Αρχική πολιτική Θυσία η Θράκη στον προεκλογικό «αγώνα»

Θυσία η Θράκη στον προεκλογικό «αγώνα»

Η συζήτηση που σε προεκλογικό χρόνο άνοιξε σχετικά με τη μειονότητα στην Θράκη τείνει να συσκοτίσει τα όσα πραγματικά συμβαίνουν στην περιοχή υποβιβάζοντας το θέμα σε έναν επικοινωνιακό τσακωμό των κομμάτων που απομακρύνει την προσοχή από το πραγματικό πρόβλημα στην περιοχή. Που δεν είναι άλλο από τη δράση του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής πέρα από κάθε όριο και κανόνα. Κάπως έτσι είχαμε μετά τη Ντόρα Μπακογιάννη και μια σειρά εκπροσώπους της Ν.Δ., να διαγωνίζονται για το ποιος θα απευθυνθεί με τον πιο «αυστηρό» ύφος χωροφύλακα προς τη μειονότητα σε ένα κρεσέντο κενής περιεχομένου «εθνικοφροσύνης» κόντρα στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράπλευρη απώλεια ο πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Μουσταφά Κατρατζή που αποσύρθηκε από τα ψηφοδέλτια στο Νομό Ροδόπης –είχε έρθει τελευταίος σε σταυρούς στις προηγούμενες εκλογές–, καθώς σύμφωνα με όσα «κατήγγειλε» ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, το όνομα του μοναδικού μειονοτικού υποψηφίου της Ν.Δ. στον νομό περιλαμβάνονταν στην περιβόητη έκθεση της ΕΥΠ για τους υποψήφιους των κομμάτων που είναι «στρατευμένοι στα σχέδια της Άγκυρας και του τουρκικού προξενείου». Η Ν.Δ. αναγνωρίζει πως ο μόνος τρόπος ανάκτησης μειονοτικών ψήφων είναι μέσα από τη συνδιαλλαγή με το προξενείο και όχι με την προβολή των δικών της μειονοτικών στελεχών (εξίσου εκτεθειμένων για τις σχέσεις τους με το προξενείο, τον ψευδομουφτή και την Αγκυρα, με τα αντίστοιχα του ΣΥΡΙΖΑ) που δεν έχουν πιθανότητες εκλογής κόντρα στην ισχυρή υποψηφιότητα Στυλιανίδη στην περιοχή. Έτσι πρώτιστος στόχος της είναι να «μπετονάρει» την ψήφο στα δεξιά της, τόσο στον νομό όσο και πανελλαδικά μέσα από τη στοχοποίηση συνολικά του ΣΥΡΙΖΑ για ανοχή σε «αντεθνικά σχέδια».

Με την στάση της η Ν.Δ. αφαιρεί την ατζέντα κομμάτων στα δεξιά της που παλεύουν με το όριο του 3% για την είσοδο στη βουλή. Κάπως έτσι ο κ. Βελόπουλος σπεύδει να διαγωνιστεί και αυτός στις εθνικιστικές υπερβολές δηλώνοντας σε προεκλογική του συνέντευξη πως «εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν κάνουμε το αυτονόητο: Όποιος δηλώνει Τούρκος τού αφαιρώ την ιθαγένεια. Δεν έχει δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.»! Αυτονόητο για τον Κ. Βελόπουλο να στοχοποιήσουμε την μειονότητα βάζοντας από μόνοι μας φωτιά στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης και όχι να πράξουμε τα πραγματικά αυτονόητα για να περιορίσουμε τον ρόλο του προξενείου και να το εμποδίσουμε να παίζει τον διχαστικό και εμπρηστικό του ρόλο εντός της μειονότητας.

Στην Ελλάδα, ευτυχώς, κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό. Αυτό το δικαίωμα ισχύει στο ακέραιο και για τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, ακόμη και σε όσους εξ αυτών πολιτεύονται. Αυτό που δεν θα έπρεπε να είναι ανεκτό και απέναντι στο οποίο θα έπρεπε να εξεγειρόμαστε ως κοινωνία (πραγματικά και όχι υποκριτικά και ψηφοθηρικά) είναι οι παράνομες χρηματοδοτήσεις από την Άγκυρα σε άτομα και συλλόγους για προώθηση των θέσεων της στην περιοχή, είναι η προκλητική παρουσία πρακτόρων και οργάνων του ΥΠΕΞ της γείτονος στην περιοχή, είναι η δράση που υπονομεύει την κοινωνική ειρήνη και συνοχή, είναι η ανοιχτή συνδιαλλαγή και η «εθελοτυφλία» για όλα τα παραπάνω των κομμάτων εξουσίας μου μόνο σκοπό έχουν να κατευθύνουν προς όφελός τους τη μειονοτική ψήφο σε εθνικές (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) και αυτοδιοικητικές (Ν.Δ.) εκλογές.

Με αυτά και με αυτά η Άγκυρα βλέπει ένα ακόμη θέμα, κομμάτι των πάγιων παράλογων διεκδικήσεων της απέναντι στη χώρα μας, να ανοίγει χωρίς δικής της εμφανή παρέμβαση. Το πολιτικό σύστημα της χώρας στρώνει το έδαφος για διευθετήσεις εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία προαναγγέλλοντας υποχωρήσεις σε μια σειρά κόκκινες γραμμές. Για την προκλητικά «αφελή» στάση των κομμάτων στην Θράκη, καμιά πολιτική δύναμη δεν είναι αθώα.

Σχόλια

Exit mobile version