Αρχική στήλες Της επιστήμης και της κοινωνίας Της επιστήμης και της κοινωνίας (φ.493)

Της επιστήμης και της κοινωνίας (φ.493)

Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Μένουμε χωράφι

Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι ψαράδες, οι μελισσοκόμοι και όσοι ασχολούνται με τη μεταποίηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, συνεχίζουν ακάθεκτοι να κάνουν αυτό που κάνουν όλα αυτά τα χρόνια.
Σε τι κατάσταση θα βρισκόμασταν αυτή τη στιγμή αν δεν υπήρχε στη χώρα επάρκεια σε γάλα, σε ελαιόλαδο, σε μέλι, σε ψάρια, σε αλεύρι, σε ρύζι, σε κηπευτικά, σε φρούτα, σε όσπρια, σε κρέας, σε αυγά;
Σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που οδεύει στο να μειώσει τον προϋπολογισμό της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) με την πρόφαση ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται διατροφική επάρκεια και σε μια Ελλάδα που συρρικνώνει όλο και πιο πολύ τον αγροτικό της τομέα με τους πολιτικούς να υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να στραφεί σε νέες τεχνολογίες και να εγκαταλείψει το χωράφι και την παραγωγή, είναι δεδομένο ότι οδηγούμαστε σε συρρίκνωση της παραγωγής.
Σε μια χώρα που επένδυσε οικονομικά στα εσπρεσάδικα και στην παροχή υπηρεσιών, σε μια χώρα που αυτή τη στιγμή χάνει τη βαριά βιομηχανία του τουρισμού, που επί χρόνια θεώρησε το ξένο ως πιο γλυκό, αυτοί που σήμερα συνεχίζουν να παράγουν είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.
Ένα χειροκρότημα λοιπόν και για όσους μένουμε χωράφι. Κι ας μη βγούμε στα μπαλκόνια, ας μην μοιραστούμε την ευγνωμοσύνη μας στα social media. Ας στηρίξουμε την ελληνική παραγωγή και τα ελληνικά προϊόντα, ειδικά τώρα που το έχουμε ανάγκη ίσως πιο πολύ από ποτέ.
Μένουμε χωράφι. Ψωνίζουμε ελληνικά.

Πηγή: votanistas.com

 

Η γη τρέμει λιγότερο…

Εκτός από την παρατηρούμενη από τους δορυφόρους μείωση στα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης πάνω από την Ευρώπη, έχουν και μια άλλη πιο απρόσμενη «παρενέργεια». Αφήνουν το δικό τους χαρακτηριστικό σεισμικό αποτύπωμα, κάτι που είναι ήδη ορατό και στην Ελλάδα, με βάση τα δεδομένα που καταγράφονται από το Ενιαίο Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο, σύμφωνα με Έλληνες επιστήμονες.
Η πρωτότυπη έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Ευθύμιο Σώκο του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, τον Δρα Χρήστο Ευαγγελίδη, κύριο ερευνητή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και τον σεισμολόγο Δρα Δημήτριο Γιαννόπουλο, εξωτερικό συνεργάτη του ίδιου Ινστιτούτου.
Οι επιστήμονες υπολόγισαν τη χρονική μεταβολή των σεισμικών καταγραφών κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, μία χρονική περίοδος που περιλαμβάνει την εξαγγελία των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας από την κυβέρνηση. Η ανάλυση επικεντρώθηκε στις συχνότητες μεταξύ 5 – 25 Hz, καθώς εντός αυτού του εύρους συχνοτήτων αναμένεται και η καταγραφή θορύβου που προκαλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν μια σταδιακή μείωση των επιπέδων του σεισμικού θορύβου, η οποία ξεκινά αμέσως μετά το κλείσιμο των σχολείων (11 Μαρτίου) και ακολούθησε η πρώτη εξαγγελία των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας στις 13 Μαρτίου (κλείσιμο χώρων εστίασης και αναψυχής, εμπορικών κέντρων κλπ). Σύμφωνα με τους ερευνητές, «τα επίπεδα του σεισμικού θορύβου εμφανίζουν μια συνεχή μείωση μετά την πρώτη εξαγγελία των μέτρων, με τα επίπεδα να φτάνουν στα χαμηλότερα επίπεδα αμέσως μετά τη δεύτερη εξαγγελία, που αφορούσε την εφαρμογή μέτρων καθολικού περιορισμού κυκλοφορίας των πολιτών (lockdown) στις 23 Μαρτίου».
Όπως επισημαίνουν, ο σημαντικός περιορισμός των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (κίνηση στους δρόμους, βιομηχανική/εμπορική δραστηριότητα κ.ά.), εξαιτίας της εφαρμογής των μέτρων περιορισμού λόγω του κορωνοϊού, έχει προκαλέσει στη χώρα μας μία χαρακτηριστική μείωση της ισχύος του σεισμικού θορύβου, που κυμαίνεται μεταξύ των τριών έως πέντε Db (ντεσιμπέλ).
Σε όλον τον πλανήτη καταγράφεται μια μείωση του σεισμικού θορύβου, κάτι που αντανακλά τον περιορισμό των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Μεταξύ άλλων, αυτό μπορεί να βοηθήσει –πρόσκαιρα τουλάχιστον– στην ευκολότερη ανίχνευση των σημάτων μιας ηφαιστειακής έκρηξης ή ενός σεισμού.
Τα εργοστάσια, τα οχήματα, τα τρένα, οι ίδιοι οι άνθρωποι προκαλούν καθημερινές αδιάκοπες δονήσεις με τις μετακινήσεις τους, καθώς ο φλοιός της Γης κινείται ανεπαίσθητα. Ο Τομά Λεκόκ, σεισμολόγος του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Βελγίου, ανακάλυψε ότι ο σεισμικός θόρυβος μειώθηκε κατά 30% έως 50% στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο μετά το κλείσιμο των σχολείων και των επιχειρήσεων.
Η σεισμολόγος Πόλα Κελεμέγιερ διαπίστωσε μείωση του σεισμικού θορύβου και στο Λονδίνο, ιδίως στην περιοχή του χρηματοοικονομικού κέντρου του Σίτι, σύμφωνα με το Nature. Ο Λεκόκ διευκρίνισε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η μείωση του σεισμικού θορύβου λόγω κορωνοϊού σημαίνει πως οι σεισμοί θα γίνουν λιγότερο πιθανοί (προφανώς όμως κανείς δεν θα ήθελε ένα σεισμό εν μέσω πανδημίας…).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Η τσίμα ξαναβρέθηκε…

