Αναστατωμένο φαίνεται το Μαξίμου μετά τις τελευταίες κόντρες στο πολιτικό σκηνικό. Ο πρωθυπουργός βέβαια πρέπει να εμφανίζεται άνετος και να δηλώνει ότι το κόμμα πάει «σφαίρα» και η κυβέρνηση πετάει. Dream teams, συμφωνίες-αριστούργημα, Ελλάδα που καλπάζει στα Βαλκάνια, ανάπτυξη και ευημερία, όλα πρίμα. Είναι να απορεί κανείς που δεν παίρνει ποσοστά Τσαουσέσκου στις δημοσκοπήσεις.

Πάμε τώρα στην πραγματικότητα. Το επεισόδιο Πολάκη κόστισε πολύ, καταγράφεται πολύ συγκεκριμένα στην «κοινή γνώμη» (βλέπε σχόλιο δίπλα). Κάνα μήνα πριν είχαμε την περίπτωση Λοΐζου και έχουν προηγηθεί κι άλλες. Αυτά είναι, ας πούμε, τα «μικρά» του πολιτικού σκηνικού, αλλά αποκτούν σημασία και αυτό εξηγείται πολλαπλώς (εποχή όπου μετράει το συμβολικό και το αξιακό, ιδιαίτερος ρόλος social media κ.λπ.). «Μικρά» δίπλα στα μεγάλα (γεωπολιτικά, εθνικά, οικονομία κ.λπ.) τα οποία έχουν έτσι κι αλλιώς τη δική τους επίδραση.

Η ιστορία Πετσίτη δεν είναι καθόλου απλή, όσο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δραπετεύσει μέσω συγκρίσεων (Novartis). Οι καταγγελίες Μαρινάκη δεν απαντήθηκαν ούτε καν με μια απλή διάψευση (πιστεύει κανείς ότι αυτός έκανε στον αέρα τόσο συγκεκριμένες καταγγελίες χωρίς να έχει τίποτα στα χέρια του;). Ο Παππάς εμφανίζεται ιδιαίτερα στριμωγμένος και όλοι γνωρίζουν την ειδική θέση του τα τελευταία χρόνια δίπλα στον Αλ. Τσίπρα. Θέση που φέρνει σίγουρα εμπλοκές, «αλληλοκρατήματα» κι εκβιασμούς. Τα πυρά Καμμένου προς τον Κοτζιά είναι ιδιαιτέρως σοβαρά, πάλι με αρκετά στοιχεία, νούμερα και θόρυβο.

Είναι δεδομένο ότι ο Τσίπρας έχει δεχθεί αρκετές εισηγήσεις να εξαγγείλει άμεσα βουλευτικές εκλογές. Όλα φαίνεται ότι είναι ανοιχτά και θα κριθούν αμέσως μετά το Πάσχα. Προς το παρόν, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί

Το δεδομένο είναι ότι στις ευρωεκλογές θα καταγράψει μια σημαντική ήττα. Ακόμα κι ο ίδιος ο Τσίπρας εμφανίζεται σαν αουτσάιντερ όταν δηλώνει ότι όχι μόνο δεν θα είναι μεγάλη η διαφορά αλλά παίζεται και η πρωτιά… Από μεγάλους δήμους και περιφέρειες, τι θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ; Πουθενά δεν έχει ιδιαίτερες αξιώσεις. Ακόμα και σε μια δυο περιφέρειες όπου θα στηρίξει καθαρά πασοκικά στελέχη που ίσως κερδίσουν, δεν θα καταγραφούν ως δική του νίκη. Σε αυτό το περιβάλλον, είναι σίγουρο ότι ο Αλ. Τσίπρας αντιμετωπίζει ένα σημαντικό δίλημμα.

Περίπτωση πρώτη. Να χάσει στις εκλογές του Μαΐου και να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι τον Σεπτέμβρη. Αυτό το ενδεχόμενο έχει ένα μεγάλο μείον. Θα συρθεί κάποιους μήνες έχοντας καταγραφεί δεύτερος. Στην περίπτωση αυτή, κινδυνεύει να έχει διαρκώς αυξητική πορεία η διαφορά του με τη Ν.Δ.

Περίπτωση δεύτερη. Να εξαγγείλει άμεσα βουλευτικές εκλογές, πιθανά για τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών. Το σενάριο έχει ένα θετικό για τον Τσίπρα. Μέσα στο γενικό μπάχαλο με τις πολλές κάλπες, να αιφνιδιάσει και να καταγράψει κάτι παραπάνω στις βουλευτικές.

Είναι δεδομένο ότι ο Τσίπρας έχει δεχθεί αρκετές εισηγήσεις να πράξει το δεύτερο. Δύο είναι τα δεδομένα που τον απομακρύνουν από το σενάριο αυτό. Πρώτον, η λογική ότι όσο παραμένει στην εξουσία, κατακτά κάποιους χώρους στο καθεστωτικό πεδίο και «ταΐζεται» ένας μηχανισμός, τόσο το καλύτερο. Δεύτερον, οι δεσμεύσεις που έχει απέναντι σε εξωτερικούς παράγοντες (ΗΠΑ, Ε.Ε.) να βγάλει κι άλλη δουλειά.

Τα δύο σενάρια φαίνεται ότι είναι ανοιχτά και θα κριθούν αμέσως μετά το Πάσχα. Προς το παρόν, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!