Μια ιδέα για το τι θα περιλαμβάνει το επόμενο Μνημόνιο με τον παραπλανητικό τίτλο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Στρατηγικής» δίνουν οι «σημειώσεις» που κράτησε η τρόικα κατά την τελευταία της επίσκεψη.

– Εργασιακό: Οι πιέσεις για γενίκευση των επιχειρησιακών συμβάσεων και πλήρη (εργοδοτική) ευελιξία στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας επαναλήφθηκαν, αλλά δόθηκε τράτο χρόνου μέχρι τον Ιούνιο για τις τελικές ρυθμίσεις. Σημειωτέον ότι στο εργασιακό υπάρχει μείζον και πιεστικό ενδιαφέρον των τραπεζιτών που προβάλλουν την εργασιακή «ακαμψία» και το κόστος των απολύσεων ως βασικό εμπόδιο στις ζητούμενες και από τους ευρωκράτες εξαγορές και συγχωνεύσεις.
– Αποκρατικοποιήσεις: Ο φιλόδοξος στόχος για έσοδα τουλάχιστον 7 δισ. (1 δισ. φέτος) από πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, σε συνάρτηση με τρύπες που χάσκουν στα δημόσια έσοδα από τον πρώτο κιόλας μήνα του έτους, δημιουργούν πίεση εξευτελιστικής εκποίησης.
– Οι επικουρικές συντάξεις και η ριζική «κουρά» τους είναι ήδη διακηρυγμένος στόχος, αλλά το εύρος της σφαγής θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών, μέχρι τον Μάρτιο.
– Στο πεδίο των περικοπών μισθών, σειρά παίρνουν και πάλι οι δημόσιοι υπάλληλοι, ένα σημαντικό ποσοστό των οποίων θα υποστεί μειώσεις μέσω ενιαίου μισθολογίου που η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει από το καλοκαίρι. Όσο για τις προσλήψεις και την απαίτηση της τρόικας να μην εφαρμοστεί ούτε καν η αναλογία 1 προς 5, θα γίνει το θέλημά της. Δια των μετατάξεων εκμηδενίζονται τα περιθώρια νέων διορισμών με εξαίρεση λίγες θέσεις εκπαιδευτικών, γιατρών και (φυσικά!) αστυνομικών.
– Η (αναμενόμενη λόγω ύφεσης) υστέρηση των εσόδων από τον πρώτο μήνα (1 δισ. ευρώ), οι δυσκολίες ελέγχου των δαπανών στους κατ’ εξοχήν κοινωνικούς τομείς (υγεία, παιδεία, αυτοδιοίκηση), αλλά και η θολή εικόνα για τα βιβλία 650 οργανισμών του Δημοσίου (που την ερχόμενη εβδομάδα θα υποστούν τον έλεγχο κλιμακίου της Eurostat), εμπεριέχουν την πρόσθετη απειλή για εκτίναξη του ελλείμματος του 2010 πάνω από το 10% (από το 9,4% που το υπολογίζει η κυβέρνηση). Προσεχώς εκπλήξεις.

Γιάννης Κιμπουρόπουλος
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!