Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Πέθανε ο πατέρας των κουάρκ

Απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών ο Αμερικανός φυσικός Μάρεϊ Γκελ-Μαν, ένας από τους μεγάλους επιστήμονες του 20ού αιώνα, ο οποίος είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Φυσικής του 1969 για τη σημαντική συμβολή του στη θεωρία των στοιχειωδών σωματιδίων.

Ο Γκελ-Μαν ήταν αυτός που πρότεινε ότι τα πρωτόνια και τα νετρόνια δεν αποτελούν τους στοιχειώδεις δομικούς λίθους της ύλης, αλλά αποτελούνται από άλλα μικρότερα θεμελιώδη σωματίδια, τα οποία ονόμασε κουάρκ. Η ονομασία αυτή προέρχεται από την πρόταση «Three quarks for Muster Mark» στο μυθιστόρημα Finnegans Wake του Ιρλανδού Τζέιμς Τζόις. Αρκετά αργότερα αποδείχθηκε και πειραματικά η ύπαρξη των κουάρκ.

Ο Γκελ-Μαν μεταμόρφωσε σε καθοριστικό βαθμό τη σωματιδιακή φυσική των δεκαετιών του 1950 και 1960, σύμφωνα με τους New York Times, με την εντυπωσιακή ικανότητα του να ανακαλύπτει απόκρυφα πρότυπα και σχέσεις ανάμεσα στα στοιχειώδη σωματίδια του σύμπαντος. Μεταξύ άλλων, επινόησε τον όρο κβαντική χρωματοδυναμική (QCD), προώθησε τη θεωρία των υπερχορδών και εμβάθυνε στη μελέτη της πολυπλοκότητας (ιδίως στο Sante Fe Institute). Έγραψε κι ένα εκλαϊκευτικό βιβλίο με τον χαρακτηριστικό τίτλο The Quark and the Jaguar: Adventures in the Simple and the Complex (Το κουάρκ και ο ιαγουάρος: Περιπέτειες στο απλό και στο πολύπλοκο).

Πολύγλωσσος, κοσμοπολίτης και με πολλαπλά ενδιαφέροντα από την αρχαιολογία και τη γλωσσολογία ως την ορνιθολογία, είχε κάτι από αναγεννησιακή φιγούρα. Είχε γεννηθεί το 1929 στο Μανχάταν από μετανάστες Εβραίους γονείς της Ανατολικής Ευρώπης. Σπούδασε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, πήρε το διδακτορικό του από το ΜΙΤ το 1951 και ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ («πατέρας» της ατομικής βόμβας) τον έφερε στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πανεπιστημίου Πρίνστον, από όπου αργότερα πήγε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και εργάσθηκε υπό την καθοδήγηση του διάσημου φυσικού Ενρίκο Φέρμι, προτού καταλήξει στο Caltech, όπου βρήκε το άλλο «ιερό τέρας» της Φυσικής, τον Ρίτσαρντ Φάινμαν.

Αρχή της προφύλαξης

Εννέα ευρωπαϊκές ομοσπονδίες καταναλωτών, μαζί με 30 εθνικές οργανώσεις, και την ΕΚΠΟΙΖΩ, ζητούν να εφαρμοσθεί η αρχή της προφύλαξης και να καταργηθεί το Ε171 από τα επιτρεπόμενα πρόσθετα. Το Ε171 είναι διοξείδιο του τιτανίου (TiO2), μια λευκή χρωστική που χρησιμοποιείται ως πρόσθετο στα τρόφιμα, αλλά και στα χρώματα, στις προσόψεις των κτιρίων (διευκολύνεται το καθάρισμα), στα αντι-ηλιακά, σε διάφορα καλλυντικά, στις οδοντόκρεμες, στα τατουάζ με χρώμα, κ.ά. Χρησιμοποιείται επίσης σε τσίχλες, απομίμηση λευκής σοκολάτας, επιδόρπια, ποτά, σε επεξεργασμένα τυριά, σε είδη αρτοποιίας, σε λευκά παγωτά, στις σούπες σε σκόνη, σε υπόλευκες σάλτσες και σαλάτες, σε άσπρα στραγάλια, σε συμπληρώματα διατροφής με έντονο λευκό χρώμα κ.λπ. Έρευνες από το 2016, έδειξαν ότι δημιουργεί προ-καρκινικές αλλοιώσεις σε πειραματόζωα και ότι μπορεί να διαπεράσει το έντερο και να καταλήξει σε άλλα όργανα. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις δικαιολογούν την ανάγκη εφαρμογής της Αρχής της Προφύλαξης της Ε.Ε.

