Αρχική δρόμος της αριστεράς Resistance Festival 2022: Επιστρέφοντας σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο! |17-18 Σεπτεμβρίου

Resistance Festival 2022: Επιστρέφοντας σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο! |17-18 Σεπτεμβρίου

Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ζούμε σε εποχή μεγάλων γεγονότων, παγκόσμιων ανακατατάξεων, πειραματισμών ευρείας κλίμακας. Πώς ήταν ο κόσμος το 2018 και πώς σήμερα; Ας σκεφτεί μόνο κανείς πόσα νέα ζητήματα έφερε στο προσκήνιο η πανδημία του κορωνοϊού. Πόσα πράγματα άλλαξαν, πόσα συνηθίσαμε, μα και τι «ουρές» αφήνουν. Από τις επιλογές των ελίτ στο πεδίο της παγκόσμιας οικονομίας μέχρι την κατάσταση πνευμάτων μέσα στις κοινωνίες, και από τις «αναγκαιότητες» μιας Επιστήμης που προστάζει μέχρι τη γενίκευση του ψηφιακού κόσμου. Το ίδιο και ο πόλεμος στην Ουκρανία: ένα μεγάλο τσάκωμα βασικών κέντρων του παγκόσμιου συστήματος,σε συνθήκες κρίσης, που αναδιατάσσει συμμαχίες, δημιουργεί σκληρές στρατοπεδεύσεις και θέτει νέα προβλήματα σε χώρες και κοινωνίες.

Εποχή αντίστασης και εποχή νέας συνείδησης λοιπόν. Με αυτό το διπλό καθήκον να βρίσκεται στον πυρήνα κάθε προσπάθειας χειραφέτησης, και δεμένο πια πολύ στενά με τις εξελίξεις σε παγκόσμια κλίμακα. Όχι μόνο τις γεωπολιτικές, της ισχύος, αλλά και με τις πολιτικές, τις ιδεολογικές, ακόμα και τις διανοητικές. Θα επιμείνουμε: χρειαζόμαστε νέες οπτικές για τις νέες συνθήκες. Προσανατολιστικές για το τι είναι αυτός ο υπό διαμόρφωση πολυπολικός κόσμος, ποια τα στρατόπεδα και τα πεδία σύγκρουσης, ποια τα πολλαπλά του δίκτυα και οι άκρες του. Κυρίως για το τι είναι αυτό που λείπει, αυτό που επείγει να δημιουργηθεί – αν δεν θέλουμε οι λαοί να είμαστε απλά έρμαια, υποχείρια, ζωτικοί χώροι, παραπληρωματικές δυνάμεις, θυσιαζόμενοι σε αυτό το νέο κόσμο και τις ανάγκες του.

Αυτό είναι λοιπόν το κατ’ εξοχήν στρατηγικό ζήτημα της εποχής μας. Καθόλου εύκολο, μα αφετηριακό. Ζήτημα διεθνές και διεθνιστικό. Αυτό επιλέξαμε κι εμείς να συζητήσουμε στο φετινό Resistance Festival, αυτό θα χρωματίζει τις εκδηλώσεις μας. Το όνομα του φεστιβάλ μας, άλλωστε, μας βάζει εξαρχής σε μια θέση πολύ διαφορετική από όσους απλά παρατηρούν, σχολιάζουν και αναμένουν τις «αναπόφευκτες» τάσεις, ψάχνοντας μονάχα ένα είδος προσαρμογής. Μαζί με σημαντικούς διανοούμενους και εκπρόσωπους κινημάτων από διάφορες περιοχές του κόσμου, επιστρέφουμε ύστερα από λίγα χρόνια αναγκαστικής απουσίας, προσπαθώντας να συμβάλλουμε σε αυτόν τον προσανατολισμό, αφουγκραζόμενοι και σκεπτόμενοι τις διεθνείς αλλά και τις ελλαδικές του πλευρές.

Στις σελίδες που ακολουθούν δίνεται μια γεύση για το περιεχόμενο του φετινού Resistance Festival, τόσο το πολιτικό όσο και το πολιτιστικό, καθώς και οι απαραίτητες πληροφορίες για την προαγορά εισιτηρίων (έναντι ενίσχυσης 5 ευρώ για το διήμερο), την πρόσβαση στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.λπ. Ελπίζουμε να τα πούμε από κοντά το επόμενο Σαββατοκύριακο 17 και 18 Σεπτεμβρίου!

Η «γειτονιά» μας: Λαοί και χώρες σε ταραγμένα νερά

Πολυπολικός κόσμος: Ανάμεσα σε θύελλες και πυρηνικά

Οι «διεθνείς» καλεσμένοι του φεστιβάλ

Μουσικό ταξίδι στην ελληνική παράδοση

 

INFO 

Resistance Festival 2022
17 & 18 Σεπτεμβρίου
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
Ιερά Οδός 75, Αθήνα
www.resistancefestival.gr

 • Από πού θα προμηθευτείτε εισιτήριο
  (γενική είσοδος 5 ευρώ για το διήμερο):
  Γραφεία εφημερίδας Δρόμος
  Ρεθύμνου 11, Πεδίο Άρεως, Αθήνα
  Τηλ. 210-3845870, 6972835792
 • Πώς θα πάτε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
  (Ιερά Οδός 75, 11855 Αθήνα)
  Μετρό: Στάση Κεραμεικός
  Λεωφορείο: Α16, 856
 • Μάθετε πρώτες και πρώτοι τα νέα!

Νέες πληροφορίες για το φεστιβάλ θα δημοσιοποιούνται μεταξύ άλλων από τη σελίδα της κοινότητας του Resistance Festival στο Facebook: www.facebook.com/ResistanceFestivalAthens

Σχόλια

Exit mobile version