Στην τελική ευθεία (;) για το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και στην Κουμουνδούρου η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι. Τα δύο στρατόπεδα, του πρώην προέδρου Στ. Κασσελάκη και της «τσιπρικής φρουράς», κλιμακώνουν τις εκατέρωθεν επιθέσεις που φτάνουν πλέον σε πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα επίπεδα, με τον χώρο να βρίσκεται σε διαδικασία ολοένα και μεγαλύτερης αποσύνθεσης. Η δημοσκοπική κατάρρευση του κόμματος, που καταγράφεται σταθερά κάτω από το 10%, κινδυνεύοντας να απωλέσει και τυπικά τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το ΠΑΣΟΚ, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια στο κόμμα, που μέχρι πρότινος διεκδικούσε ηγεμονικό ρόλο στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Το πρόγραμμα των εσωκομματικών διαδικασιών προβλέπει μια σειρά από κόμβους καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου. Το σαββατοκύριακο 2-3 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές ανάδειξης των συνέδρων που θα εκπροσωπήσουν τα μέλη του κόμματος στη συνεδριακή διαδικασία στις 8-10 Νοεμβρίου, ενώ για το τέλος Νοεμβρίου (24 Νοεμβρίου ο πρώτος γύρος) αναμένεται να στηθούν οι κάλπες για την εκλογή του νέου προέδρου. Πολλοί είναι πλέον αυτοί που αναρωτιούνται αν το κόμμα θα καταφέρει να φτάσει μέχρι το τέλος αυτής της διαδικασίας. Ο συσχετισμός που θα καταγραφεί στη διαδικασία εκλογής συνέδρων πιθανά να ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο και να καθορίσει και τις τελικές αποφάσεις των δύο πλευρών.

Η πλευρά Κασσελάκη, με μια πορεία προς τα μέλη του κόμματος επιδιώκει να καταγράψει σαφή πλειοψηφικό ρεύμα στη βάση του κόμματος, ικανό να διεκδικήσει στο συνέδριο την ανατροπή του αποκλεισμού της υποψηφιότητάς του από τη διαδικασία εκλογής προέδρου. Παράλληλα προετοιμάζει τις υποδομές (γραφεία, λίστες επικοινωνίας κ.ά.) σε περίπτωση που ο αποκλεισμός γίνει οριστικός. Αρκετοί είναι αυτοί που πλέον προδιαγράφουν ως οριστική τη συγκεκριμένη προοπτική, με τον Αλέξη Τσίπρα κινούμενο στο παρασκήνιο να φτάνει στο σημείο να δηλώνει θετικός ακόμη και για την αλλαγή του ορίου εισόδου στη βουλή από 3% σε 5% που φαίνεται να προωθεί η κυβέρνηση, κοιτώντας σαφώς προς την πλευρά Κασσελάκη.

Σε αυτό φαίνεται να ποντάρει η «τσιπρική φρουρά» που επιμένει να θεωρεί το θέμα λήξαν. Με μια σειρά μεθοδεύσεις, τινάζοντας κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας στον αέρα, επιδιώκει μια ελεγχόμενη από αυτή συνεδριακή διαδικασία. Κάπως έτσι το συνέδριο θα διεξαχθεί όχι σε κάποιο μεγάλο συνεδριακό χώρο ή κάποιο γήπεδο, αλλά σε ένα πρώην νυχτερινό κέντρο, μικρής χωρητικότητας (σίγουρα μικρότερης από τους 2.500 με 3.000 τυπικά συνέδρους) χωρίς επαρκείς χώρους υποδοχής και ταυτοποίησης των συνέδρων. Μάλιστα ο υβριδικός χαρακτήρας του συνεδρίου θα επιτρέπει συνέδρους να συμμετάσχουν και να ψηφίζουν μέσω zoom, με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας της διαδικασίας. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, στο όνομα υποτίθεται του «καλού κλίματος» και της «ομαλότητας των εργασιών του συνεδρίου» η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, θα περάσει από φίλτρο τους εκλεγμένους από τα μέλη συνέδρους κόβοντας όσους έχουν χρησιμοποιήσει εκφράσεις όπως «πραξικόπημα» ή «κουκουλοφόροι» για την εσωκομματική κατάσταση του κόμματος.

Με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι αυτά τα αίσχη, όλων των πλευρών, δεν έχουν ξαναγίνει σε κόμματα, ίσως σε ολόκληρη την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Τέτοια κατάντια…

Ν.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!