Αρχική πολιτική αριστερά Το κόμμα είναι τα μέλη του

Το κόμμα είναι τα μέλη του

Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε από την κοινωνία και ανήκει στην κοινωνία. Του Φίλιππου Βαμβουκάκη

Οι διαδικασίες εκλογής νέων Νομαρχιακών Επιτροπών (Ν.Ε.), και νέων συντονιστικών των Οργανώσεων Μελών (Ο.Μ.) του ΣΥΡΙΖΑ, ανέδειξαν την ανάγκη να εκφραστούν όλες οι ενεργές δυνάμεις του κόμματος στη βάση της ισοτιμίας αλλά και της συναντίληψης για τον ενιαίο πολιτικό φορέα των μελών, με στόχο την οικοδόμηση εκείνων των πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη ενός συνειδητοποιημένου πολιτικού κινήματος ανατροπής!
Χρειαζόμαστε ένα κόμμα που θα ζει και θα αναπνέει από την ενεργή βάση του και όχι από τον αναπνευστήρα της εν αναμονή εξουσίας.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι συνδιαμορφώνουμε σε καταλυτικό βαθμό την Ιστορία! Οι όποιες αντιπαραθέσεις οφείλουν να διεξάγονται με πολιτικούς όρους και όχι με τη νοοτροπία μιας απόκοσμης, ιδεοληπτικής, αφοριστικής ή και ιντριγκαδόρικης συμπεριφοράς στο βωμό επίτευξης στενών προσωπικών ή ομαδοποιημένων επιδιώξεων. Η ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία δεν απονέμεται, ούτε δημιουργείται σε σταθερές συνθήκες κομματικού εργαστηρίου, αλλά κατακτάται μέσα στην πολιτική και ταξική διαπάλη, δοκιμάζεται και κρίνεται από το λαό.
Δεν χρειαζόμαστε κομματάρχες κουμανταδόρους και εξωθεσμικούς της παρασκηνιακής παραεξουσίας. Δεν χρειαζόμαστε πόντιους πιλάτους που δεν αναλαμβάνουν ευθύνες! Χρειαζόμαστε συμμέτοχους συναγωνιστές, ώριμα πολιτικά υποκείμενα, που συνειδητοποιούν τον ιστορικό τους ρόλο.
Να καταλάβουμε, ότι όλοι μας είμαστε νέοι και στο νέο φορέα και μέσα στη νέα κοινωνικοπολιτική και οικονομική κατάσταση της κρίσης! Όλοι μας έχουμε την ίδια κομματική ηλικία, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ υφίσταται ως κόμμα των μελών μόνο μερικούς μήνες! Σ’ αυτήν τη διαδικασία δεν χωράνε κεκτημένα και επετηρίδες! Τα κριτήρια επιλογής στελεχών πρέπει να είναι πολιτικά, με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία και όχι στις εσωκομματικές ισορροπίες!

Πολιτικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις
Είναι ζωτική η ανάγκη να ανοίξει το κόμμα τις πύλες του στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και τη νεολαία! Πώς όμως; Όχι με μια οργανωτίστικη καθηκοντολογία, αλλά με τη συνεχή, συνειδητή πολιτική δράση στους χώρους δουλειάς, κατοικίας και συνδικαλισμού, με πολιτικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, με την κοινωνικοποίηση των προγραμματικών μας επεξεργασιών, με την ενεργοποίηση των ίδιων των εργαζομένων, με το ζωτικό χώρο που οφείλουμε να τους παραχωρήσουμε!
Η συγκολλητική μας ουσία είναι η κοινωνία! «Νέοι» και «παλιοί» είμαστε παράγωγα της καταλυτικής επίδρασης της κοινωνικής δυναμικής στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε από την κοινωνία και ανήκει στην κοινωνία! Εάν αποσυνδεθούμε από αυτήν θα ηττηθούμε ακόμα και εάν κερδίσουμε τις εκλογές!
Η ουσία βρίσκεται στο άνοιγμα και την πολιτική δραστηριοποίηση των οργανώσεων, έτσι ώστε να μπορέσουν να εκφραστούν νέες κοινωνικές δυνάμεις, κινήματα, πρωτοβουλίες, ενεργοί πολίτες, τα στρώματα εκείνα που αρχίζουν να χειραφετούνται και να αναζητούν πολιτική έκφραση! Οι εσωκομματικές επιλογές οφείλουν να ενισχύουν τη γείωση του νέου φορέα με την κοινωνία! Η αυτοκατανάλωση σε εσωκομματικές υπερπαραγωγές απομακρύνει από το λαό!

