Αρχική στήλες Της επιστήμης και της κοινωνίας Σκουπίδι Διαστημικού Σταθμού διαπέρασε οροφή και δύο πατώματα

Σκουπίδι Διαστημικού Σταθμού διαπέρασε οροφή και δύο πατώματα

Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Αντικείμενο που έπεσε από τον ουρανό και διαπέρασε την οροφή και δυο πατώματα κατοικίας στην αμερικανική πολιτεία Φλόριντα προερχόταν πράγματι από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, επιβεβαίωσε χθες η NASA.

Την 8η Μαρτίου, κάτοικος πόλης στην πολιτεία Φλόριντα βρήκε και μεταφόρτωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Χ φωτογραφία που απαθανάτιζε γκρίζο, ημι-κυλινδρικό αντικείμενο το οποίο, κατ’ αυτόν, «διαπέρασε την οροφή και δύο ορόφους» του σπιτιού του, προσθέτοντας πως παραλίγο να χτυπήσει τον γιο του. Το παρέδωσε στην Υπηρεσία Διαστήματος. Αυτή η τελευταία επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα το σενάριο που είχε διατυπωθεί τότε: το αντικείμενο προερχόταν από φορτίο αναλωμένων μπαταριών, απορριμμάτων του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού που απορρίφθηκαν το 2021 και θεωρείτο πως θα έκανε επανείσοδο στη γήινη ατμόσφαιρα και θα καταστρεφόταν «χωρίς κίνδυνο» για οποιονδήποτε.

Η NASA τόνισε πως θα διενεργήσει έρευνα προκειμένου να κατανοήσει γιατί το αντικείμενο δεν καταστράφηκε τελείως όταν μπήκε στη γήινη ατμόσφαιρα και αν χρειάζεται να αλλάξει πρακτικές και διαδικασίες.

Παρόμοια συμβάντα έχουν καταγραφεί στο παρελθόν. Το 2022, οι αρχές της Αυστραλίας επιβεβαίωσαν ότι απανθρακωμένο συντρίμμι που κατέπεσε σε φάρμα όπου εκτρέφονται πρόβατα προερχόταν από διαστημόπλοιο της SpaceX.

Πηγή: ΑΠΕ


Κανάρια Νησιά: Κίνημα κατά του υπερτουρισμού

 Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της Τενερίφης διαμαρτυρόμενοι για τον μαζικό τουρισμό και ζητώντας από τις αρχές να προχωρήσουν σε προσωρινούς περιορισμούς στις αφίξεις τουριστών, για να μπει ένα φρένο στη ραγδαία άνοδο των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων θερινών κατοικιών και της κατασκευής ξενοδοχείων, που αυξάνουν το κόστος στέγασης για τους κατοίκους.

Κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Άνθρωποι ζουν εδώ» και «Δεν θέλουμε να δούμε το νησί μας να πεθαίνει», διαδηλωτές καλούσαν για αλλαγές στην τουριστική βιομηχανία, που αντιπροσωπεύει το 35% του ΑΕΠ στο αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων.

«Αυτό δεν είναι ένα μήνυμα κατά του τουρίστα, αλλά ενάντια σε ένα τουριστικό μοντέλο που δεν ωφελεί αυτή τη γη και πρέπει να αλλάξει», είπε ένας από τους διαδηλωτές στο Reuters κατά τη διάρκεια της πορείας στην πρωτεύουσα της Τενερίφης, Σάντα Κρουθ ντε Τενερίφε.

Μικρότερες πορείες οργανώθηκαν από περίπου 12 περιβαλλοντικές οργανώσεις εν όψει της περιόδου αιχμής των θερινών διακοπών.

Οι οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι τοπικές αρχές θα πρέπει να περιορίσουν προσωρινά τον αριθμό των επισκεπτών για να μετριάσουν την πίεση στο περιβάλλον, τις υποδομές και το απόθεμα κατοικιών των νησιών, και να περιορίσουν τις αγορές ακινήτων από ξένους.

 


Δεύτερη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα του Γαλαξία

 Μια μαύρη τρύπα με μάζα περίπου 33 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του Ήλιου ανακάλυψαν οι αστρονόμοι. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη που είναι γνωστή στον γαλαξία μας, μετά την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που κρύβεται στο κέντρο του.

Η «νέα» μαύρη τρύπα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2.000 ετών φωτός από τη Γη –σχετικά κοντά με κοσμικούς όρους– στον αστερισμό Αετός (Aquila) και έχει ένα συνοδό άστρο σε τροχιά γύρω της, δήλωσαν οι ερευνητές την Τρίτη 16/4, σύμφωνα με το Reuters. Οι μαύρες τρύπες είναι εξαιρετικά πυκνά αντικείμενα με βαρύτητα τόσο ισχυρή που ούτε το φως δεν μπορεί να διαφύγει, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό τους. Η συγκεκριμένη εντοπίστηκε από την αποστολή Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, επειδή προκάλεσε μια ταλαντευόμενη κίνηση στο συνοδό άστρο της. Για την επαλήθευση της μάζας της μαύρης τρύπας χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου στη Χιλή και άλλα επίγεια παρατηρητήρια.

