Αρχική προτεινόμενα Resistance Festival 2023 – 16 & 17 Σεπτεμβρίου

Resistance Festival 2023 – 16 & 17 Σεπτεμβρίου

Ανοίγοντας δρόμους σ’ έναν κόσμο που αλλάζει

16-17 Σεπτεμβρίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ιερά Οδός 75
Είσοδος ενίσχυσης: 5 ευρώ
www.resistancefestival.gr
e-mail: resistancefestival@gmail.com
τηλέφωνο: 6972835792

Ένας «μη-δυτικός» κόσμος μοιάζει να αποκτά σάρκα και οστά μέσα από την αμφισβήτηση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής και των επιλογών που άλλοτε επέβαλε ως μονόδρομο. Από τη Μαύρη Ήπειρο και τις ανατροπές κυβερνήσεων, τις αλλαγές στις ζώνες επιρροής και τα αδιέξοδα των αποικιακών δυνάμεων, μέχρι τις χώρες των BRICS που διευρύνονται και τα ανοιχτά μέτωπα της Νοτιοανατολικής Ασίας, η σκηνή είναι ταραγμένη. Με ποιες όμως διεκδικήσεις και μορφές εκδηλώνεται η αμφισβήτηση της δυτικής ηγεμονίας; Ποιες είναι οι κοινωνικές δυνάμεις που πρωτοστατούν και σε ποιους δρόμους βαδίζουν; Πώς να ορίσει κανείς «εχθρούς» και «φίλους» μέσα σ’ αυτό το πρωτόγνωρο γεωπολιτικό, οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον;

Σε αυτά τα ερωτήματα είναι αφιερωμένη η πρώτη μέρα του Resistance Festival 2023, το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη. Σε έναν πρώτο κύκλο, συζητάμε με έμφαση στις εξελίξεις στις χώρες των BRICS. Με τη δημοσιογράφο Λαμπρινή Θωμά που συμμετείχε στην πρόσφατη σύνοδο στη Νότια Αφρική, τον δημοσιογράφο Στέλιο Ελληνιάδη που παρακολουθεί τις αλλαγές στις χώρες της Ασίας, τον Ερρίκο Φινάλη συντάκτη διεθνών της εφημερίδας «Δρόμος».

Στο δεύτερο κύκλο, στο επίκεντρο μπαίνουν δυο καυτές σήμερα περιοχές του πλανήτη, η Αφρική και η Ανατολική Μεσόγειος. Τόποι βασανισμένοι μα και λαοί αντιστεκόμενοι, σε σταυροδρόμι επιλογών και εκρηκτικών αντιθέσεων. Έχουμε φέτος την τιμή να φιλοξενούμε δυο εμβληματικές προσωπικότητες, με βαθιά γνώση αλλά και ενεργό συμμετοχή στις εξελίξεις και τους αγώνες στις περιοχές αυτές. Τον Σενεγαλέζο Μομάρ Σάμπε, με μεγάλη ιστορία αγώνων ενάντια στα νεοαποικιακά καθεστώτα και μέλος του Κοινωνικού Οικονομικού Συμβουλίου της Σενεγάλης. Και τον Λιβανέζο Αλί Φαγιάντ, βουλευτή του «Μετώπου της Αντίστασης» στο Λίβανο και διευθυντή του Συμβουλευτικού Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης.

Το βράδυ του Σαββάτου, στη μουσική σκηνή του φεστιβάλ θα συναντηθούν η Μάρθα Φριντζήλα και ο Δημήτρης Μητσοτάκης. Δύο αγαπημένοι καλλιτέχνες μαζί, σε ένα πρόγραμμα βασισμένο στην συνεργασία τους αλλά και στην προσωπική πορεία του καθενός. Μαζί τους και οι Φυστικί Σαλόνι, για ένα ταξίδι με νότες, μελωδίες, στίχους και ιδιώματα από όλη την Ελλάδα.

