Ως οργανωτική επιτροπή της ημερίδας είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την επιτυχία της ημερίδας «Οι προκλήσεις τη ψηφιακής εποχής στην Ελλάδα και τον κόσμο» που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σε συνέχεια του Συνεδρίου για «το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας». Παρουσιάζουμε παρακάτω κάποια πρώτα στοιχεία απολογισμού αυτής:
Την ημερίδα παρακολούθησαν δια ζώσης περισσότερα από 150 άτομα (125 την πρώτη συνεδρία και 70 τη δεύτερη). Αρκετοί εξ’ αυτών ήταν άνθρωποι που εργάζονται από διάφορες θέσεις στον κλάδο των ΤΠΕ και την έρευνα, ενώ υπήρχε και γενικό κοινό. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που ερχόταν για πρώτη φορά σε επαφή μαζί μας και γνώρισαν μέσα από την ημερίδα συνολικότερα την προσπάθεια του συνεδρίου για «Το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας στην τροχιά του 21ου αιώνα».
Διαδικτυακά παρακολούθησαν τις εργασίες της ημερίδας περίπου 10.000 άτομα μέχρι αυτή την ώρα, από όλα τα κανάλια μετάδοσής της. Ενώ το διάστημα πριν την ημερίδα δεχθήκαμε προσκλήσεις από αρκετά ΜΜΕ για να παρουσιάσουμε το περιεχόμενο και τους σκοπούς αυτής, γεγονός που έδωσε μεγαλύτερη ορατότητα στην προσπάθειά μας.
Ο βασικός σκοπός της ημερίδας, να ανοίξει ο διάλογος για αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα νομίζουμε πως επιτεύχθηκε. Εξηγήθηκαν όχι μόνο οι τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις και τα ερωτήματα που γεννούν για το μέλλον της ανθρωπότητας, αλλά και οι τρόποι με τους οποίους η δική μας χώρα εντάσσεται σε αυτές, ενώ εξηγήθηκε γιατί αυτό συνδέεται με τα υπαρξιακής φύσης αδιέξοδα που έχουμε μπροστά μας.
Η ανταπόκριση των ομιλητών, η σε βάθος ανάλυση που είχαν οι παρουσιάσεις τους, αλλά και ο κατανοητός τρόπος με τον οποίο περιέγραψαν σύνθετα τεχνικά και επιστημονικά θέματα είναι ένα ακόμη θετικό στοιχείο που κρατάμε. Επιμένουμε πως υπάρχουν άνθρωποι με γνώσεις και εμπειρία, σε διάφορους τομείς, που μπορούν να συνεισφέρουν σε μια ουσιαστική προσπάθεια περιγραφής των προβλημάτων που έχουμε μπροστά μας και αναζήτησης απαντήσεων σε αυτά.
Η ημερίδα της Θεσσαλονίκης έδειξε έναν δρόμο συνέχισης του εγχειρήματος του Συνεδρίου. Η προσπάθεια να ανοιχθούν με σοβαρό τρόπο, με επιστημονική και πολιτική επάρκεια, κομβικά θέματα αυτού που έχουμε περιγράψει ως «υπαρξιακό πρόβλημα» της χώρας και η δικτύωση με ανθρώπους που σχετίζονται άμεσα με αυτούς τους τομείς, είναι όρος για το επόμενο βήμα μας, αυτό της προσπάθειας να περιγραφούν οι εναλλακτικές πολιτικές και προτάσεις.
Η συζήτηση συνεχίζεται
Τα στενά χρονικά όρια της ημερίδας δεν επέτρεψαν τη συζήτηση και την κατάθεση ερωτημάτων ενώ και η συζήτηση του εργαστηρίου δεν έγινε εφικτό να μεταδοθεί διαδικτυακά ώστε να ενθαρρυνθεί η δια ζώσης συμμετοχή. Είμαστε σίγουροι όμως ότι η ημερίδα και τα όσα σε αυτήν ακούστηκαν, γέννησαν ερωτήματα και σκέψεις σε όλους μας. Επιθυμούμε λοιπόν να συνεχίσουμε αυτή την συζήτηση μέσα από τα κανάλια επικοινωνίας του συνεδρίου (site, εκπομπές στο κανάλι), και γι’ αυτό ζητάμε από όσους επιθυμούν να καταθέσουν σκέψεις και ερωτήματα, που θα τροφοδοτήσουν αυτή την συνέχεια, να στείλουν mail στο [email protected]. Θα ήταν επίσης πολύ βοηθητικό να μας στείλετε και τη γενικότερη εντύπωσή σας ή πιο ειδικές παρατηρήσεις για την ημερίδα, ώστε να ληφθούν υπ’ όψιν στη διαδικασία απολογισμού της.
Δείτε τα βίντεο της ημερίδας
Παρακολουθήστε τις δύο θεματικές συνεδρίες της ημερίδας καθώς και την εναρκτήρια ομιλία, στο κανάλι του Συνεδρίου στο youtube, στους παρακάτω συνδέσμους:
Εναρκτήρια ομιλία: Οι ψηφιακές αναδιαρθρώσεις ως κομβικό ζήτημα για τη Δημοκρατία & την κοινωνική χειραφέτηση https://youtu.be/rP6x39YeGno
Πρώτη Θεματική: Τεχνητή Νοημοσύνη – αυτοματοποίηση – ψηφιακές πλατφόρμες: Αποκρυπτογραφώντας τον χαρακτήρα και τις επιδράσεις τους https://youtu.be/Cg-PS-KGmTU
Δεύτερη Θεματική: Κόμβος 2.0: Η Ελλάδα & η τρέχουσα ψηφιακή μετάβαση https://youtu.be/IrHi-AWKW3E