Ανασφάλιστος ένας στους τρεις που φτάνουν στα νοσοκομεία. Του Μάριου Διονέλλη
Εικόνες τριτοκοσμικής χώρας περιγράφουν για την Ελλάδα οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία, καταγγέλλοντας με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής στην Υγεία. «Ένας στους τρεις ασθενείς που φτάνει στα νοσοκομεία δεν έχει θεωρημένο βιβλιάριο», λέει από το Ηράκλειο ο πρόεδρος του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου, Γρηγόρης Πασπάτης. «Πρόκειται για ανθρώπους που έμειναν άνεργοι, δεν συμπλήρωσαν τα 100 ένσημα την προηγούμενη χρονιά και πλέον έχασαν το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Μια άλλη κατηγορία είναι αυτοαπασχολούμενοι που δεν μπορούν να καταβάλουν τις εισφορές τους και παρ’ όλο που δεν καταγράφονται στους ανέργους είναι πλέον και αυτοί ανασφάλιστοι», λέει στον Δρόμο ο γραμματέας του Συλλόγου Γιώργος Καραντινός. «Οι 13 από τους 40 ασθενείς που προσήλθαν για ενδοσκόπηση την τελευταία εβδομάδα στην Κλινική του Βενιζέλειου Νοσοκομείου όπου εργάζομαι ήταν ανασφάλιστοι. Το κόστος της εξέτασης αγγίζει τα 200 ευρώ. Τι θα απογίνουν αυτοί οι άνθρωποι;» αναρωτιέται με δηλώσεις του στον τοπικό Τύπο ο κ. Πασπάτης.
Επιστολή και στον Σαμαρά
Οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας έφτασαν μέχρι το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου απαιτώντας λύση από τον Αντώνη Σαμαρά. Σε μια ιδιαίτερα σκληρή επιστολή τους οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ηρακλείου μιλούν για «θανατηφόρο πείραμα» που εφαρμόζεται στον τομέα της Υγείας με βάση τις επιταγές του Μνημονίου. Αφήνουν, μάλιστα, σαφείς αιχμές για «την προστασία μιας χούφτας κομματανθρώπων και του μαύρου χρήματος της Υγείας», τη στιγμή που όπως λένε βρισκόμαστε στο τέλμα και οι προτάσεις των γιατρών ποτέ δεν ακούγονται, ακόμα και όταν είναι μηδενικού κόστους.
Οι τρεις πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων κύριοι Εξαδάκτυλος από τη Θεσσαλονίκη, Γιαννακόπουλος από τη Λάρισα και Πασπάτης από το Ηράκλειο ζητούν άμεση αλλαγή πλεύσης αλλά και αλλαγή στη διοίκηση του υπουργείου Υγείας ώστε να μην είναι πλέον μη αναστρέψιμες οι συνέπειες για την Υγεία των πολιτών.