ΕΚΠΟΙΖΩ, vimapress.gr, 16/5/2019

Ατεκνόχορτα!

Τα ατεκνόχορτα ή διαβολόχορτα ή αναποδογύρια ή καλικάντζες είναι σπάνια φυτά. Ανήκουν στα μονοκοτυλήδονα στην οικογένεια «Araceae». Η οικογένεια αυτή έχει ένα στάχυ, τον σπάδικα, ο οποίος περιβάλλεται απ. ένα σχιστό βράκτιο, δηλαδή σπάθη που τον προστατεύει. Ανθίζουν το φθινόπωρο, αμέσως μετά τις πρώτες βροχές. Οι ρίζες τους μεγαλώνουν πάνω από τους βολβούς, που κυμαίνονται ανάμεσα στο μέγεθος ενός φουντουκιού και μιας πατάτας. Ο βλαστικός ανθός τους προέρχεται από έναν και μόνο βολβό και φέρει ένα άνθος σε λευκορόδινο χρώμα (Biarum davisii) και καστανοκόκκινο χρώμα (Biarum tenuifolium).

Πού τα βρίσκουμε; Σε λιβάδια και βοσκές μέχρι 1000 μ. υψόμετρο, σε ανοιχτά ασβεστολιθικά φρύγανα, γυμνό πετρώδες έδαφος, ρωγμές εδάφους και στους βράχους.

Ιδιότητες και ενδείξεις : Οι φρέσκοι βολβοί είναι τοξικοί, όταν όμως βραστούν χάνουν την τοξικότητά τους και μπορούν να καταναλωθούν. Προσοχή, όμως! Τα φυτά αυτά προκαλούν έκτρωση και τα άτομα που τα καταναλώνουν συχνά καταλήγουν γενετικά ανίκανα.

Ακόμη και στις μέρες μας, λέγεται, ότι οι γυναίκες που επιθυμούν να γευθούν ολοκληρωτικά την ηδονή του έρωτα και την λαγνεία, απαλλαγμένες από τις συνέπειες μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, τα χρησιμοποιούν, ευρύτατα.

Επίσης, λέγεται ότι είναι πολύ καλό φάρμακο για τον καρκίνο και συμβάλει στη σταθεροποίηση του καρκίνου και στην αποτροπή των μεταστάσεων.

Βιβλιογραφία: Φυτά της Κρήτης, Αντώνης Αλιμπέρτης, Εκδόσεις MYSTIS

Γλυφοσάτη

Η «γλυφοσάτη» (δραστική ουσία 700 και πλέον σκευασμάτων ζιζανιοκτονίας), ανεβάζει τις πιθανότητες προσβολής από τον καρκίνο κατά 41% σε εκείνους που έρχονται σε συχνή έκθεση σε ζιζανιοκτόνα με GBHs ή glyphosate-based herbicides. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στο University of Washington, Seattle, USA (δημοσιεύθηκε στο Mutation Research), ερευνητές συμπέραιναν ότι η γλυφοσάτη «αυξάνει σημαντικά» τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του ανοσοποιητικού συστήματος γνωστού και ως non-Hodgkin lymphoma (NHL). Η, εκ των συντακτών, Rachel Shaffer αναφέρει ότι «η εν λόγω έρευνα προσφέρει την πιο ενημερωμένη ανάλυση για την γλυφοσάτη μέχρι σήμερα και την σύνδεσή της με τον καρκίνο Non-Hodgkin Lymphoma, και έχει συμπεριλάβει και μια μεγάλης έκτασης έρευνα του 2018 με δείγμα 54.000 εργαζομένων σε ενασχολήσεις όπου γίνεται χρήση της γλυφοσάτης (αγροτικές εργασίες, κηπουρική, κ.λπ.), αλλά έχουν συμπεριληφθεί και έρευνες που έχουν σχέση και με τα ζώα». Η καθηγήτρια Lianne Sheppard, δήλωσε ότι έχει «πειστεί» για τις ιδιότητες «καρκινογένεσης» της γλυφοσάτης!

