Η πανδημία του κορωνοϊού δοκιμάζει την ελληνική κοινωνία και επικάθεται σε μια ήδη ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση από την φτώχια, τις συνέπειες των μνημονίων και τα εθνικά ζητήματα. Οι συνθήκες ζωής έχουν αλλάξει δραματικά και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την κατάσταση στο σύστημα Υγείας.
Σε αυτές τις νέες συνθήκες η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη και αδιάφορη σε όλα τα επίπεδα και κυρίως σε ότι αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης λόγω Covid-19. Προκειμένου να κρύψει το γεγονός πως άφησε την «παράταση» του καλοκαιριού ανεκμετάλλευτη, επιχειρεί περισπασμούς (όπως η αυταρχική τροπή για το Πολυτεχνείο), σπασμωδικές κινήσεις πολιτική διάσωσης και επικοινωνιακά τρικ. Κυρίως όμως προσπαθεί να μεταθέσει την ευθύνη της έξαρσης των κρουσμάτων και της αντίστοιχης πίεσης στο ΕΣΥ, στην ίδια την κοινωνία. Χωρίς καμία ντροπή δηλώνουν τα κυβερνητικά στελέχη –με πρώτο τον πρωθυπουργό– πως ο κόσμος φταίει που νοσεί.
Στο κόκκινο όλο το ΕΣΥ
Μπορεί το επίκεντρο της υγειονομικής κρίσης να βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά αυτό δε σημαίνει πως τα προβλήματα περιορίζονται γεωγραφικά εκεί.
Να σημειώσουμε πως την τελευταία εβδομάδα τα μέσα ημερήσια κρούσματα ανέρχονται σε 2.700, χάνονται κάθε μέρα, κατά μέσο όρο, 55 συνάνθρωποί μας, χωρίς να έχει σημασία η ηλικία τους ή οι συννοσηρότητες, και έχουν διασωληνωθεί επιπλέον 163 ασθενείς.
Φτάνουμε στο ύστατο όριο που ψάχνεται τρόπος να μεταφέρονται διασωληνωμένοι ασθενείς σε περιοχές που δεν έχουν μεγάλη πίεση και για τη μετακίνησή τους επιστρατεύονται ο ΟΣΕ και τα C-130.
Νομίζει η κυβέρνηση και το επιτελείο του υπουργείου Υγείας ότι έτσι λύνουν το πρόβλημα, αλλά η λύση είναι προσωρινή. Γιατί μπορεί την Παρασκευή να ξεκίνησαν οι εφημερίες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης με μόλις 8 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες και στην Αττική άλλες 45, αλλά το βασικό ζήτημα είναι πως σε πανελλαδικό επίπεδο υπάρχει πληρότητα 82%. Άρα πάλι μιλάμε για κάποιο «μπάλωμα». Ακόμη και σε αυτή τη φάση ο σχεδιασμός είναι στον αέρα!
Εδώ οι κλίνες εκεί οι κλίνες
Χτες, Παρασκευή 20/11, ο κ. Πέτσας δήλωσε αυτό που περίμεναν όλοι. Η άρση των μέτρων απαγόρευσης στις μετακινήσεις δεν πρόκειται να ξεκινήσει την 1η Δεκέμβρη. Κάνει βέβαια εντύπωση το γεγονός πως είναι η πρώτη φορά που αναιρεί ο ίδιος τον εαυτό του –καθώς άλλα δήλωνε τις προηγούμενες μέρες– και δεν τον ακύρωσαν αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός ή ο υπουργός Υγείας.
Θυμήθηκαν όμως σε αυτή τη φάση πως υπάρχει και ιδιωτική υγεία και πρέπει να συμβάλει –πραγματικά πλέον– στην αντιμετώπιση της κρίσης. Ο «άξιος» ιδιωτικός τομέας για τον οποία υπερθεμάτιζε σύσσωμη η κυβέρνηση ότι εντάσσεται στο σχέδιο «απόκρουσης του Covid-19» –με το αζημίωτο βέβαια–, έκλεισε την πόρτα στα μούτρα του Υπουργείου Υγείας.
Ζητήθηκε να διαθέσουν δωρεάν 200 κλίνες για περιστατικά Covid στη Θεσσαλονίκη και η απάντηση που έλαβε ήταν ότι δεν μπορούν να το υποστηρίξουν λόγω έλλειψης δομών, προσωπικού αλλά και γιατί το κόστος είναι μεγάλο. Η αλήθεια είναι ότι για να μπορέσουν πρέπει να προσπαθήσουν καθώς έχουν μάθει να λειτουργούν εκ του ασφαλούς (βλ. ρεπορτάζ στο φ. 519) και το βασικό τους ζήτημα είναι το κέρδος καθώς και η εικόνα τους προς την πελατεία τους.
