Αρχική διεθνή Τα αραβικά κόμματα στις ισραηλινές εκλογές

Τα αραβικά κόμματα στις ισραηλινές εκλογές

Παρά τις προβλέψεις που ήθελαν τη συμμετοχή του αραβικού πληθυσμού να πέφτει κάτω από το 53% που είχε φτάσει το 2009, με άρθρα που δημοσιεύτηκαν και στον ελληνικό Τύπο να μιλούν ακόμα και για συμμετοχή μόνο του 25%, τα αποτελέσματα δείχνουν το αντίθετο.

Ήδη χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων, όλα τα αραβικά ή αραβο-εβραϊκά κόμματα έχουν φτάσει ή ξεπεράσει τον αριθμό ψήφων στις προηγούμενες εκλογές, τα περισσότερα δείχνουν μια μικρή αύξηση στα ποσοστά τους και συνολικά φαίνεται να εκλέγουν 12 βουλευτές, έναν παραπάνω από την προηγούμενη φορά. Χωρίς να μπορεί να μιλήσει κανείς με βεβαιότητα για το πόσες ψήφοι προέρχονται από την κάθε εθνοθρησκευτική ομάδα, εν τούτοις μπορεί να συμπεράνει ότι η συμμετοχή των Παλαιστινίων με ισραηλινή υπηκοότητα παρέμεινε γενικά στα ίδια επίπεδα.
Ο συνασπισμός κομμάτων Raam (Ενωμένη Αραβική Λίστα) – Taal, που είχε πάρει 113.954 ψήφους, ποσοστό 3,38% και 4 έδρες, έχει ξεπεράσει τον αριθμό αυτό κατά περισσότερες από 20 χιλιάδες ψήφους, φαίνεται να αυξάνει λίγο το ποσοστό του φτάνοντας στο 3,67% και να εκλέγει έναν παραπάνω βουλευτή, φτάνοντας τους 5. Το Χαντάς, ο σχηματισμός που περιλαμβάνει το Μακί (Κ.Κ. Ισραήλ), που είχε λάβει 112.130 ψήφους, ποσοστό 3,32% και 4 έδρες, έχει ήδη φτάσει αυτόν τον αριθμό ψήφων, ίσως όμως παρουσιάσει μικρή κάμψη στο ποσοστό του, αλλά αναμένεται να ξαναβγάλει 4 βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Μοχάμεντ Μπάρακε και ο εβραϊκής καταγωγής Ντοβ Χενίν. Η Εθνική Δημοκρατική Συνέλευση (Μπάλαντ στα εβραϊκά, Τατζάμοα στα αραβικά), που είχε λάβει 83.739 ψήφους, ποσοστό 2,48% και είχε 3 βουλευτές στην Κνεσέτ, έχει ήδη πάρει 13 χιλιάδες ψήφους παραπάνω, θα έχει λογικά μια πολύ μικρή αύξηση στο ποσοστό του και θα επανεκλέξει 3 βουλευτές, μεταξύ των οποίων τον Τζαμάλ Ζαχάλκα (που είχε αντικαταστήσει στην ηγεσία τον διωκόμενο και εξόριστο Άζμι Μπισάρα) και την Χανίν Ζοάμπι, που συμμετείχε στο Στολίσκο της Ελευθερίας το 2010, οι οποίοι παραλίγο να αποκλειστούν από τις εκλογές. Το Κόμμα Εργατών Νταάμ (διάσπαση του Μακί), με ηγέτιδα την Άσμα Αγκμπαρίεχ, δεν κατάφερε και πάλι να ξεπεράσει το όριο του 2% για να εκλέξει βουλευτή, αλλά έχει πάρει ήδη κάπου 900 ψήφους παραπάνω, φτάνοντας το 0,09%.
Η συμμετοχή των αραβικών κομμάτων που εκπροσωπούν 1,4 εκατομμύρια κόσμο (20% των πολιτών του Ισραήλ) δεν αναιρεί το χαρακτήρα απαρτχάιντ του σιωνιστικού κράτους, αφού πάνω από 4,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στα κατεχόμενα ζουν υπό ισραηλινή κυριαρχία χωρίς δικαίωμα ψήφου, ενώ πάνω από 6 εκατομμύρια πρόσφυγες δεν έχουν καν δικαίωμα να επιστρέψουν στον τόπο τους. Αλλά και για τους Παλαιστίνιους με ισραηλινή υπηκοότητα, ο αποκλεισμός από την εξουσία είναι δεδομένος, αφού ο ηγέτης της ισραηλινής «κεντροαριστεράς» Λαπίντ απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας για να αποτραπεί μια νέα κυβέρνηση Νετανιάχου.

Σύλλογος Αλληλεγγύης
στον Παλαιστινιακό Λαό – Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

Σχόλια

Exit mobile version