Ο κύριος Φρανς Τίμερμανς, αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υποψήφιος της Κεντροαριστεράς για την προεδρία της επόμενης ευρωβουλής, κάλεσε τους Βρετανούς να… ηρεμήσουν μετά τη νέα «αναβολή» του Brexit. Πρόσθεσε μάλιστα, με τη συνήθη αλαζονεία των ευρωκρατών, ότι ελπίζει πως «τελικά η Βρετανία θα παραμείνει στην Ε.Ε., αρκεί οι πολιτικοί της να επανεξετάσουν το θέμα εν ευθέτω χρόνω». Βέβαια ο Τίμερμανς γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι το βρετανικό πολιτικό σύστημα έχει ήδη «επανεξετάσει το θέμα». Aλλά οι πολίτες μάλλον δεν ηρεμούν μετά την κατάρρευση της ψευδαίσθησης ότι ζουν σε μια χώρα όπου ο λαός παραμένει κυρίαρχος.

Η πλέον πρόσφατη χειροπιαστή ένδειξη ότι εκατομμύρια Βρετανοί νιώθουν προδομένοι και στρέφουν την πλάτη στα δύο μεγάλα κόμματα που παραδοσιακά υποστήριζαν ήταν η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν αυτήν την εβδομάδα. Σύμφωνα με αυτά, πρώτη δύναμη θα αναδειχθεί, με ποσοστά 24-27%, το νέο κόμμα του λεγόμενου ευρωσκεπτικιστή Νίγκελ Φάρατζ, που ονομάζεται απλώς… Brexit. Στο ποσοστό αυτό πρέπει να προστεθεί άλλο ένα 6-7% που φαίνεται να αποσπά το παλιό κόμμα του Φάρατζ, το UKIP. Δευτεροτρίτοι και καταϊδρωμένοι έρχονται οι Εργατικοί (22%) και οι Συντηρητικοί (15-17%), ενώ ακολουθούν μικρότερα κόμματα που παραδοσιακά τα πήγαιναν καλύτερα στις ευρωεκλογές απ’ ό,τι στις εθνικές εκλογές, όπου το πλειοψηφικό σύστημα καθιστούσε «χαμένη» την ψήφο σε αυτά (Πράσινοι, Φιλελεύθεροι κ.ά.).

Ανεξαρτήτως δημοσκοπήσεων πάντως, η αποχή θα είναι ο πραγματικός νικητής των ευρωεκλογών σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη – πόσο μάλλον στη Βρετανία, όπου κυριαρχεί το σοκ εξαιτίας του τσαλαπατήματος της απόφασης του δημοψηφίσματος του 2016. Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του παλαίμαχου συστημικού δημοσιογράφου Τζέρεμι Πάξμαν, που είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. με το σκεπτικό ότι «πρόκειται για απαίσιο θεσμό, αλλά αυτόν έχουμε»… Ο ίδιος δήλωσε προχθές: «Δεν μπορείς να καλείς τον λαό σε δημοψήφισμα, να δηλώνεις ότι η όποια απόφασή του θα γίνει σεβαστή, και μετά να μην τη σέβεσαι. Καταλαβαίνω ότι κυβέρνηση και βουλευτές δυσκολεύονται να υλοποιήσουν μια απόφαση που δεν τους αρέσει, αλλά γι’ αυτό τους πληρώνουμε: για να παίρνουν αποφάσεις που τους δυσκολεύουν». Λεπτομέρειες για τον μεταδημοκρατικό ολοκληρωτισμό που σκοτεινιάζει τον ευρωπαϊκό ορίζοντα…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!