Το πρωινό της Κυριακής είναι αφιερωμένο σε μια φωτογραφία. Αυτή της μισοκαμμένης από τις φλόγες ελληνικής σημαίας που ταρακούνησε μέσα στο πικρό καλοκαίρι τα συναισθήματα και τις σκέψεις όλων όσοι πονάνε αυτόν τον τόπο. Μπορεί λοιπόν να υπάρξει Πολιτική που να σταθεί με σοβαρότητα απέναντι στο υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας μας; Σε μια συνέλευση, μικρή απαρχή μιας τέτοιας προσπάθειας, θέλουμε πολλοί άνθρωποι να εκφράσουν τις κεντρικές τους ιδέες, τις εκτιμήσεις αλλά και τις προτάσεις τους για το ζήτημα αυτό. Γιατί η απάντηση δεν είναι εύκολη. Πρέπει να αναγνωριστεί ότι το ζήτημα είναι πράγματι τέτοιας σημασίας, να προσδιοριστούν οι βασικές του διαστάσεις, να αναλογιστεί κανείς πώς να προχωρήσει με ό,τι υπάρχει ως πείρα, διάθεση και συνείδηση.

Το απόγευμα της Κυριακής, όλοι και όλες θα συναντηθούμε ξανά στον Πολυχώρο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του Συλλόγου Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας» για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

 Γεωπολιτικές εξελίξεις και BRICS: Τι αλλάζει;
Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, ώρα 6:30 μ.μ., Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Συμμετέχουν:

  • Η δημοσιογράφος Λαμπρινή Θωμά (ΤΡΡ), που παρακολούθησε από κοντά την πρόσφατη σύνοδο των BRICS στη Νότια Αφρική.
  • Ο Στέλιος Ελληνιάδης, δημοσιογράφος που μεταξύ άλλων παρακολουθεί τις αλλαγές στις χώρες τις Ασίας και αρθρογραφεί γι’ αυτές.
  • Ο Ερρίκος Φινάλης, συντάκτης διεθνών της εφημερίδας Δρόμος, που έχει συμμετάσχει σε δεκάδες διεθνείς συναντήσεις κινημάτων και χωρών.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Αφρική και Μέση Ανατολή: Σταυροδρόμια αντιθέσεων και αγώνων
Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, ώρα 8:00 μ.μ., Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Συμμετέχουν:

  • Ο Σενεγαλέζος αγωνιστής και συγγραφέας Μομάρ Σάμπε, ένας άνθρωπος με συμμετοχή δεκαετιών στην πάλη ενάντια στα νεοαποικιακά καθεστώτα, μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Σενεγάλης.
  • Ο Λιβανέζος μαχητής και διανοούμενος Αλί Φαγιάντ, βουλευτής του «Μπλοκ της Αντίστασης» και μέλος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου του Λιβάνου.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Συνέλευση για το υπαρξιακό ερώτημα της χώρας
Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, ώρα 10.30 π.μ., Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πώς θα είναι η Ελλάδα το 2033; Με αυτό τον πρωτοσέλιδο τίτλο κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες η εφημερίδα Καθημερινή. Αν και οι εφημερίδες δεν αναρωτιούνται, αλλά περισσότερο δρομολογούν, το υπαρξιακό ερώτημα της χώρας είναι ήδη στο επίκεντρο. Με τη σκληρή εκδοχή του «πόση Ελλάδα» να συζητιέται στα διεθνή παζάρια, μίλια μακριά από τις κόκκινες γραμμές της εσωτερικής κατανάλωσης. Με τις «ποιότητες χώρας» να ξεχαρβαλώνονται ταχέως για να ρυθμιστούν ξανά πάνω σε νέες ράγες, τώρα που το εθνικό γεγονός και η κυριαρχία βαφτίστηκαν «καθυστέρηση». Με την πολιτική ζωή να λειτουργεί για να φυτεύει δίπολα κάθε λογής, ώστε να παραμένει ο λαός ήσυχος κι η κοινωνική συνείδηση διαλυμένη σε επιδόματα, pass και «δικαιώματα». Με τους νεότερους να μην ξέρουν «από πού να το πιάσουν», αν και πρόκειται για τη ζωή τους. Γι’ αυτό μιλάμε για υπαρξιακό ζήτημα.

