Αρχική στήλες εν τέλει Σε καραντίνα η Ν. Φιλαδέλφεια

Σε καραντίνα η Ν. Φιλαδέλφεια

Με παραδοχή αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής στην αντιμετώπιση της οπαδικής βίας ισοδυναμούν τα μέτρα ασφαλείας που ανακοίνωσαν οι αρχές εν όψει του τελικού του Conference League που θα διεξαχθεί στην Νέα Φιλαδέλφεια, μεταξύ του Ολυμπιακού και της Φιορεντίνα. Πιο συγκεκριμένα, πάνω από τέσσερις χιλιάδες αστυνομικοί, υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρίας αλλά και η Αντιτρομοκρατική θα περιφρουρούν όχι μόνο την OPAP Arena, αλλά και διάφορες γειτονιές της Αθήνας, ενώ έχει ανακοινωθεί και η χρήση ειδικού συστήματος αντι-drone. Η γειτονιά της Ν. Φιλαδέλφειας μπαίνει σε καραντίνα. Ένας φράκτης θα αποκλείσει περιοχή απόστασης 70 μέτρων από το γήπεδο, με την κίνηση στην περιοχή να επιτρέπεται μόνο για τους έχοντες ειδική διαπίστευση, συμπεριλαμβανομένου και των κατοίκων των οποίων τα σπίτια βρίσκονται στην… εμπόλεμη ζώνη.

Τα πρωτοφανή αυτά μέτρα, που φέρνουν στην μνήμη εικόνες της αντιτρομοκρατικής υστερίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, πέρα από τον διακηρυγμένο στόχο τους δηλαδή την ομαλή διεξαγωγή του τελικού και την αποτροπή τόσο οπαδικού χαρακτήρα επεισοδίων όσο και του τρομοκρατικού κινδύνου, έρχονται και για να εμπεδώσουν την αστυνομοκρατία (στην πλέον ακραία της μορφή) στον δημόσιο χώρο και πιο συγκεκριμένα στις διοργανώσεις του μαζικού αθλητισμού. Έρχονται σε συνέχεια των (για μια ακόμη φορά) κατασταλτικών εξαγγελιών της κυβέρνησης για τους οπαδούς και τη διεξαγωγή των αθλητικών γεγονότων (κάμερες, κάρτα φιλάθλου κ.ά.). Είναι η άλλη όψη της κρατικής απόφασης να διεξαχθεί ένας άλλος τελικός, αυτός του ελληνικού κυπέλλου, χωρίς φιλάθλους στον Βόλο.

Είναι όμως ακριβώς αυτή η πολιτική που έχει αποτύχει στην αντιμετώπιση της αυκανόμενης οπαδικής βίας. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει κατασταλτικά το σύμπτωμα, με έντονα επικοινωνιακό χαρακτήρα (με αποδέκτες τους πολίτες που ανησυχούν για τη βία και την εκγληματικότητα,) την ίδια στιγμή που αφήνει ανέπαφη (αν δεν ενισχύει) την αιτία αυτού του φαινομένου. Γιατί δεν γίνεται από την μία να κηρύττεις τον πόλεμο στην οπαδική βία και από την άλλη να κάνεις μπίζνες με τους ολιγάρχες ιδιοκτήτες ΠΑΕ που χρηματοδοτούν τους οπαδικούς στρατούς – η πόλη της Ν. Φιλαδέλφειας γνωρίζει καλά αυτή την πλευρά του φαινομένου. Δεν γίνεται να έχεις δύο νεκρούς μέσα σε ένα χρόνο (και πολλαπλάσια περιστατικά τα τελευταία χρόνια) και να μην παραδέχεσαι σαν κράτος τις τρύπες που υπάρχουν στις αρμόδιες αστυνομικές δυνάμεις. Δεν γίνεται να συντελείς με την πολιτική σου στον κατακερματισμό και την γιγάντωση των τάσεων αγριανθρωπισμού στην ελληνική κοινωνία και να χύνεις κροκοδείλια δάκρυα που η ακραία βία (ντυμένη συχνά οπαδικό μανδύα) διαχέεται στην κοινωνική βάση, στα σχολεία, τα πάρκα, τις πλατείες.

Σχόλια

Exit mobile version