Μέσα από συγκρούσεις, ανταγωνισμούς αλλά και γέφυρες, ο πολυπολικός κόσμος που αναδύεται αποτελεί το νέο τοπίο για τους ανθρώπους και τις κοινωνίες, τους λαούς και τα έθνη. Άδειος από υποσχέσεις και οράματα παλαιότερων εποχών, με τον πόλεμο και την καταστροφή ανθρώπου και φύσης ως τις μόνες «λύσεις» για την πολυοργανική κρίση, ο νέος κόσμος γεννά συντρίμμια και στριμώχνει την ελπίδα ανάμεσα στην ισχύ, τη δύναμη, τις στρατοπεδεύσεις των κοσμοκρατορικών επιδιώξεων. Με τα πυρηνικά όπλα να ξαναμπαίνουν στο τραπέζι και τους πυρηνικούς αντιδραστήρες να ξεφυτρώνουν σε πολλές γωνίες του πλανήτη, η επιβίωση της ανθρωπότητας γίνεται ολοένα και πιο επισφαλής.

Με ποια ματιά να δει κανείς αυτή τη νέα εποχή, και τι στάση να κρατήσει; Τι είναι αυτό που λείπει, και μέσα από ποιους δρόμους θα μπορούσαν να ξεμυτίσουν αντιστάσεις; Ποιοι θα ήταν οι σύγχρονοι «μεγάλοι στόχοι» που θα έδιναν ανάσες αλλά και ορμή στο δύσκολο αγώνα της επιβίωσης και της χειραφέτησης; Με ποια εφόδια ο ενιαίος κατά τα άλλα κόσμος του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού δεν θα καταργήσει κάθε εναλλακτική συνείδηση, πράξη, και προοπτική; Ερωτήματα που δεν μπορεί κανείς ούτε να παρακάμψει ούτε να τα φέρει στα μέτρα της ΤΙΝΑ εποχής μας, πότε με έναν κυνικό ρεαλισμό, πότε αγνοώντας τον κόσμο που έχουμε μπροστά μας.

Στο σεμινάριο της Κυριακής, με δυο κύκλους συζήτησης, σε αυτήν ακριβώς την προσπάθεια θέλουμε να συμβάλουμε. Ξεκινώντας με ένα από τα πιο σημαντικά και επείγοντα ζητήματα, αυτό των πυρηνικών όπλων και της πυρηνικής ενέργειας.

Στον Α΄ κύκλο συμμετέχουν:

  • Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου. Γιατρός, συγγραφέας και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής, ελληνικού κλάδου της βραβευμένης με Νόμπελ διεθνούς οργάνωσης IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War), και αντιπρόσωπους της ICAN («Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων»). Με αυτή την ιδιότητα πραγματοποίησε δύσκολες και σημαντικές αποστολές στην Τουρκία, την Αλβανία, το Ιράκ, την πρώην Γιουγκοσλαβία, και μάλιστα σε ιδιαίτερα κρίσιμες περιόδους.
  • Ανδρέας Θεοφίλου. Πυρηνικός φυσικός με σημαντικό επιστημονικό έργο, για χρόνια διευθυντής ερευνών στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργαστηρίου Πυρηνικής Σύντηξης της Ε.Ε. Συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλίων για τα πυρηνικά όπλα και την πυρηνική ενέργεια, και επί σειρά ετών καθηγητής του μαθήματος «Πυρηνικά Όπλα και Ειρήνη» στο Φυσικό Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στον Β΄ κύκλο συμμετέχουν:

  • Βαγγέλης Πισσίας, διδάκτωρ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και ομότιμος καθηγητής.
  • Κώστας Ράπτης, συντάκτης διεθνών θεμάτων σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
  • Ρούντι Ρινάλντι, εκδότης της εφημερίδας Δρόμος της Αριστεράς.
  • Βασίλης Φούσκας, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στη Νομική και Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου Ανατολικού Λονδίνου, ιδρυτής και αρχισυντάκτης της Journal of Balkan and Near Eastern Studies.
  • Βαγγέλης Χωραφάς, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών και διευθυντής της ιστοσελίδας γεωπολιτικής geoeurope.org
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!