Οι διοικήσεις 30 πανεπιστημίων των ΗΠΑ θα επισκεφθούν τη χώρα μας από τις 5 έως τις 11 Νοεμβρίου, με σκοπό τη σύναψη «συνεργασιών» με τα ελληνικά ΑΕΙ. Μάλιστα η υποδοχή των διοικήσεων θα γίνει σε εκδήλωση (άγνωστο ακόμη το που και πότε), παρουσία του πρωθυπουργού και της Συνόδου Πρυτάνεων, σε μια απόπειρα ανάδειξης της σημασίας του εγχειρήματος για την κυβέρνηση. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ο στόχος αυτής της κίνησης είναι η δημιουργία συνεργασιών αναφορικά με κοινά/διπλά πτυχία, ερευνητικά κέντρα, προγράμματα σπουδών και την αναγνώριση τίτλων από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Ενώ στο βάθος η κυβέρνηση προσδοκά σε μια στρατηγική που –σύμφωνα με το υπουργείο– μέσα από συνεργασίες με βασικούς «παίκτες» της εκπαίδευσης, θα αναδείξει τη χώρα σε διεθνή εκπαιδευτικό κόμβο.

Επί της ουσίας, αυτό που θα συζητηθεί είναι η μετατροπή των ΑΕΙ της χώρας σε υποκαταστήματα μεγάλων εμπορικών ονομάτων της εκπαίδευσης, με τρόπο αντίστοιχο με εκείνον που προσφέρουν και τα διάφορα ιδιωτικά κολλέγια, των οποίων το πτυχίο υπογράφει και κάποιο ξένο πανεπιστήμιο. Δηλαδή, η μετατροπή των ΑΕΙ σε πολυκαταστήματα με διάφορους κύκλους σπουδών και διάφορα πτυχία, τα οποία κυρίως θα αποσκοπούν στην εξασφάλιση πόρων. Αυτό άλλωστε προβλέπει και η αξιολόγηση των ΑΕΙ, με την «εξωστρέφεια» να αποτελεί κριτήριο για την εξασφάλιση του 20% της χρηματοδότησης σε πάνω από τα μισά ιδρύματα της χώρας. Παράλληλα, η αυτόματη αναγνώριση τίτλων σπουδών από το εξωτερικό αποτελεί διπλό κίνητρο καθώς όχι μόνο ανοίγει μια ακόμη αγορά για τους «διεθνείς παίκτες» της εκπαίδευσης, αλλά παρεμπιπτόντως συνεπάγεται και την αυτόματη αναγνώριση των πτυχίων οποιασδήποτε επιχείρηση τύπου κολλεγίου απονέμει πτυχία, εντός και εκτός της χώρας, μέσα από συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ακόμη και η διαδικασία θυμίζει περισσότερο επίσκεψη επενδυτικών funds, με τις διοικήσεις να συναντιούνται ανά ομάδες με κάθε πανεπιστήμιο, ώστε να υπάρχουν συγκεκριμένα οφέλη. Όσο για εμάς, το υπ. Παιδείας, φρόντισε στην ανακοίνωσή του να μας θυμίσει τα οφέλη από την εισροή ξένων φοιτητών, ώστε ο τουρισμός να μην είναι μονάχα εποχιακός! Ας μην ξεχνάμε πως αυτή η συνεργασία είχε προαναγγελθεί και από τον κ. Τσούνη, κατά τον διορισμό του ως πρέσβη των ΗΠΑ. Το ξεπούλημα που προωθείται φτάνει μέχρι την ρίζα, την ύπαρξη και τον χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα, η οποία εδώ και χρόνια ενοχλεί τόσο τις εγχώριες ελίτ όσο και την ίδια την πρεσβεία.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!