Παρέμβαση, έστω και χλιαρή, από το υπουργείο Παιδείας

 

Στο εδώλιο του δικαστηρίου οδηγούνται την Πέμπτη οι 12 φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης για την υπόθεση της κινητοποίησής τους στην πρυτανεία του Ιδρύματος τον Οκτώβριο του 2011, στο πλαίσιο των αντιδράσεων για τον νόμο Διαμαντοπούλου.

Ψηφίσματα στήριξης του αγώνα των φοιτητών έχουν εκδώσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, οι εργαζόμενοι σε διάφορους φορείς της Κρήτης (π.χ. Εργαζόμενοι Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων κ.ά.) ενώ σχετικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει τα νομαρχιακά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ στο Ηράκλειο.

Αντίδραση, έστω και χλιαρή, υπήρξε από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας με την αναπληρώτρια υπουργό Σία Αναγνωστοπούλου να δηλώνει (στην Αυγή) πως «οι καταλήψεις δεν αποτελούν πειθαρχικό και εν τέλει ποινικό αδίκημα» εκτιμώντας πως αυτή της η θέση εκφράζει και συνολικά το υπουργείο. Αναλυτικά η κ. Αναγνωστοπούλου δήλωσε: «Βεβαίως και δεν θέλω από αυτή τη θέση που είμαι να εμπλακώ στη δικαιοδοσία της Δικαιοσύνης. Είναι άλλο το έργο της Δικαιοσύνης. Αυτό όμως που θέλω να πω και από αυτή τη θέση, αλλά και ως πανεπιστημιακός, είναι ότι οι καταλήψεις δεν μπορούν να αποτελούν πειθαρχικό αδίκημα και εν τέλει ποινικό αδίκημα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για μένα προσωπικά, αλλά θεωρώ και για την ηγεσία του υπουργείου». Στην ουσία, είναι η πρώτη επίσημη κυβερνητική θέση για το θέμα των 12 φοιτητών, που έχουν παραπεμφθεί για παράνομη κατακράτηση και απόπειρα παράνομης βίας, μετά την κινητοποίησή τους στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου στις 10 Οκτωβρίου 2011. Υπενθυμίζεται πως για το ίδιο θέμα είχε κάνει δήλωση ο Αλέξης Τσίπρας, όταν όμως ήταν στην αντιπολίτευση, καταδικάζοντας την ποινικοποίηση του αγώνα των φοιτητών.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και κείμενο περισσότερων από 50 καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, μελών ΔΕΠ, που ζητούν την αθώωση των φοιτητών.

 

Μάριος Διονέλλης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!