Εκατοντάδες διαδήλωσαν στο Κοσζάλιν της Πολωνίας, κοντά στο οποίο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας. Η Πολωνία σκοπεύει να καλύψει το 15% των ενεργειακών της αναγκών μέχρι το 2030 με πυρηνικά, ώστε από τη μια να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και από την άλλη να μειώσει τη χρήση λιγνίτη στο 60%. Σαφείς οικολογικές σκοπιμότητες δηλαδή… Ένας Έλληνας πυρηνικός φυσικός είχε εύστοχα δηλώσει τις ημέρες της Φουκουσίμα πως προτιμά να πεθάνει από θερμοπληξία (λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου) παρά να ζήσει σε ένα ραδιενεργό περιβάλλον. Λεπτομέρεια: η Βαρσοβία συζητά για την κατασκευή με την πολυεθνική General Motors-Hitachi. Αμερικανική για πολιτικούς λόγους. Ιαπωνική για λόγους ασφαλείας αλά Φουκουσίμα, ίσως;
Στη Ρωσία γίνονται έρευνες και συλλήψεις για παράνομη αλλαγή στις προδιαγραφές παραγόμενου χάλυβα που προορίζεται για πυρηνικούς σταθμούς. Μια τέτοια παρτίδα έφτασε και στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας όπου τοποθετήθηκε σε θερμαντήρες υψηλής πίεσης, αλλά ο διευθυντής του σταθμού διαβεβαίωσε ότι «δεν τίθεται θέμα ασφάλειας». Ησυχάσαμε…
Το μόνο συγκεκριμένο που έχει ειπωθεί παγκοσμίως από πέρυσι, στην κατεύθυνση περιορισμού της πυρηνικής ενέργειας, παρά τα οικουμενικά κροκοδείλια δάκρυα, ήταν το εξής ένα: η δήλωση Μέρκελ για εγκατάλειψή της από τη Γερμανία μέχρι το 2022. Ωστόσο, το ίδιο ακριβώς είχε υποσχεθεί και πριν από τις εκλογές του 2005 για να το ξεχάσει ευθύς μετά τις εκλογές. Επίσης, παρόμοια συμφωνία είχαν συνάψει Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι στη δεκαετία του ’90 ως όρο της τότε κυβερνητικής τους συνεργασίας, που ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Οι προβλέψεις για τις τύχες της νέας υπόσχεσης δικές σας. Μάλλον είναι πιθανότερο να μεταλλαχτούμε πρώτα εμείς σε τέρατα, ανθεκτικά στη ραδιενέργεια…
Και δικαστές και λωποδύτες…
Σύμφωνα με έρευνα του Ερευνητικού Ινστιτούτου για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) περισσότερο από το 60% των πλοίων που εμπλέκονται σε παραβιάσεις διεθνών κυρώσεων, παράνομη μεταφορά όπλων, ναρκωτικών και άλλων ευαίσθητων διπλής χρήσης υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής, αποτελούν ιδιοκτησία εταιριών που εδρεύουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και άλλες χώρες του ΟΟΣΑ.
Το σομαλικό μαρτύριο και η «βοήθεια» της Δύσης
Στρατεύματα της Αιθιοπίας και της Κένυας βρίσκονται, για πολλοστή φορά, βαθιά μέσα στη Σομαλία, καταδιώκοντας τους μαχητές της Αλ Σαμπάαμπ (Κίνημα Νέων Μουτζαχεντίν ή Κόμμα της Νεολαίας ή Κίνημα Λαϊκής Αντίστασης). Αιθιοπία και Κένυα όπως και η σομαλική «κυβέρνηση» που ελέγχει την πρωτεύουσα του Μογκαντίσου, οι δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης ή του ΟΗΕ, είναι της αμερικανο-βρετανικής επιρροής. Όταν αυτοί δεν αρκούν, υπάρχουν και τα αμερικανικά F16 ή τα γαλλικά πλοία. Ένας λαός όσο περίπου και ο ελληνικός υποφέρει εδώ και δυο δεκαετίες από τη διαρκή επέμβαση ξένων δυνάμεων, την πείνα και τις εμφύλιες διαμάχες τοπικών πολέμαρχων που εξοπλίζουν οι ξένες δυνάμεις, ώστε η Σομαλία να συνεχίζει να τελεί διαρκώς υπό διάλυση. Μισό εκατομμύρια νεκροί από τον εμφύλιο, αμέτρητοι από την πείνα και τις αρρώστιες. Η μόνη οριζόντια πολιτική δύναμη, πέρα από φυλές και πολέμαρχους, που αποτέλεσε ενοποιητική δύναμη στη διαλυμένη Σομαλία, η Ένωση Ισλαμικών Δικαστηρίων (από την οποία προέρχεται η Αλ Σαμπάαμπ), δέχτηκε τη συντονισμένη επίθεση και καταστολή όλων των παραπάνω με κατηγορίες για σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Το ίδιο και οι πειρατές, πολλοί από αυτούς φτωχοί ψαράδες. Ο ΟΗΕ χρησιμοποιεί και αυτός την επισιτιστική βοήθεια για να εκβιάζει τον πληθυσμό στις περιοχές που έχουν δύναμη οι ισλαμιστές, όπου έχει γίνει πολιτικό ζήτημα αν υπ’ αυτούς τους όρους πρέπει ή όχι να αποδέχονται τη βοήθεια. Περιττό να προσθέσουμε πως η Αλ Σαμπάαμπ έχει κηρυχθεί «τρομοκρατική» οργάνωση στη Δύση, αν και δεν προβαίνει σε τυφλές βομβιστικές επιθέσεις όπως η Αλ Κάιντα ή η Μπρόκο Χαράμ στη Νιγηρία…
Στη Διάσκεψη για τη Σομαλία που οργανώθηκε στο Λονδίνο, το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι συμμετέχοντες (ανάμεσά τους και η Ε.Ε.) υποσχέθηκαν νέα «βοήθεια» στο σομαλικό λαό που υποφέρει: αποδέχτηκαν το εντεταλμένο «κάλεσμα» του εγκάθετου «πρωθυπουργού» Μοχάμεντ Άλι για αεροπορικές επιδρομές των Δυτικών ενάντια στην Αλ Σαμπάαμπ. Μιλάμε για πολλή βοήθεια δηλαδή…