Έχει ο καιρός γυρίσματα…
Με την επίσκεψη και συνάντηση των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών Ρωσίας και Αιγύπτου στο Κάιρο και τις συμφωνίες που υπογράφονται, οι ρωσο-αιγυπτιακές σχέσεις -μετά την ανατροπή Μόρσι- γνωρίζουν τη μεγαλύτερη άνθησή τους εδώ και σαράντα χρόνια.
Μετά το θάνατο του Νάσερ, οι ΗΠΑ κατάφεραν να εκτοπίσουν από τη χώρα την κυρίαρχη επιρροή της τότε πανίσχυρης Σοβιετικής Ένωσης. Ίσως δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Σύμφωνα με την ίδια τη CIA σε αποχαρακτηρισμένες πλέον εκθέσεις της εποχής, η Σοβιετική Ένωση φρόντιζε να ενισχύει μεν τον αραβικό εθνικισμό αλλά τόσο ώστε να μην ανατρέπεται το ισοζύγιο ισχύος κατά του Ισραήλ, και έτσι να συνεχίζεται η διαμάχη. Σήμερα που οι ΗΠΑ αδυνατίζουν, μια Ρωσία, σκιά της πάλαι ποτέ σοβιετικής υπερδύναμης, ξαναποκτά σχέσεις με το Κάιρο, αν και θα ήταν βέβαια άστοχο να μιλήσει κανείς για εκτόπιση της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ. Αναποδογύρισμα συνιστά και η στάση της Σαουδικής Αραβίας. 100% ενάντια στον αραβικό εθνικισμό και τη Σοβιετική Ένωση τότε, θυμωμένη με τις ΗΠΑ σήμερα και υπέρ των ανοιγμάτων του Καΐρου προς τη Μόσχα.
Διπλασιάστηκαν οι δισεκατομμυριούχοι τα τελευταία 4 χρόνια
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το UBS και το Wealth-X, οι δισεκατομμυριούχοι αυξήθηκαν από 1.360 το 2009 σε 2.170 φέτος. Αυτοί οι δυο χιλιάδες-και-κάτι τύποι έχουν περιουσία που πλησιάζει τα 7 τρισ. δολάρια, περίπου το 1/10 του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 1/10 από όσο παράγουν τα 7 δισεκατομμύρια ανθρώπων σε ένα χρόνο. Μόνο τα γιοτ, αυτοκίνητα, ιδιωτικά αεροσκάφη, έργα τέχνης, κοσμήματα και άλλα ιδιωτικά είδη πολυτελείας που κατέχουν, υπερβαίνουν τα 126 δισ. δολάρια και το ΑΕΠ του Μπαγκλαντές των 150 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αν πουλούσαν μόνο τα γιοτ, θα εξαλειφόταν η επίσημη παγκόσμια πείνα για 8 μήνες. Οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι, 96 τον αριθμό, ζουν περί τη Νέα Υόρκη, 75 στο Χονγκ Κονγκ, 74 στη Μόσχα, 67 στο Λονδίνο. Αν ο πλούτος των 96 της Νέας Υόρκης μοιραζόταν στα 1,7 εκατομμύρια νεόπτωχων της πόλης θα λάμβανε έκαστος 170 χιλιάδες δολάρια.
Δεν είναι όλοι κομπλεξικοί…
Το διαστημόπλοιο που έστειλε η Ινδία στον Άρη θα φτάσει επιτυχώς στον προορισμό του, με πιθανότητα περίπου 30%. Αλλά όπως και να έχει, πρόλαβε την Κίνα.
Η τελευταία μπορεί να ανταγωνίζεται στο διάστημα στρατιωτικά τις ΗΠΑ (πριν από λίγα χρόνια φημολογήθηκε και στρατιωτικό διαστημικό επεισόδιο με αμοιβαία καταστροφή δορυφόρων) αλλά στο ειρηνικό διαστημικό πρόγραμμα ανταγωνιστής της είναι κυρίως η Ινδία. Κάτι σαν τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ, παλιότερα.
Μόνο που ο πολιτισμός σε Κίνα και Ινδία δεν έχει ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του δυτικού πολιτισμού. Σε μια πράξη αδιανόητη για την κουλτούρα του δυτικού ανταγωνιστικού πνεύματος, η Κίνα επευφήμησε το «μεγάλο επίτευγμα της Ινδίας» που «αν στεφθεί με επιτυχία θα μεγαλώσει το ανθρώπινο απόθεμα γνώσης και θα αλλάξει τις ζωές μας». Βέβαια, στις δοκιμαζόμενες από τον τυφώνα Φιλιππίνες, που αξιωματούχοι της προβαίνουν τελευταία σε προκλητικές αντικινεζικές δηλώσεις, δεν έστειλε παρά 100 χιλιάδες δολάρια βοήθεια. Ούτε για πασατέμπο. Εντάξει, οι ΗΠΑ στη θέση της δεν θα είχαν στείλει ούτε ένα δολάριο…