Αρχική αφιερώματα Θερμό και απρόβλεπτο καλοκαίρι με άρωμα 1974

Θερμό και απρόβλεπτο καλοκαίρι με άρωμα 1974

Την Τρίτη 14 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πολιτική εκδήλωση του Δρόμου με θέμα: «Θερμό και απρόβλεπτο καλοκαίρι με άρωμα 1974». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του 1ου ορόφου των γραφείων της ΕΣΗΕΑ. Σε μια γεμάτη αίθουσα οι τέσσερις ομιλητές, ο Γιώργος Αϋφαντής –πρέσβης ε.τ.–, ο Ρούντι Ρινάλντι –εκδότης του Δρόμου–, Γρηγόρης Ρουμπάνης –δημοσιογράφος και συγγραφέας–, Γιάννης Τσούτσιας –δημοτικός σύμβουλος Βριλησσίων–, ανέλυσαν τις θέσεις τους για την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Η εκδήλωσή αποτέλεσε μια στιγμή θέσης και παρουσίας για τον Δρόμο σε σχέση με τους μεγάλους κινδύνους που καραδοκούν για τη χώρα και το λαό. Από την πρώτη κιόλας στιγμή δόθηκε βάρος ώστε να ξεκαθαριστεί γιατί ο τρέχων κίνδυνος από τον τουρκικό επεκτατισμό έχει αλλάξει επίπεδο, γιατί δηλαδή δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα με τους όρους δύο χρόνων πριν. Πράγμα που δεν αφορά, όπως τονίστηκε και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μονάχα την επέκταση των τουρκικών διεκδικήσεων αλλά πηγάζει και από το διεθνές περιβάλλον, την πολεμική ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή, τη νέα περίοδο επαναχάραξης των συνόρων, τα σχέδια και τα συμφέροντα των συμμάχων και τον ρόλο της Τουρκίας σε αυτά.

Στην εκδήλωση αναλύθηκαν σε βάθος οι κινήσεις και οι σχεδιασμοί των Μεγάλων Δυνάμεων, συμμαχικών και μη, των σχέσεών τους με την Τουρκία και την Ελλάδα καθώς και των σχεδίων τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όλα αυτά με βάση τις συμφωνίες, τις δηλώσεις και τις κινήσεις τους, σε πείσμα της σχεδόν θρησκευτικού τύπου πίστης που καλλιεργείται σχετικά με τη βοήθεια που θα δεχθεί η χώρα σε μια ενδεχόμενη ανάφλεξη.

Τέλος, και ίσως το πιο σημαντικό από όλα τα παραπάνω, είναι ότι πέρα από τα όσα θα μπορούσε η χώρα να κάνει σε κρατικό και διακρατικό επίπεδο για να αποτρέψει από σήμερα κιόλας την απειλή μιας πολεμικού τύπου εμπλοκής ή και μια μεγάλη απομείωση της κυριαρχίας και των συνόρων της, αναδείχθηκε ο ρόλος του λαού σε αυτές τις συνθήκες. Δηλαδή η ανάγκη για την άμεση και όσο το δυνατόν πλατύτερη λαϊκή αφύπνιση, πράγμα που αποτελεί κρίσιμο μέγεθος για την απόκρουση των σχεδιασμών. Σε μια στιγμή που η επιθετικότητα της Τουρκίας αντιμετωπίζεται από το πολιτικό σύστημα είτε με σιωπή είτε με διαβεβαιώσεις ότι «πρέπει ο κόσμος να κοιμάται ήσυχος», τονίστηκε η βαθιά μας πεποίθηση ότι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η ειρήνη στην περιοχή μας είναι η λαϊκή κινητοποίηση. Μόνο μέσα από μια τέτοια διαδικασία μπορεί να μπει φραγμός στην τουρκική επιθετικότητα, την υποτέλεια στη ΝΑΤΟϊκή πολεμοκαπηλεία, που επιφυλάσσουν μεγάλες περιπέτειες και κινδύνους την επόμενη περίοδο.

Στη συνέχεια θα βρείτε τις τοποθετήσεις των ομιλητών της εκδήλωσης αφού θεωρήσαμε απαραίτητο να υπάρχουν σε μορφή ενθέτου στην εφημερίδα μας ώστε να μπορούν να τις διαβάσουν όσοι δεν είχαν τη δυνατότητα να παραβρεθούν.

Καλή ανάγνωση!

«δ»

Ανάγκη αντίστασης και ενεργοποίησης όλων μας

Το πολιτικό σύστημα και η στρατιωτική ηγεσία προετοιμάζονται για ποιος θα χρεωθεί τον επαίσχυντο συμβιβασμό

Η αφύπνιση του λαϊκού παράγοντα παραμένει κεντρικό ζητούμενο

Αντίστροφη αναζωπύρωση του Ανατολικού Ζητήματος

 

 

 

Σχόλια

Exit mobile version