Το πλήρες δημοσίευμα για όσους ενδιαφέρονται, Εδώ: www.sciencedirect.com – Σ. Σεκλιζιώτης, 15/5/2019

Η Space-X ξεκίνησε να «στήνει» το τροχιακό διαδίκτυο!

Η Space X ξεκίνησε –εκτοξεύοντας τους πρώτους 60 μικρούς δορυφόρους χαμηλής τροχιάς– να στήνει στο διάστημα ένα δίκτυο δορυφόρων, το Starlink, που θα παρέχει παγκόσμια και χαμηλού κόστους πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Η εκτόξευση, που σηματοδοτεί την έναρξη του νέου φιλόδοξου σχεδίου του Ίλον Μασκ για δίκτυο διαστημικού ίντερνετ, έγινε με πύραυλο Falcon 9 της εταιρείας από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.

Ήταν το βαρύτερο φορτίο (13,6 τόνοι) που έχει ποτέ μεταφέρει στο διάστημα ένας πύραυλος Falcon 9, ο οποίος για μια ακόμη φορά (την 40ή) επέστρεψε στη Γη και προσγειώθηκε σε ένα αυτόματο πλοίο στον Ατλαντικό, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ξανά.

Οι δορυφόροι, βάρους 227 κιλών ο καθένας, που θα γυρνούν γύρω από τη Γη σε ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων, προορίζονται να δημιουργήσουν ένα δίκτυο δορυφορικού ίντερνετ υψηλής ταχύτητας, το οποίο επίσης θα βοηθήσει τις απομακρυσμένες και απομονωμένες αγροτικές περιοχές να αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Το δίκτυο της Starlink μπορεί τελικά να φθάσει τους 12.000 μικροδορυφόρους, αλλά για να λειτουργήσει, θα χρειαστούν ακόμη αρκετές εκτοξεύσεις δορυφόρων (60 κάθε φορά ή συνολικά 1.000 έως 2.000 ετησίως).

Άλλες εταιρείες έχουν παρόμοια σχέδια, όπως η βρετανική OneWeb (εκτόξευσε τους πρώτους έξι δορυφόρους της φέτος το Φεβρουάριο), η αμερικανική Amazon (σχέδιο Kuiper για 3.200 δορυφόρους) και η καναδική Telesat.

Οι δορυφόροι χαμηλής τροχιάς μπορούν να παρέχουν ταχύτερη σύνδεση στο διαδίκτυο, καθώς το σήμα δεν θα χρειάζεται να ταξιδεύει μεγάλες αποστάσεις ως τη Γη, αντίθετα με τους γεωστατικούς δορυφόρους που βρίσκονται σε ύψος έως 42.000 χιλιομέτρων.

Το «αντίτιμο» για την ταχύτερη κάλυψη είναι ότι ένα δίκτυο χαμηλής τροχιάς, για να καλύψει πλήρως τον πλανήτη, πρέπει να περιλαμβάνει ένα τεράστιο αριθμό δορυφόρων. Οι αναλυτές ήδη εκφράζουν ανησυχίες για τον αναμενόμενο συνωστισμό δορυφόρων στο διάστημα και τα πιθανά ατυχήματα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!