Επιμελητήρια, φόρουμ, υπουργοί και παρατρεχάμενοι σε οργασμό δραστηριοτήτων Τ

ην ώρα που ο τρικομματικός κυβερνητικός θίασος διά στόματος Σ. Κεδίκογλου, έδινε παράσταση μέσα από τα ΜΜΕ προσπαθώντας να αποδείξει ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θέλει να διώξει τους ξένους επενδυτές, ο αρμόδιος υπουργός γενικού ξεπουλήματος (σ.σ. για τον υπ. Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη ο λόγος), περιπλανιόταν από ημερίδα σε ημερίδα, διαλαλώντας την καλή πραμάτεια του…
Μέσα σε μία εβδομάδα ο πολυπράγμων υπουργός χαιρέτισε μια εκδήλωση του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου, ένα επιχειρηματικό φόρουμ της πρεσβείας της Σερβίας, ενώ την ίδια μέρα που το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε στη δημοσιότητα τη νέα λίστα αποκρατικοποιήσεων, μόνο στα αγγλικά(!), ο υπουργός πρόλαβε να παρουσιάσει και το πρώτο έργο ΣΔΙΤ (με δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους δηλαδή) για διαχείριση απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία.
Με τη νέα μνημονιακή νομοθεσία να επιτρέπει σχεδόν τα πάντα, οι απανταχού «μνηστήρες» που περίμεναν δεκαετίες για να πιάσουν την καλή, είτε εξαγοράζοντας ανοιχτά τα φιλέτα του ελληνικού Δημοσίου είτε μπαίνοντας σε χώρους που δεν κατείχαν (βλ. αγορά ενέργειας, διαχείρισης απορριμμάτων, ύδρευσης κ.λπ.), έχουν ξεσαλώσει.
Κάποια από τα μεγαλύτερα διμερή επιμελητήρια, που εν πολλοίς εξυπηρετούν πολυεθνικές εταιρίες και συμφέροντα ιδιωτών (πιο δραστήρια το τελευταίο διάστημα είναι το Ελληνοαμερικανικό, το Ελληνογερμανικό και το Ελληνοκινεζικό), διοργανώνουν το ένα μετά το άλλο, τις «ενημερωτικές» ημερίδες για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και επιχειρηματικά φόρουμ με ξένες εταιρίες. Το παρών σε αυτές τις συναντήσεις δίνουν όλοι οι… συνήθεις ύποπτοι: ΣΕΒ, ΕΒΕΑ, Έλληνες εξαγωγείς, τράπεζες, ενώ η θεματολογία της προωθούμενης –κατά τα λεγόμενά τους- συνεργασίας ποικίλλει: από γραφεία ευρέσεως εργασίας, ως συμβούλους επιχειρήσεων, προώθηση εξαγώγιμων προϊόντων, μεταφορά τεχνογνωσίας (δηλαδή επέλαση ξένων τεχνοκρατών για να εξηγήσουν το «νέο μοντέλο» πάνω στο οποίο θα πρέπει να λειτουργούν ολόκληροι τομείς της οικονομίας) και κυρίως τομείς που άπτονταν έως σήμερα των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης: καθαριότητα και διαχείριση απορριμμάτων, ανακύκλωση, υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Ν.Γκ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!