Μπορεί λοιπόν να υπάρξει Πολιτική που να σταθεί με σοβαρότητα απέναντι σε αυτό; Η απάντηση δεν είναι ούτε αυτονόητη, ούτε εύκολη. Επειδή πρώτα πρέπει να αναγνωριστεί ότι το ζήτημα είναι όντως τέτοιας σημασίας και βάθους, ότι δεν πρόκειται δηλαδή απλά για το α΄ ή το β΄ κοινωνικό πρόβλημα. Πρέπει να προσδιοριστούν οι βασικές του διαστάσεις και πεδία, κι αυτά όχι άτακτα ριγμένα στο χαρτί, μα με ιεραρχήσεις και επείγοντα. Να διαχωριστεί από λύσεις ευκολίας που είτε χειριστικά είτε αφελώς ευδοκιμούν σε περιόδους δυσφορίας, προσπαθώντας μάλιστα να κρύψουν τις βαθιές συναινέσεις του πολιτικού συστήματος. Μα χρειάζεται και σχέση με την πραγματική κίνηση: να αναλογιστεί δηλαδή κανείς ό,τι έχει συσσωρευτεί και εκφράζεται ως πείρα, διάθεση, συνείδηση, διότι αλλιώς το ζήτημα θα μένει στην πράξη απροσπέλαστο.

Για όλα αυτά θέλουμε να κουβεντιάσουμε στη συνέλευση της Κυριακής. Μια μικρή αρχή, όπου καλούμε όσοι πονάνε πραγματικά αυτό τον τόπο να μοιραστούν τις σκέψεις και τις προτάσεις τους.

Υ.Γ.: Αν δεν μπορείτε να συμμετέχετε, στείλτε μας τη γνώμη σας μέχρι την Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη, ώστε να διαβαστεί στη συνέλευση ή να δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του Δρόμου. Γράψτε στο info@edromos.gr με θέμα «Για τη συνέλευση της Κυριακής».


Οι διεθνείς καλεσμένοι του φεστιβάλ

Μομάρ Σάμπε: Οι εξελίξεις στην Αφρική από τη σκοπιά των λαών της

Ο Σενεγαλέζος αγωνιστής και συγγραφέας Μομάρ Σάμπε θα πάρει μέρος στην κεντρική εκδήλωση του φετινού Resistance Festival, το βράδυ του Σαββάτου 16 Σεπτεμβρίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, όπου θα μοιραστεί μαζί μας ένα επίκαιρο διάβασμα των πρόσφατων εξελίξεων στην Αφρική και της ευρύτερης γεωπολιτικής σημασίας τους, απαλλαγμένο από τα φίλτρα των Δυτικών αναλύσεων.

Τη δεκαετία του 1970, βαθιά επηρεασμένος από τους αντιαποικιακούς αγώνες, ο νεαρός τότε Μομάρ Σάμπε οργανώθηκε στο μαοϊκό κίνημα της Σενεγάλης –που δρούσε σε συνθήκες παρανομίας– και δραστηριοποιήθηκε στο συνδικάτο των εκπαιδευτικών. Το 1983 πρωτοστάτησε στην έκδοση μιας παράνομης εφημερίδας που στοχοποιήθηκε από το νεοαποικιακό καθεστώς, και τον επόμενο χρόνο συνελήφθη και προφυλακίστηκε επί 6 μήνες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, εκμεταλλευόμενος τη χαλάρωση της καταπίεσης μετά από μαζικούς αγώνες για δημοκρατία, ο Μομάρ Σάμπε συμμετείχε στην έκδοση της πρώτης νόμιμης αριστερής εφημερίδας.

Το 1995 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του κόμματος RTA-S (Συσπείρωση Αφρικανών Εργαζομένων-Σενεγάλη), που τελικά νομιμοποιήθηκε, και του οποίου αργότερα εκλέχθηκε γραμματέας. Έκτοτε το RTA-S έπαιξε ενεργητικό ρόλο μεταξύ άλλων στους αγώνες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που επέβαλε το ΔΝΤ, ενώ μετά το 2000 πήρε μέρος, είτε αυτόνομα είτε σε συμμαχία με άλλα αριστερά και προοδευτικά κόμματα, σε μια σειρά εκλογικές διαδικασίες. Το 2014 ο Μομάρ Σάμπε αναδείχθηκε μέλος του Κοινωνικού Οικονομικού Συμβουλίου της Σενεγάλης, και το 2019 μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι εκδότης της αριστερής εφημερίδας Pencoo.

