελευταία χρόνια οι κλιματικές αλλαγές έχουν οδηγήσει στην ταχεία τήξη του. Κάποια στιγμή δημιουργήθηκε στον παγετώνα μια τεράστια σχισμή μήκους περίπου 30 χλμ, πλάτους 80 μέτρων και βάθους 70 μέτρων. Αυτή η διαδικασία προκαλεί την απόσπαση τεράστιων κομματιών πάγου που μετατρέπονται σε παγόβουνα. Έχουν αποσπαστεί κομμάτια πάγου με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Σιγκαπούρης.

Στην περίπτωση του Pine Island Glacier το πρόβλημα σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι η αύξηση της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα αλλά η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων στα οποία βρίσκεται προκαλώντας την τήξη του. Τα ευρήματα νέας μελέτης με επικεφαλής επιστήμονες του αμερικανικού Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ αποκαλύπτουν ότι η κατάσταση του παγετώνα δεν είναι απλά μη αναστρέψιμη αλλά η κατάρρευσή του είναι απλά θέμα λίγων ετών.

Οι ερευνητές μελέτησαν δορυφορικές εικόνες του Pine Island Glacier από το 2017 ως το 2020. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατάρρευσή του είναι πολύ πιθανό να συμβεί εντός των επόμενων 20 ετών. Αν αυτό συμβεί, τότε η στάθμη της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να ανέβει 0.5 μέτρα κάτι που σημαίνει ότι θα βουλιάξουν κυριολεκτικά πολλές νησιωτικές και παράκτιες περιοχές του πλανήτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανυπολόγιστη οικολογική αλλά και ανθρωπιστική καταστροφή που θα συντελεστεί.

«Πιθανότατα δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε αργές αλλαγές στον παγετώνα Pine Island. Τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν πολύ ταχύτερα από ό,τι υπολογίζαμε» αναφέρει ο Ιαν Τζούκιν, παγετολόγος στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science Advances» αναφέρει ότι η επιτάχυνση στην κατάρρευση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον παγετώνα δεν οφείλεται ούτε στην ατμοσφαιρική θερμοκρασία ούτε στη θερμοκρασία των υδάτων, αλλά στο γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή ενεργοποίησε έναν εσωτερικό μηχανισμό στον παγετώνα η δυναμική του οποίου συμβάλλει περαιτέρω στην κατάρρευσή του.

Δορυφόρος από ξύλο! 

Τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε γνωστό ότι μια εταιρεία ξυλείας στην Ιαπωνία σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κιότο θα συνεργαστούν για την κατασκευή ενός δορυφόρου που τα όργανά του θα ενσωματώνονται σε ένα ξύλινο περίβλημα. Όπως φαίνεται το νήμα του πρώτου ξύλινου δορυφόρου θα κόψει μια ευρωπαϊκή εταιρεία. Η Φιλανδική Arctic Astronautics δηλώνει έτοιμη να στείλει στο διάστημα έναν ξύλινο δορυφόρο μέχρι το τέλος του έτους. Η εταιρεία είχε κατασκευάσει έναν ξύλινο δορυφόρο τον οποίο είχε προσαρτήσει σε ένα μετεωρολογικό μπαλόνι το 2017. Αυτή την φορά όμως ο ξύλινος δορυφόρος θα σταλεί αυτόνομα στο διάστημα.

Πρόκειται για έναν μίνι δορυφόρο 10x10x10 εκατοστά που ζυγίζει ένα κιλό. Στόχος της Arctic Astronautics είναι ο δορυφόρος αυτός να δώσει το έναυσμα για να αρχίσει η διαστημική βιομηχανία να εγκαταλείπει τα υλικά που παράγονται με ορυκτά καύσιμα και να στραφεί στη χρησιμοποίηση φιλικών στο περιβάλλον υλικών όπως το ξύλο.

Αν σκεφτούμε ότι εξελίσσεται ανάμεσα στα άλλα και μια εμπορική μάχη στο διάστημα για την κατασκευή στόλων που θα αποτελούνται από χιλιάδες τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, η κατασκευή τους από φιλικά στο περιβάλλον υλικά θα ήταν σίγουρα μια θετική εξέλιξη.

O δορυφόρος που ονομάζεται Woodsat είναι κατασκευασμένος από ένα κοινό είδος κόντρα πλακέ που έχει υποστεί μια ειδική για την περίσταση επεξεργασία ώστε να μην παράγει ανεπιθύμητη υγρασία στις διαστημικές συνθήκες, που αποτελεί κίνδυνο για τη λειτουργία των οργάνων του δορυφόρου. H επεξεργασία αυτή διασφαλίζει επίσης ότι το ξύλο δεν θα παθαίνει διαβρώσεις στο διάστημα, γεγονός που επίσης θα έθετε σε κίνδυνο τη λειτουργία του.

Η εταιρεία θα τοποθετήσει στον πρώτο Woodsat που θα στείλει στο διάστημα διάφορα όργανα, αισθητήρες και κάμερες, που θα παρακολουθούν συνεχώς την κατάστασή του. Με αυτό τον τρόπο οι κατασκευαστές θα μπορούν να διαπιστώσουν τις πιθανές αδυναμίες και ατέλειες του δορυφόρου ώστε να τις διορθώσουν και να δημιουργήσουν ένα τελικό προϊόν που να είναι απόλυτα συμβατό με τις διαστημικές συνθήκες και να μπορεί να σταθεί ως εναλλακτική λύση στους συμβατικούς δορυφόρους.

Ο ισχυρότερος μαγνήτης του κόσμου!

Ο ισχυρότερος μαγνήτης του κόσμου αρχίζει το ταξίδι από τις ΗΠΑ όπου κατασκευάσθηκε, για τη Γαλλία όπου θα εγκατασταθεί στον υπό κατασκευή Διεθνή Θερμοπυρηνικό Πειραματικό Αντιδραστήρα (ITER), τον λεγόμενο και «Ήλιο επί της Γης».

Ο μαγνήτης με την ονομασία Central Solenoid, όταν συναρμολογηθεί πλήρως, θα έχει ύψος 18 μέτρων και πλάτος 4,3 μέτρων, με βάρος 1.000 τόνων. Θα μπορεί να παράγει μαγνητικό πεδίο ισχύος 13 τέσλα, περίπου 280.000 φορές πιο ισχυρό από το μαγνητικό πεδίο της Γης και αρκετό για να ανυψώσει δύο μέτρα στον αέρα ένα ολόκληρο αεροπλανοφόρο 100.000 τόνων.

«Πρόκειται για τον μεγαλύτερο και πιο δυνατό ηλεκτρομαγνήτη που έχει ποτέ κατασκευαστεί», δήλωσε ο μηχανικός Τζον Σμιθ, διευθυντής της κατασκευάστριας αμερικανικής εταιρείας General Atomics στην Καλιφόρνια.

Ο μαγνήτης θα αποτελέσει την «καρδιά» του ITER, του αντιδραστήρα που κατασκευάζεται από διεθνή κοινοπραξία 35 χωρών, με στόχο να αποδείξει για πρώτη φορά ότι είναι δυνατό να παραχθεί ενέργεια από πυρηνική σύντηξη (το αντίστροφο της σχάσης).

Στη σύντηξη –την ίδια διαδικασία παραγωγής ενέργειας που υπάρχει στον Ήλιο– ελαφριοί ατομικοί πυρήνες συγχωνεύονται για να δημιουργήσουν βαρύτερους, μια διαδικασία που στην πορεία απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!