Εν τέλει, θα χρησιμοποιηθούν 200 κλίνες από τη Γενική Κλινική Σαραφιανός και από τη Euromedica, αλλά μόνο οι 19 από αυτές είναι κλίνες ΜΕΘ. Συνεπώς, την επαύριον το πρόβλημα της έλλειψης κλινών ΜΕΘ, θα επανέλθει.
Συγκινούν οι εθελοντές
Δεν είναι λίγα τα μέλη του υγειονομικού προσωπικού που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους για να ενισχυθεί το μέτωπο κατά της πανδημίας. Συγκίνηση προκάλεσε, αυτή τη βδομάδα, η εθελοντική μετακίνηση νοσηλευτριών από διάφορα μέρη της Ελλάδας στην Θεσσαλονίκη για να πάρουν μέρος στις εκεί κρίσιμες προσπάθειες κατά του κορωνοϊού. Είναι κινήσεις απαραίτητες και χρειαζούμενες, που πρέπει να αγκαλιαστούν από όλους τους πολίτες. Γιατί η προσφορά και η αλληλεγγύη της κοινωνίας μπορεί να σταθεί φραγμός στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.
Χρειάζονται και μέτρα
Μπορεί ο υπουργός Υγείας να υποκλίνεται στους εθελοντές, να παρουσιάζει προγράμματα εμβολιασμού χωρίς εμβόλια αλλά ακόμα και τώρα δεν δεσμεύεται σε συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ – κάτι που άλλωστε είναι τακτική όλης της κυβέρνησης με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό.
Ακόμα και τώρα μπορούν να παρθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ όπως: Προσλήψεις προσωπικού, κάλυψη των χιλιάδων οργανικών αναγκών και πολλές νέες ΜΕΘ. Προετοιμασία και επιμόρφωση των γιατρών-νοσηλευτών, ενδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με κέντρα πυρετού και σχεδιασμός μαζικού ανιχνευτικού ελέγχου. Και πολλά άλλα που προτείνουν οι υγειονομικοί και οι επιστήμονες, εδώ και οχτώ μήνες, και η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να υλοποιήσει.
Ο υπουργός Υγείας και τα ψυγεία
Ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας προσπαθεί να αποδείξει ότι ελέγχει την κατάσταση. Κυρίως όμως ενδιαφέρεται να σώσει το –όποιο– πολιτικό του κεφάλαιο που απομένει και να γλιτώσει να γίνει αλλαγή στον επόμενο μετασχηματισμό.
Έτσι ακολουθεί μια μιντιακή τακτική, δηλώνοντας ότι υποκλίνεται (τι υποκρισία!) στον ηρωισμό των 10 νοσηλευτριών από την Κρήτη αλλά και αυτών που θα ακολουθήσουν από την Κέρκυρα και αλλού. Δεν μπορεί όμως το απερίσπαστο της λειτουργίας των δομών του ΕΣΥ –και σε αυτή την περίπτωση της Θεσσαλονίκης– να εξαρτάται από την ευαισθησία και την αυταπάρνηση του υγειονομικού προσωπικού μόνο – κάτι πρέπει να κάνει και ο υπουργός και το υπουργείο.
Κι ενώ ακόμη δεν έχουν επισήμως ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για το νέο εμβόλιο κατά του Covid-19, o κ. Κικίλιας μοιράζει εμβόλια και οργανώνει ιατρεία εμβολιασμού, ορίζει ότι χρειάζεται 10 λεπτά για να γίνει και κάνει ασκήσεις επί χάρτου για να μας πει σε πόσες μέρες θα έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός που πρέπει να εμβολιαστεί… Όταν έχουμε εμβόλιο… Δηλαδή παρουσιάζει σαν σημαντική οργανωτική δουλειά μια διαδικασία που χρειάζεται λίγες μέρες για να στηθεί προκειμένου να δείξει την υπευθυνότητά σου σαν υπουργός. Μάλλον αυτός είναι ο μόνος σχεδιασμός που έκανε τους τελευταίους οχτώ μήνες. Λάθος, ούτε αυτός ήταν δικός του εξ ολοκλήρου. Το σχεδιάγραμμα που παρουσίασε ήταν «απαλλοτριωμένο» από αμερικάνικη εταιρία που πουλάει ιατρικά ψυγεία. Ολόκληρο υπουργείο ούτε ένα σχεδιάγραμμα δεν μπορεί να φτιάξει.
Θα ήταν αστεία η ανικανότητα και η ανευθυνότητα του υπουργού, αν δεν πέθαιναν καθημερινά δεκάδες συμπολίτες μας.