Αρχική πολιτισμός πολιτισμός & βαρβαρότητα «Το ταξίδι των χαμένων πραγμάτων»

«Το ταξίδι των χαμένων πραγμάτων»

Ένα βιωματικό εργαστήριο για παιδιά με θέμα την απώλεια

 Η ομάδα «The Sisters Project» διοργανώνει τις Κυριακές 14 και 21 Απριλίου στον χώρο του Loop Dance Lab στα Πετράλωνα ένα βιωματικό καλλιτεχνικό εργαστήριο με τίτλο «Το ταξίδι των χαμένων πραγμάτων», το οποίο απευθύνεται σε παιδιά (ηλικίες 8-12 ετών).

Μετά από 3 επιτυχημένες παραστάσεις οι Sisters συνεχίζουν το «Ταξίδι των χαμένων πραγμάτων» με ένα διαδραστικό εργαστήριο για παιδιά. Σε αυτό το δημιουργικό ταξίδι θα εξερευνήσουν την έννοια της απώλειας μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.

Σημειώνουν:

«Από τα χαμένα αντικείμενα μέχρι τα φευγαλέα όνειρα, από τις μεταβαλλόμενες σχέσεις μέχρι το ίδιο το πέρασμα του χρόνου – θα εμβαθύνουμε στα πολλαπλά στρώματα της απώλειας. Τι χάνουμε καθώς ο χρόνος ξεδιπλώνεται; Ποιες αναμνήσεις και εμπειρίες αφήνουμε πίσω μας; Πώς περιηγούμαστε σε αυτές τις απώλειες και πού βρίσκουμε παρηγοριά στην πράξη της αποδέσμευσης; Μέσα από την κίνηση, το θεατρικό παιχνίδι, τη ζωγραφική, την αφήγηση ιστοριών και τις στοχαστικές συζητήσεις, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις δικές τους εμπειρίες και συναισθήματα γύρω από την απώλεια, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και την κατανόηση σε ένα ανοιχτό περιβάλλον.»

Το εργαστήριο υλοποιείται μέσα από στοχοκατευθυνόμενες δραστηριότητες, έντονη χρήση υλικών (σχοινιά, υφάσματα, ξύλα), φανταστικές ιστορίες, χοροκίνηση, ζωγραφική και θεατρικό παιχνίδι στοχεύουμε να δημιουργήσουμε μαζί με τα παιδιά φανταστικούς κόσμους, φανταστικές ερμηνείες ή/και απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν μικρούς και μεγάλους.

Η Sisters Project είναι μια τριμελής κολεκτίβα που αποτελείται από τις Sisters: Μυρσίνη, Ισμήνη και Αγγελική. Δημιουργούν και εκτελούν (συγ)κινητικές παραστάσεις και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις με κοινωνικό πρόσημο. Μέσα από τη δουλειά τους, στοχεύουν να συμπεριλάβουν και να συνδέσουν, να αγγίξουν και να εκπλήξουν, αντλώντας πάντα έμπνευση από την εμπειρία τους ως Sisters.

Η πρώτη τους δημιουργία είναι η οικογενειακή παράσταση «Το ταξίδι των χαμένων πραγμάτων», η οποία έκανε πρεμιέρα στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2024. Σε αυτή τη θεατρική παράσταση χορού που διαδραματίζεται σε μια σκονισμένη σοφίτα, η αφήγηση ξεδιπλώνει τη σχέση μεταξύ τριών αδελφών που εξερευνούν την έννοια της απώλειας. Από την απώλεια αγαπημένων αντικειμένων και αγαπημένων προσώπων, μέχρι τη απώλεια της επικοινωνίας (σχέσεις, επαφές) μεταξύ τους και την απώλεια του ίδιου του χρόνου.

The Sisters

Η Αγγελική, η Ισμήνη και η Μυρσίνη είναι τρεις φίλες που γνωρίστηκαν στο νησί της Σύρου. Η Αγγελική και η Μυρσίνη μεγάλωσαν μαζί στο νησί και μοιράζονται αναμνήσεις… Απ’ όταν σκάλιζαν τα χώματα για να φτιάξουν μπιφτέκια από λάσπη, ή απ’ τις εξερευνήσεις τους σε βουνά, λόφους και θάλασσες, για να βρούνε τους χαμένους θησαυρούς τους.

Η Ισμήνη έφτασε το καλοκαίρι του 2018 για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων από την κρύα και βροχερή χώρα της Ολλανδίας. Τα τρία κορίτσια συνδέθηκαν μέσω της αγάπης τους για τον χορό κατά τη διάρκεια του ετήσιου φεστιβάλ χορού Akropoditi Dance Fest.

Εκτός από την αγάπη τους για τον χορό και τα «ι» και «η» στα ονόματά τους, μοιράζονται και κάτι άλλο: οι τρεις τους είναι αδελφές. Όχι συγγενείς εξ αίματος (απ’ όσο γνωρίζουν), αλλά όλες μεγάλωσαν σε ένα σπίτι με αδελφές.

Μοιράζονται το βίωμα της αδελφικής αγάπης, των παιχνιδιάρικων καβγάδων, της αλληλοκάλυψης, του μαξιλαροπόλεμου, της ζήλειας και του ανταγωνισμού, των ξενυχτιών και των διαφωνιών. Έχουν ζήσει επικές μάχες, κλέβοντας η μία τα ρούχα της άλλης, αλλά και χωρισμούς η μία από την άλλη. Όμως πάντα και όταν λένε οι αδελφές πάντα, εννοούν έως την αιωνιότητα, παραμένουν… αδελφές.

Έτσι οι τρεις αδελφές που δεν είναι όπως είπαμε και πραγματικές, παίρνουν το τραίνο και ζουν στο μικρό τους σύμπαν, που όλοι το έζησαν, χωρίς να γνωρίζουν το δικό τους, το μοναδικό ταξίδι των χαμένων πραγμάτων.

Τι να περιμένετε;

  • Δημιουργία φανταστικών κόσμων από ύφασμα, σχοινί και ξύλο
  • Αφήγηση φανταστικών ιστοριών μυστηρίου για την απώλεια του χρόνου, των ονείρων, των ευκαιριών (storytelling)
  • Αναστοχασμός φιλοσοφικών ερωτημάτων όπως: «Τι έχουν χάσει οι μεγάλοι;»
  • Ζωγραφική – η έννοια του χαμένου, του αγαπημένου και η αίσθηση της απουσίας
  • Χοροκίνηση: «Κρατώντας το κενό», «Φανταστικά οχήματα» – πώς προσεγγίζουμε την απώλεια κινητικά;

INFO

Αυτό το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών με ή χωρίς εμπειρία στην κίνηση.

Κυριακή 14/04 | 11:00-14:00
Κυριακή 21/04 | 11:00-14:00

* Συνιστάται να παρακολουθήσετε και τις δύο ημέρες των εργαστηρίων.

Οι συντονίστριες: Αγγελική Σακελλαρίου (εργοθεραπεύτρια), Ισμήνη Slijper (δασκάλα χορού)

Πληροφορίες: sistersprojectgreece@gmail.com / 6986939218 Αγγελική / 6975260697 Ισμήνη

Εκδήλωση στο facebook: https://fb.me/e/gKSF1hBIg
Instagram: sisters_project_greece
Facebook: The Sisters Project
email: sistersprojectgreece@gmail.com

Σχόλια

Exit mobile version