Κλιμακώνουν οι παραγωγοί μπροστά στον εμπαιγμό της κυβέρνησης
του Νίκου Γεωργιάδη
Οι αγροτικές κινητοποιήσεις μπαίνουν στην τρίτη εβδομάδα και οι αγροτοκτηνοτρόφοι δείχνουν να σκληραίνουν τη στάση τους. Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων φαίνεται τόσο από τη συγκέντρωση στη Zootechnia, προεόρτια έκθεση της Agrotica, καθώς και από την αύξηση των αποκλεισμών τόσο σε σημεία, όσο και σε χρόνο.
Ποιοι είναι όμως οι λόγοι, που για ακόμη μία χρονιά ωθούν τον αγροτικό κόσμο να διαμαρτύρεται και να κατεβάζει τα τρακτέρ στους δρόμους; Είναι όλο το ασφυκτικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί, τα τελευταία κυρίως χρόνια, το οποίο θέτει όλο και περισσότερους αγρότες εκτός της παραγωγικής διαδικασίας. Στην ουσία τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις του αγροτικού κόσμου άπτονται της ίδιας τους της επιβίωσης.
Για ένα ακόμη χρόνο τα τρακτέρ κατεβαίνουν στις πλατείες των χωριών, σε επαρχιακούς δρόμους και εθνικές οδούς, όχι για να διεκδικήσουν κάποιες επιδοτήσεις ή ενισχύσεις. Αλλά για να αντισταθούν σε μια σειρά από μέτρα που δεν τους επιτρέπουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους αφού το κόστος παραγωγής είναι πλέον απαγορευτικό. Τα αγροτοκτηνοτροφικά μέσα και εφόδια, με τις συνεχείς αυξήσεις καθώς και το προκλητικό ΦΠΑ 24%, φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ αγροτικό πετρέλαιο και ρεύμα έχουν στην ουσία καταργηθεί. Επιπλέον, κάθε είδους ενισχύσεις και επιδοτήσεις μειώνονται συνεχώς, ενώ αυξάνουν τα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, αν και οι αποζημιώσεις για καταστροφή παραγωγής έχουν μειωθεί δραματικά και δίνονται με το σταγονόμετρο.
Σε όλα τα παραπάνω να προστεθεί το φορολογικό καθεστώς, που αντιμετωπίζει τους παραγωγούς σαν επιχειρηματίες, με υψηλότατες φορολογίες από το πρώτο ευρώ καθώς και με αλλαγές στο ασφαλιστικό –με εξαιρετικά αυξημένες εισφορές– το οποίο ο αγροτικός κόσμος το θεωρεί σαν επέκταση των φορολογικών του επιβαρύνσεων.
Μόνοι κερδισμένοι, σύμφωνα με τους παραγωγούς, είναι οι μεσάζοντες και οι επιχειρηματίες των αγροτικών προϊόντων και των εφοδίων, αφού τα προϊόντα τους αγοράζονται σε πολύ χαμηλές τιμές και φτάνουν κάθε χρόνο όλο και ακριβότερα στους καταναλωτές, και οι τράπεζες οι οποίες αφενός εκμεταλλεύονται την ανάγκη ρευστότητας των αγροτών με υψηλότατα επιτόκια, εποφθαλμιούν πάντα την υποθηκευμένη γη τους.
Επιτυχία βλέπει ο Αποστόλου
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης. Αποστόλου, όχι μόνο κάνει πως δεν κατανοεί την πίεση που δέχονται οι παραγωγοί, αλλά θριαμβολογούσε από το βήμα της Zootechnia στην εναρκτήρια ομιλία της έκθεσης. Κάλεσε τους παραγωγούς να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, με τόνο μάλιστα που δήλωνε πως αγνοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς και τα αιτήματά τους. Καμάρωνε πως ξεπεράστηκαν οι μνημονιακές δεσμεύσεις σχετικά με την κατοχύρωση αφορολόγητου και εθνικής σύνταξης, πως νοικοκυρεύτηκαν οι ενισχύσεις και βοηθήθηκαν οι παραγωγοί από τη 13η σύνταξη (τελικά υπάρχει ή δεν υπάρχει αυτή;) που προέκυψε από το πρωτογενές πλεόνασμα.
Στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων που σκοπεύουν να προωθήσουν ή ήδη προωθούν για να ενισχύσουν την αγροτική παραγωγή κατέταξε τη ρύθμιση των δικαιωμάτων, των καλλιεργητικών γαιών και των βοσκοτόπων, τα μέτρα για τη μεταποίηση, ενώ θεώρησε σημαντικότατη βοήθεια την «Κάρτα του Αγρότη» που δεσμεύει κάθε χρόνο την παραγωγή των αγροτών προκειμένου να τους παρέχει στοιχειώδη ρευστότητα.
Σίγουρα τα παραπάνω δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς, οι οποίοι αισθάνονται να εμπαίζονται από την κυβέρνηση και να γίνονται έρμαια στα επικοινωνιακά παιχνίδια του Μαξίμου. Μπορεί ο κ. Αποστόλου να θριαμβολογεί εντός της ΧΑΝΘ για το έργο του, έξω από το κτίριο όμως πλήθος αγροτών που είχε συγκεντρωθεί από το πρωί της Πέμπτης, έσπαγε τον αστυνομικό κλοιό και επιχειρούσε να εισβάλλει στο χώρο της ΔΕΘ.
Πολλαπλασιάζονται τα μπλόκα και τα διλήμματα
Ταυτόχρονα με τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, οι παραγωγοί κάνουν προσπάθειες να ενισχύσουν τα μπλόκα τους, να αυξήσουν το συντονισμό τους, αλλά και να εντείνουν την πίεση προς την κυβέρνηση. Νέα μπλόκα στήνονται συνεχώς σε πολλές περιοχές τόσο της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, όσο και της Θεσσαλίας. Τα μπλόκα Σερρών, Δράμας, Παγγαίου και Ελευθερούπολης βρίσκονται σε συντονισμό με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, η οποία κάλεσε και τη συγκέντρωση στην Zootechnia. Μπλόκα που δεν προχωρούν ακόμη σε αποκλεισμούς δρόμων έχουν στηθεί στην Κουλούρα και το Νησέλι Ημαθίας, στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Νάουσας, στον κόμβο Αιγινίου και τη νότια είσοδο Κατερίνης καθώς και στο κέντρο του Άγιου Μάμα και στον κόμβο Βραστάμων στη Χαλκιδική. Στα Μάλγαρα ετοιμάζεται νέα κινητοποίηση με αποκλεισμό των διοδίων, στην ίδια κατεύθυνση με τα μπλόκα στις ΕΟ Λάρισας-Κοζάνης και Πάτρας-Κορίνθου (σε Αίγιο και Κιάτο), ενώ κινητοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε Κω και Χανιά στα Μεγάλα Χωράφια.
Οι φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις δυστυχώς βρίσκονται σε αρκετά χειρότερη μοίρα από τις περσινές. Ο δυναμισμός, η ένταση, η μεγάλη διάθεση για ενότητα και συντονισμό των μπλόκων έχουν καμφθεί. Βασικός τροφοδότης είναι πλέον η οργή και η αγωνία των παραγωγών για το μέλλον τους, ενώ λείπει ένα συνεκτικό σχέδιο που να φέρνει τα μπλόκα σε πλεονεκτική θέση. Από την άλλη, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο που θα κάνει νικηφόρο τον αγώνα τους. Μόνο τους μέλημα είναι η χειραγώγηση της αγροτικής βάσης και η προβολή των ίδιων. Με βάση τα παραπάνω τροφοδοτούνται εσωτερικές κόντρες και αντιπαραθέσεις που «κλέβουν» ζωή και ενέργεια από τα μπλόκα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή και την Επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και τα προβλήματα και οι διαχωρισμοί στις δυνάμεις του άλλοτε κραταιού μπλόκου των Τεμπών.