«Αυτή η μαύρη τρύπα δεν είναι μόνο πολύ μεγάλης μάζας, είναι επίσης πολύ ιδιόμορφη από πολλές απόψεις. Είναι πραγματικά κάτι που δεν περιμέναμε ποτέ να δούμε», δήλωσε ο Pasquale Panuzzo, ερευνητής μηχανικός στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μαύρη τρύπα, που ονομάζεται Gaia BH3, και ο συνοδός της ταξιδεύουν μέσα στον γαλαξία με αντίθετη κατεύθυνση από τις συνηθισμένες τροχιές των αστεριών. Η Gaia BH3 πιθανώς σχηματίστηκε μετά τον θάνατο ενός άστρου που είχε πάνω από 40 φορές τη μάζα του Ήλιου, είπαν οι ερευνητές. Οι μαύρες τρύπες που προκύπτουν από την κατάρρευση ενός μόνο άστρου ονομάζονται αστρικές μαύρες τρύπες. Οι αστρικές μαύρες τρύπες επισκιάζονται σε μέγεθος από τις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που κατοικούν στο κέντρο των περισσότερων γαλαξιών. Μια τέτοια μαύρη τρύπα που ονομάζεται Τοξότης Α* (Sagittarius A* ή Sgr A*), βρίσκεται στην καρδιά του γαλαξία μας. Διαθέτει 4 εκατομμύρια φορές τη μάζα του ήλιου μας και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 26.000 ετών φωτός από τη Γη.


Γιατί αφανίζονται τα ελληνικά πλατάνια

 Σήμα κατατεθέν σε κάθε ελληνικό χωριό, στη μέση της κεντρικής πλατείας, με τους κατοίκους και τους επισκέπτες να αποζητούν τη σκιά του. Ο πλάτανος, ένα δέντρο άρρηκτα συνυφασμένο με την ελληνική ιστορία και τις παραδόσεις, απειλείται με αφανισμό στη χώρα μας.

Η αιτία είναι ένας μύκητας, ο Ceratocystis Platani, που προκαλεί τη νόσο του μεταχρωματικού έλκους πλατάνου ή «καρκίνου» του πλατάνου και ο οποίος καταγράφηκε στις ΗΠΑ το 1935. Στην Ευρώπη φαίνεται πως έφτασε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πιθανότατα μέσω κιβωτίων από ξύλο πλατάνου που μετέφεραν πολεμικό υλικό και πυρομαχικά από την Αμερική.

Η πρώτη καταγεγραμμένη προσβολή πλατάνου ήταν στη Νότια Γαλλία, ενώ το 1945 –δεν είχε λήξει ακόμη ο πόλεμος– εντοπίστηκε ο μύκητας στη Νάπολη. Ιταλία και Γαλλία εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα και, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, μέσα σε δύο δεκαετίες σε πόλεις της Ιταλίας καταστράφηκε το 90% των πλατάνων, αρκετοί από τους οποίους ήταν υπεραιωνόβιοι.

Σε διάστημα μόλις 20 ετών από τον πρώτο εντοπισμό του μύκητα στην Ελλάδα το 2004, στην περιοχή της Μεγαλόπολης, η ασθένεια έχει προσβάλει διαδοχικά όλα τα πλατανοδάση σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Όπως επισημαίνει στα ΝΕΑ ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, ξεκίνησε από τα πλατάνια της Πελοποννήσου και επεκτάθηκε στην Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα αλλά και τη Θεσσαλία.

«Πλέον έχει προχωρήσει και στην Κεντρική Μακεδονία, στις διοικητικές περιφέρειες Πιερίας, Ημαθίας, Κοζάνης. Δυστυχώς, τα πλατανοδάση που τα έχει προσβάλει η ασθένεια έχουν καταστραφεί σε ένα ποσοστό της τάξεως του 70%, εξαπλώνεται σαν τη φωτιά. Είναι χαρακτηριστικό πως το πλατανόδασος Σπερχειού στη Λαμία αργοπεθαίνει».

Ο «καρκίνος» του πλατάνου είναι σαν να παθαίνει κάποιος έμφραγμα επειδή η χοληστερίνη φράζει τις αρτηρίες, μόνο που στην περίπτωση του πλατάνου δεν μπορούμε να κάνουμε μπαϊπάς, και γι’ αυτό πεθαίνει. «Γιατρειά» όταν ένας πλάτανος προσβληθεί δεν υπάρχει και μάλιστα ο… θάνατός του μπορεί να συμβεί δύο με πέντε χρόνια από την προσβολή του.

Γι’ αυτό η προσπάθεια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα πρέπει να εστιάσει στην πρόληψη. «Το Πήλιο, περιοχές της Μακεδονίας, η Θράκη, τα ελληνικά νησιά αλλά και η Κρήτη είναι περιοχές που έχουν προς το παρόν μείνει αλώβητες και στις οποίες θα πρέπει να επικεντρωθούμε», υπογραμμίζει ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.

Παρ’ όλο που κοινή υπουργική απόφαση του 2023 προέβλεπε μεταξύ άλλων τον καθορισμό οριοθετημένων ζωνών πέριξ των προσβεβλημένων περιοχών και απαγόρευση υλοτομίας ή κλάδευσης ή φύτευσης αδιακρίτως φυτών πλατάνου χωρίς την έγγραφη άδεια του οικείου δασαρχείου, δεν εφαρμόστηκαν οι διατάξεις.

Σύμφωνα με τον Αλ. Δημητρακόπουλο, η χρήση ανθεκτικών στην ασθένεια υβριδίων του ελληνικού με τον δυτικό πλάτανο, ως αποκλειστικό φυτευτικό υλικό σε αναδασώσεις αλλά και μεμονωμένες φυτεύσεις, θεωρείται επιτακτική. Το Τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ, μάλιστα, θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η άμεση δημιουργία της «ζώνης καραντίνας» πλάτους 2 χιλιομέτρων από την οριογραμμή των πλέον προωθημένων εστιών προσβολής στη Μακεδονία και την Ήπειρο.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

 

Σχόλια

Exit mobile version