Θα συμμετάσχει ή όχι ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός Huawei στην κατασκευή του βρετανικού νέας γενιάς ασύρματου δικτύου 5G; Οι ΗΠΑ και μια σειρά σύμμαχοί τους το έχουν αποκλείσει από τα δικά τους σχέδια, και πίεζαν τη Βρετανία να κάνει το ίδιο, λέγοντας ότι πίσω από τη Huawei κρύβεται η κινεζική κυβέρνηση – και άρα ο κίνδυνος κατασκοπείας του Πεκίνου εις βάρος τους. Όμως ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον και το στενό επιτελείο του θεωρούν ότι η Huawei είναι η πιο προχωρημένη τεχνολογικά, και ότι το βρετανικό δίκτυο δεν μπορεί να υλοποιηθεί δίχως τη συμμετοχή της. Για να κατευνάσει τους ανησυχούντες, εντός και εκτός Βρετανίας, ο Τζόνσον υποσχέθηκε ότι η Huawei δεν θα ανακατευτεί με τον «πυρήνα» του δικτύου, κι έτσι δεν θα δικαιολογούνται φόβοι για την ασφάλειά του.

Τίποτα από αυτά δεν φάνηκε να πείθει το πιο σκληροπυρηνικό κομμάτι του αντικινεζικού μπλοκ το οποίο, όπως θα δούμε, είναι… πολυσυλλεκτικό. Ήδη από την Ουάσιγκτον έρχονταν μηνύματα δυσαρέσκειας και μόνο για το γεγονός ότι συζητιέται η συμμετοχή της Huawei: πιο εύγλωττος όλων ήταν ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τομ Κότον, που συνέκρινε την κινεζική εταιρία με την KGB! Παρ’ όλα αυτά, ο Τζόνσον τελικά αποφάσισε να συμπεριλάβει την Huawei στο σχέδιο, και την Τρίτη έφερε προς ψήφιση στη βρετανική βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Εκεί εκδηλώθηκε και η πρώτη εσωκομματική ανταρσία εναντίον του: 38 Συντηρητικοί βουλευτές υποστήριξαν μια τροπολογία για την εκδίωξη της Huawei μέχρι το 2023. Τελικά η τροπολογία απορρίφθηκε, με 306 ψήφους κατά και 282 υπέρ, ενώ απείχαν 54 βουλευτές (εκ των οποίων 22 Συντηρητικοί).

Όμως, πέραν των 38 Συντηρητικών, ποιοι ήταν οι υπόλοιποι 244 βουλευτές που υποστήριξαν την τροπολογία; Μα, ολόκληρο το… προοδευτικό στρατόπεδο, με προεξάρχοντες τους Εργατικούς! Τα ηγετικά στελέχη του Εργατικού Κόμματος πρωτοστάτησαν στην αντικινεζική καμπάνια, προσπερνώντας από τα… δεξιά τις ανησυχίες των πιο φιλοαμερικανικών και συντηρητικών κύκλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο Εργατικός βουλευτής Μπάρι Σίρμαν, που είπε ότι οι Κινέζοι κλέβουν την πνευματική ιδιοκτησία των βρετανικών επιχειρήσεων με το που θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο. Ούτε ένας Εργατικός βουλευτής δεν διαφοροποιήθηκε από αυτή τη γραμμή – σε βαθμό ώστε ο Ταρίκ Αλί, εκ των υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος, να μιλήσει για «αξιολύπητη στάση»…

Μ.Α.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!