Αρχική κοινωνία «Στην Αθήνα με τα τρακτέρ»

«Στην Αθήνα με τα τρακτέρ»

Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις αγρότες και κτηνοτρόφοι, μπροστά στη λαίλαπα του 3ου Μνημονίου

Tου Μάριου Διονέλλη

 

Τις μηχανές των τρακτέρ ζεσταίνουν οι αγρότες σε όλη τη χώρα, προετοιμάζοντας σύγκρουση με την κυβέρνηση αν αυτή προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων του τρίτου μνημονίου για τον κλάδο τους. Ήδη σε όλη την Ελλάδα συνεδριάζουν οι αγροτικοί σύλλογοι προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους, ενώ οι εκπρόσωποι των… θεσμών εμφανίζονται ήδη αρνητικοί στη φιλοσοφία των ισοδύναμων την οποία έκανε προεκλογική του σημαία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε πρώτη φάση σχεδιάζεται η λήψη απόφασης από τους τοπικούς συλλόγους σε συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν την προσεχή Τετάρτη 7 Οκτωβρίου και στη συνέχεια η κοινή σύσκεψη των εκπροσώπων τους στη Νίκαια ή τον Πλαταμώνα, στις 10 ή 11 Οκτωβρίου, όπου θα ληφθεί η τελική απόφαση για τη μορφή των κινητοποιήσεων, εφόσον μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αλλαγή πλεύσης από την πλευρά της κυβέρνησης. Ως πιο πιθανό ενδεχόμενο, στην περίπτωση που αποφασιστούν κινητοποιήσεις, είναι η κάθοδος στην Αθήνα με αγροτικά οχήματα και τρακτέρ, όπως προανήγγειλε με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας.

Σε στάση αναμονής βρίσκονται και οι αγρότες της Κρήτης, οι οποίοι θα συνεδριάσουν αυτή την εβδομάδα σε όλους τους νομούς και θα συμμετάσχουν και στον πανελλαδικό συντονισμό της 10ης ή 11ης Οκτωβρίου. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου, Γιώργος Τζωρτζάκης, τόνισε πως για μερικές μέρες υπάρχει καλή θέληση και διορία από την πλευρά των αγροτών προς τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη είχε δώσει προσωπικές δεσμεύσεις ότι θα αναζητηθούν και θα εξευρεθούν ισοδύναμα ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση των παραγωγών από τα νέα μέτρα. «Τα συγκεκριμένα μέτρα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να περάσουν και θεωρούμε πως το αναγνωρίζει και ο ίδιος ο υπουργός», ανέφερε ο κ. Τζωρτζάκης.

 

Από κοινού με τους κτηνοτρόφους

Το συνολικό πλήγμα στον πρωτογενή τομέα από τα μέτρα του 3ου Μνημονίου δημιουργούν κοινό μέτωπο αγροτών και κτηνοτρόφων. Ήδη πραγματοποιήθηκε περιφερειακή σύσκεψη της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων στην Πρέβεζα, ενώ για τις αρχές της εβδομάδας προετοιμάζεται πανελλαδική σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη. Και ο πρόεδρος της ΠΕΚ, Δημήτρης Καμπούρης, μιλά για το τέλος της περιόδου αναμονής και για την έναρξη του κύκλου κινητοποιήσεων (βλ. παρακείμενο άρθρο του).

Ειδικά οι κτηνοτρόφοι έλαβαν και τις πρώτες αποφάσεις για κινητοποιήσεις στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στις Σέρρες (15/10), στο Κιλκίς (20/10), στην Ημαθία (22/10), στη Χαλκιδική (29/10) και στην Κομοτηνή (3/11/).

 

Τι προβλέπει το 3ο Μνημόνιο

Το πρώτο χτύπημα για τους αγρότες είναι η απώλεια της απαλλαγής φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης αυξήθηκε από την 1η Οκτωβρίου από τα 66 στα… 200 ευρώ, ενώ σε ένα χρόνο πρόκειται να φτάσει στα 330 ευρώ, χωρίς πλέον να προβλέπεται καμία απαλλαγή ή έκπτωση για τον αγροτικό κόσμο.

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των εισοδημάτων των αγροτών, αυτή προτείνεται να διπλασιαστεί (στο 26% από το 13% που είναι σήμερα) για τα εισοδήματα του 2015 ενώ η προκαταβολή φόρου αυξάνεται και μάλιστα αναδρομικά από το 2014 σε 55% από το 27,5% που είναι σήμερα. Ειδικά για την προκαταβολή φόρου τα μέτρα για το άμεσο μέλλον προβλέπουν την πληρωμή της από τους αγρότες πριν καν δουν το χωράφι τους να καρπίζει, αφού αυξάνεται στο 75% για τις δηλώσεις των εισοδημάτων του 2015. Τέλος, με βάση το 3ο Μνημόνιο, καταργείται το αφορολόγητο στις αγροτικές επιδοτήσεις, σημείο που καίει ιδιαίτερα τον αγροτικό κόσμο.

Στον ασφαλιστικό τομέα τα μέτρα προβλέπουν αύξηση των εισφορών ακόμα και από τις χαμηλές συντάξεις του ΟΓΑ και άρα ονομαστική μείωσή τους, ήδη από τις συντάξεις Οκτωβρίου ενώ προβλέπεται και αύξηση των ασφαλίστρων για αποζημιώσεις στον ΕΛΓΑ. Όλα τα παραπάνω, μαζί με τις ρυθμίσεις που καίνε τους κτηνοτρόφους, όπως η αλλαγή της νομοθεσίας για την παράταση της ημερομηνίας λήξης του φρέσκου γάλακτος που επιτρέπει την εισαγωγή γάλακτος από το εξωτερικό ως «φρέσκου» βγάζουν κυριολεκτικά «στα κάγκελα» τους παραγωγούς του πρωτογενή τομέα της χώρας.

Και όλα αυτά τη στιγμή που τα στελέχη της κυβέρνησης, με αριστερό πλέον μανδύα, μιλούν πομπωδώς για το μεγάλο στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, γα την «προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα και στην επίτευξη της διατροφικής επάρκειας» και φυσικά για τις δύο «βαριές βιομηχανίες» της Ελλάδας, την αγροτιά και τον τουρισμό…

Σχόλια

Exit mobile version