Στην Ταϊλάνδη συνεχίζεται, για τρίτη συνεχή εβδομάδα, η μεγάλη πολιτική λαϊκή κινητοποίηση με αίτημα την άμεση διεξαγωγή εκλογών, ως αντίδραση στο στρατιωτικο-δικαστικό πραξικόπημα του 2008 που ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας Thaksin Shinawatra.

 

Η έκτασή της έχει αρχίσει πια να έχει σοβαρές συνέπειες, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι έχει προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες στην «κοινότητα των επενδυτών». Ορατές είναι και οι επιπτώσεις στο χρηματιστήριο, το οποίο έχει πέσει 2,6% από τις 22/2, σε μια οικονομία που μεγεθύνεται με ρυθμούς άνω του 4,5% το χρόνο.

Δεκάδες χιλιάδες έχουν κατασκηνώσει στο κέντρο της Μπανγκόκ και έχουν αναγκάσει τον πρωθυπουργό Abhisit Vejjajiva να συνομιλεί μαζί τους για το ζήτημα των εκλογών. Στις 28 Μαρτίου, μάλιστα, τον πίεσαν τόσο πολύ για το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, σε μια τρίωρη τηλεοπτική συζήτηση, ώστε αναγκάστηκε κυριολεκτικά να δραπετεύσει απ’ το στούντιο. «Του ζητάμε να διαλύσει το Κοινοβούλιο μέσα σε 15 ημέρες», είπε ένας από τους ηγέτες του κινήματος, ο Jatuporn Proman. Η κυβέρνηση οφείλει να διοργανώσει εκλογές στο τέλος του χρόνου, αλλά αναζητά συνεχώς δικαιολογίες για την αναβολή τους. Ο πρωθυπουργός επικαλείται τη «διαίρεση» που υπάρχει στη χώρα, ως παράγοντα αστάθειας που δεν ευνοεί την κάθοδο στις κάλπες. Ο βασικός λόγος είναι, όμως, ότι πιθανώς θα ηττηθεί από τον εξόριστο πρώην πρωθυπουργό που υποστηρίζει το λαϊκό κίνημα των Κόκκινων Πουκάμισων. Η ισχύς και η γενικότερη αποδοχή που έχει το κίνημα φαίνεται και από το ότι ανάγκασε τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει το κυβερνητικό μέγαρο και να μείνει σε μια στρατιωτική βάση, μετά την περικύκλωση των διαδηλωτών και τον εξαναγκασμό του στρατού να αποσυρθεί από πολλά σημεία του ιστορικού κέντρου της πόλης. Αναμένεται, δε, επανάληψη των συνομιλιών των ηγετών του κινήματος με τον πρωθυπουργό.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!