Στη λίμνη Παμβώτιδα εντοπίστηκε μετά από πολλά χρόνια ξανά η τσίμα (Pelasgus epiroticus), ένα είδος ψαριού που μέχρι σήμερα πιθανολογούνταν ότι είχε εξαφανιστεί από τη λίμνη. Αυτό έγινε στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Ηπείρου και υλοποιείται από τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων (ΦΔΛΠΙ) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και επαγγελματίες ψαράδες της περιοχής (Λάππας Κωνσταντίνος, Λάππας Ευάγγελος).
H λίμνη Παμβώτιδα έχει υποστεί και εξακολουθεί να υφίσταται πλήθος παρεμβάσεων, που υποβάθμισαν την οικολογική της αξία. Οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες από το παρελθόν έως σήμερα ασκούν πιέσεις με αρνητικές συνέπειες στους φυσικούς οικοτόπους της λίμνης Παμβώτιδας κατά συνέπεια και στη χλωρίδα και πανίδα της. Η έντονη διαταραχή των τροφικών σχέσεων του οικοσυστήματος της λίμνης Παμβώτιδας, έχει προκαλέσει έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η αύξηση των πληθυσμών των κυανοβακτηρίων, η αλλοίωση των πληθυσμών των υδρόβιων οργανισμών και όπως τουλάχιστον θεωρείτο μέχρι σήμερα, η εξαφάνιση της ηπειρώτικης τσίμας από τη λίμνη.
Ο ΦΔΛΠI έχει ξεκινήσει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (καθηγητής κ. Ιωάννης Λεονάρδος) με σκοπό τον προσδιορισμό των απαραίτητων δράσεων για την ορθολογική διαχείριση των ιχθυοπληθυσμών της λίμνης Παμβώτιδας, καθώς και των μέτρων που απαιτούνται για την ενίσχυση των πληθυσμών της τσίμας στη λίμνη Παμβώτιδα.
Το έργο προβλέπει:
I. Την αναζήτηση της τσίμας στη λίμνη Παμβώτιδα αλλά και σε άλλους βιότοπους της ευρύτερης περιοχής.
II. Την εκτίμηση της κατάστασης των πληθυσμών του είδους και τη διερεύνηση των κινδύνων που το απειλούν.
ΙΙΙ. Την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος ενίσχυσης των πληθυσμών του είδους στα υφιστάμενα ενδιαιτήματά του και επανεισαγωγής του σε οικοσυστήματα από τα οποία πλέον έχει εξαφανιστεί.
Σε πείσμα των καιρών η εύρεση της τσίμας δίνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι ακόμη υπάρχουν δυνατότητες αναστροφής της υποβάθμισης της οικολογικής αξίας της λίμνης Παμβώτιδας, αρκεί να υλοποιηθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των παραγωγικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας.

Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων

 

Σχόλια

Exit mobile version