Καρχαρίας με αντικαρκινική χρήση
Οι επιστήμονες για πρώτη φορά «διάβασαν» το DNA του μεγάλου λευκού καρχαρία (που έχει το επιστημονικό όνομα Carcharodon carcharias). Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, προκειμένου να κατανοηθεί η βιολογία του εμβληματικού αυτού θηρευτή των θαλασσών και διάσημου φόβου και τρόμου των ανθρώπων. Μάλιστα η μελέτη του DNA μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες στη μάχη κατά του καρκίνου, καθώς και στην ανακάλυψη νέων τρόπων για την ταχύτερη αποκατάσταση των τραυμάτων.
Η αλληλουχία του γονιδιώματος αποκάλυψε το τεράστιο μέγεθός του, το οποίο είναι περίπου μιάμιση φορά μεγαλύτερο από το ανθρώπινο γονιδίωμα. Διαθέτει επίσης μια πληθώρα γενετικών μεταλλάξεων, οι οποίες πιθανώς εξηγούν τη μεγάλη εξελικτική επιτυχία και τη μακροζωία του μεγάλου λευκού καρχαρία.
Οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Πορτογαλία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανακοίνωσαν ότι ορισμένες μεταλλάξεις στο DNA του καρχαρία του επιτρέπουν να κάνει εκπληκτικά γρήγορη αποκατάσταση των τραυμάτων του, χάρη στην άμεση πήξη του αίματός του, καθώς επίσης να προστατεύεται από τον καρκίνο χάρη στην ταχεία αποκατάσταση των βλαβών στο DNA του.
Αντίθετα με ό,τι θα περίμενε κανείς, τα πολύ μεγαλόσωμα ζώα δεν παθαίνουν καρκίνο συχνότερα από τους ανθρώπους (παρόλο που υφίστανται περισσότερες μεταλλάξεις), επειδή έχουν αναπτύξει στην πορεία της εξέλιξης ανώτερες αμυντικές και αντικαρκινικές ικανότητες, κάτι που διαπιστώνεται ιδιαίτερα στον μεγάλο λευκό καρχαρία.
Οι καρχαρίες υπάρχουν στη Γη εδώ και πάνω από 400 εκατομμύρια χρόνια, περισσότερα από σχεδόν κάθε άλλο σπονδυλωτό ζώο (ο σύγχρονος άνθρωπος εμφανίσθηκε πριν περίπου 300.000 χρόνια).
Ο σημερινός λευκός καρχαρίας, μπορεί να φθάσει σε μήκος τα έξι μέτρα και σε βάρος τους 3,2 τόνους, ενώ βουτάει σε βάθος έως 1.200 μέτρων για να βρει τη λεία του.
Ουράνιος όλεθρος
Όπως ανέφεραν επιστήμονες από το Τμήμα Ουράνιας Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, το 2068 ο μεγάλος αστεροειδής με το όνομα Άποφις (ο θεός των δαιμόνων στην Αρχαία Αίγυπτο), έχει αυξημένες πιθανότητες να πέσει πάνω στη Γη και να προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή ή ακόμη και τον όλεθρο για την ανθρωπότητα.
Ο μεγάλος διαστημικός βράχος ταξιδεύει με ταχύτητα 7,43 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.
Ο Άποφις υπολογίζεται ότι θα περάσει σε απόσταση 16 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη, το 2044. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Ρώσων επιστημόνων, το 2051 η απόσταση θα μειωθεί στα 760.000 χιλιόμετρα και το 2060 θα απομακρυνθεί στα 5 εκατ. χιλιόμετρα. Το 2068, ωστόσο, η μέση απόσταση που θα πλησιάσει ο αστεροειδής θεός του Ολέθρου, είναι τα 100.000 χιλιόμετρα. Αν τα στοιχεία που προκύπτουν από τις μετρήσεις των Ρώσων επιβεβαιωθούν, οι πιθανότητες μίας σύγκρουσης με τη Γη θα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.
«Οι πιθανότητες πρόσκρουσης στη Γη του Άποφις για την επόμενη επίσκεψή του, είναι μία στο εκατομμύριο. Η προσοχή μας στρέφεται στο 2068. Πρέπει να προετοιμαστούμε για κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε ο υψηλά ιστάμενος της NASA και υπεύθυνος του προγράμματος παρακολούθησης και καταγραφής επικίνδυνων αντικειμένων στο διάστημα, Don Yeomans. Ο ίδιος απέφυγε, ωστόσο, να επιβεβαιώσει ανοιχτά τους φόβους των Ρώσων συναδέλφων του.
Υποθέρμανση
Το 25,7% των Ελλήνων αδυνατεί να εξασφαλίσει επαρκή θέρμανση στο σπίτι του, κυρίως λόγω της υψηλής φορολογίας στα καύσιμα (1,025ευρώ το λίτρο στην Ελλάδα, 0,781 ευρώ στην Ευρωζώνη). Το 2017, μόλις το 8% του πληθυσμού της Ε.Ε. δήλωσε σε πανευρωπαϊκή έρευνα ότι δεν είχε τη δυνατότητα να θερμάνει επαρκώς το σπίτι του. Στην πρώτη θέση αδυναμίας βρίσκεται η Βουλγαρία (37%), ακολουθεί η Λιθουανία (29%), η Ελλάδα (25,7%), η Κύπρος (23%) και η Πορτογαλία (25%). Στον αντίποδα, με 2% είναι το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Αυστρία.
Eurostat Athensvoice.gr, 1/2/2019
Οι δρόμοι της ελιάς
Το Εθνικό Δίκτυο «Οι δρόμοι της ελιάς» χρησιμοποιώντας γονιδιωματικές και διαγνωστικές τεχνολογίες, έχει σκοπό την ιχνηλάτηση, ανάδειξη, ταυτοποίηση και πιστοποίηση των ποικιλιών της ελιάς και τη βελτίωση των διαδικασιών παραγωγής βρώσιμης ελιάς και ελαιολάδου. Επιστημονικός συντονιστής είναι ο καθ Α. Μολασιώτης (ΑΠΘ) και υπεύθυνη η Δρ Γ. Ουζουνίδου (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ). Το διετές πρόγραμμα έχει τρία υποέργα για τη γενετική της ελιάς, τα προϊόντα της ελιάς και τη φυτοπροστασία.
neapaseges.gr, 6/2/2019
Μετρήσεις από ψηλά
Μέτρηση των δασών και των δέντρων από ψηλά: Το νέο όργανο lidar με την ονομασία GEDI (Global Ecosystem Dynamics Investigation), που η NASA έστειλε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Δεκέμβριο και το οποίο θα τοποθετηθεί στην εξωτερική επιφάνεια του σταθμού, θα δημιουργεί από φέτος εντυπωσιακά λεπτομερείς τρισδιάστατες εικόνες των δασών της Γης, τόσο στις εύκρατες όσο και στις τροπικές ζώνες. Το GEDI θα βοηθήσει τους επιστήμονες να απαντήσουν ερωτήματα, όπως πόσο άνθρακα αποθηκεύουν τα δέντρα και πώς η αποψίλωση των δασών επηρεάζει την κλιματική αλλαγή. Επίσης, επειδή τα ύψη των δασών επηρεάζουν τους ανέμους παγκοσμίως, θα επιτρέψει και την καλύτερη πρόγνωση του καιρού.