Αλί Φαγιάντ: η φωνή της λιβανέζικης Αντίστασης στο Resistance Festival!

Ο Αλί Φαγιάντ είναι ηγετική μορφή του λιβανέζικου αντιστασιακού λαϊκού κινήματος, εκπρόσωπος του Μπλοκ της Αντίστασης στο κοινοβούλιο του Λιβάνου από το 2009 έως σήμερα, και μέλος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου στον Λίβανο. Έχει διατελέσει διευθυντής του CCSD (Συμβουλευτικό Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης), επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λιβάνου. Έχει γράψει σειρά άρθρων μεταξύ άλλων για την πολιτική θεωρία, τη θρησκευτική πολιτική σκέψη, τις πολιτικές εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, καθώς και βιβλία με την ίδια θεματολογία – εκ των οποίων στα ελληνικά κυκλοφορεί το έργο του «Εύθραυστα κράτη: Το διακύβευμα της σταθερότητας στο Λίβανο και τον αραβικό κόσμο» (εκδ. MADISA, 2009).

Ο Αλί Φαγιάντ θα πάρει μέρος, μαζί με τον Σενεγαλέζο αγωνιστή και διανοούμενο Μομάρ Σάμπε, στην κεντρική εκδήλωση του Resistance Festival το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας. Εκεί αναμένεται να μιλήσει για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τους αγώνες των λαών στη Μέση Ανατολή, κοινωνώντας μας την άποψη των δυνάμεων της λιβανέζικης και αραβικής Αντίστασης – αυτών δηλαδή που με αποφασιστικότητα υπερασπίζονται τους λαούς της περιοχής και την ενότητά τους, στεκόμενοι απέναντι στις εγκληματικές και αβίωτες πολιτικές της Δύσης και του Ισραήλ.


Η συναυλία

Στη σκηνή του Resistance Festival 2023 θα συναντηθούν η Μάρθα Φριτζήλα και ο Δημήτρης Μητσοτάκης. Δύο αγαπημένοι καλλιτέχνες μαζί, στη σκηνή, σε ένα πρόγραμμα βασισμένο τόσο στην συνεργασία τους όσο και στην προσωπική πορεία του καθένα. Τραγούδια σταθμοί στην ελληνική δισκογραφία (Υστερόγραφο, Ρώτα, Εμμονή κ.ά.) από μια μουσική αλλά και φιλική σχέση που μετράει ήδη 15 χρόνια. Η αδιαπραγμάτευτη και ασυμβίβαστη καλλιτεχνική τους πορεία σε ένα ακόμα ταξίδι που τους φέρνει στη σκηνή για μια συναυλία-γιορτή. Δύο από τους πλέον σημαντικούς παραγωγικούς και ακέραιους εκφραστές της σύγχρονης μουσικής σκηνής.

Μαζί τους και οι «Φυστικί Σαλόνι», με τους: Άγγελο Πίσχινα (λαούτο, φωνή), Γιώργο Χατζηγεωργίου (βιολί, φωνή), Αλέξανδρο Καρλή (κοντραμπάσο, φωνή), Αθηνά Συσκάκη (βιολί, φωνή), που όπως αυτοσυστήνονται χαρακτηριστικά «παίζουν “μουσική της θάλασσας, της στεριάς, του αέρα και της φωτιάς”. Ενώνουν τις δυνάμεις των στοιχείων της φύσης, ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα, από τον Βορρά ως τον Νότο, συλλέγοντας νότες, μελωδίες, στίχους και ιδιώματα δημιουργώντας ένα κράμα παραδοσιακής μουσικής σε κάθε συναυλία τους».

 

Σχόλια

Exit mobile version