«Κίνημα μελών»
Χρειάζεται ένα «κίνημα μελών» του ΣΥΡΙΖΑ, που θα σπάσει τον εσωκομματικό συντηρητισμό, θα θέσει νέα αξιακά πρότυπα και θα αφυπνίσει την κοινωνία. Το κόμμα που χτίζεται πρέπει να είναι ανοιχτό, αμεσοδημοκρατικό, ελεύθερο από ιδεοληπτικές αγκυλώσεις και αποτελεσματικό, κοινωνικά ευαίσθητο και πολιτικοποιημένο. Να κατακτά την πλατιά ηγεμονία και όχι να ηγεμονεύει αυτάρεσκα στο μικρόκοσμό του! Να έχει κοινωνικές αναφορές στα λαϊκά στρώματα και να μπορεί ταυτόχρονα να συνθέτει μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες! Να έχει πολιτισμό συζήτησης και συμπεριφοράς, να μπορεί να εμπνέει εμπιστοσύνη!
Η δημιουργία του ενιαίου φορέα των μελών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη χειραφέτηση του κόμματος απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό, την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που δίνουν οι καταστατικές αρχές και μέσα από την απογραφειοκρατικοποίηση και αποστεγανοποίηση των δομών του.
Ασχολούμαστε πολύ με το διαγκωνισμό για την κατάκτηση καλύτερων θέσεων στην αφετηρία εκκίνησης προς την εξουσία, με την ανθρωποφαγία και την παγίωση των συσχετισμών από την κορυφή στη βάση. Εκκολάπτονται νέα στελέχη, που ενσαρκώνουν το συντηρητισμό, που εχθρεύονται το καινούργιο και λειτουργούν ως μηχανές αναπαραγωγής μηχανισμών. Προτάσσουμε τις ιδεοληψίες αντί της ιδεολογίας μας και δρούμε ελιτίστικα. Ο πολιτικός και προσωπικός μας ναρκισσισμός ανατρέπει τη συλλογική προσπάθεια! Παραβλέπουμε ότι στις σημερινές συνθήκες, ριζοσπαστική είναι η στρατηγική εκείνη που μπορεί να ενώσει τον κόσμο της εργασίας και του κόμματος στην πιο ευρεία δυνατή έκταση.
Κάθε μας πολιτική ενέργεια θα αξιολογηθεί από το κατά πόσο ενώνει και συσπειρώνει την κοινωνία και το κόμμα και σε ποιο βαθμό δημιουργεί προϋποθέσεις ενεργοποίησης, συνειδητοποίησης και χειραφέτησής τους. Θα δώσουμε πολιτικό περιεχόμενο στις Ο.Μ., ή θα εκφυλιστούν σε εκλογικούς μηχανισμούς κάθε είδους, εάν δεν το έχουν κάνει ήδη;
Ένα μεγάλο στοίχημα οφείλουμε να βάλουμε, ως αριστεροί: Ο επόμενος απολογισμός των Ν.Ε. και των Ο.Μ. να μη γίνει μόνο απέναντι στο κόμμα, αλλά και στην κοινωνία! Οι απολογιστικές διαδικασίες και οι δραστηριότητες του ΣΥΡΙΖΑ, να αποτελούν από μόνες τους κοινωνικά γεγονότα μεγάλης πολιτικής σημασίας!
Τότε θα έχουμε πραγματικά νικήσει!

* Ο Φίλιππος Βαμβουκάκης
είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλια

Exit mobile version