Φάτος Λιουμπόνια

Ο Αλβανός διανοούμενος Φάτος Λιουμπόνια, ένας από τους σημαντικότερους –και ίσως ο πιο «αιρετικός»– της χώρας του, θα μιλήσει στην κεντρική εκδήλωση του Resistance Festival το απόγευμα του Σαββάτου. Είναι βαθύς γνώστης της αλβανικής, βαλκανικής και ευρωπαϊκής ιστορίας, όπως και της παγκόσμιας φιλοσοφίας, λογοτεχνίας και πολιτικής. Είναι όμως πάνω απ’ όλα ένα πνεύμα ελεύθερο και ανυπότακτο. Ο Λιουμπόνια αγαπά την πατρίδα του, γνωρίζει όμως πολύ καλά και τις αντιφάσεις της, κι έτσι έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους επικριτές του αλβανικού πολιτικού συστήματος – πληρώνοντας πάντα το τίμημα για τη στάση του. Η ίδια η ζωή του, ξεκινώντας από τα 17 χρόνια που πέρασε στις φυλακές του προηγούμενου καθεστώτος ως τις διαρκείς επιθέσεις εναντίον του από το 1991 κι έπειτα, συνιστά έμπρακτη απόδειξη του αδιάκοπου αγώνα του για ελευθερία και δικαιοσύνη.
Ο Φάτος Λιουμπόνια ήταν ένας από τους λίγους –αν όχι ο μόνος– Αλβανούς διανοούμενους που αντιτάχθηκαν στον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, κι ένας από τους ελάχιστους που επέκριναν την ίδρυση και δράση του UCK, καθώς και όλων των εθνικιστικών τάσεων που ενδημούν στον αλβανικό χώρο. Άσκησε σφοδρή κριτική σε συμπατριώτες του, συγγραφείς και διανοούμενους, οι οποίοι, μετά την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος, ενδύθηκαν τον μανδύα του αντιφρονούντα. Από το 1994 επιμελείται και εκδίδει το περιοδικό Përpjekja («Προσπάθεια») στα Τίρανα. Έχει γράψει σειρά βιβλίων, κάποια εκ των οποίων εκδόθηκαν και στα αγγλικά και ελληνικά. Μια καλή γεύση του Φάτος Λιουμπόνια μπορεί να πάρει κανείς διαβάζοντας τη χειμαρρώδη συνέντευξή του που πρόσφατα παραχώρησε στον Δρόμο, και δημοσιεύθηκε σε δύο συνέχειες (φύλλα 599 και 600).

Ντανιέλ Ομπονό

Η Ντανιέλ Ομπονό, γεννημένη το 1980 στην Γκαμπόν, αποτελεί εκπρόσωπο μιας νέας γενιάς πολιτικών της γαλλικής Αριστεράς, που αναδύθηκαν μέσα από τα αλλεπάλληλα κοινωνικά κινήματα των τελευταίων δεκαετιών και άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι και οι ίδιες, αλλά και ευρύτατα λαϊκά στρώματα, αντιλαμβάνονται την πολιτική δράση. Στα 20 χρόνια της συμμετέχει, μαζί με τον Ζοζέ Μποβέ και τη μαχητική Αγροτική Συνομοσπονδία, στο περίφημο πλέον «ξήλωμα» του McDonald’s στην κωμόπολη Millau. Οργανώνεται στο ΝΡΑ, στην καθοδήγηση του οποίου συμμετέχει. Αποχωρεί μαζί με ένα ρεύμα του ΝΡΑ για να συμμετάσχει στην ίδρυση του Μετώπου της Αριστεράς με τον Ζαν Λικ Μελανσόν. Το 2017 είναι συνιδρυτικό μέλος της Ανυπότακτης Γαλλίας, της οποίας διατελεί εκπρόσωπος Τύπου. Την ίδια χρονιά εκλέγεται στο γαλλικό κοινοβούλιο ως εκπρόσωπος του 17ου Διαμερίσματος του Παρισιού, επικρατώντας στο Β΄ γύρο της υποψήφιας του κόμματος του Γάλλου προέδρου Μακρόν.
Σύντομα στοχοποιείται από τα ΜΜΕ της γαλλικής Ακροδεξιάς και Κεντροδεξιάς, αλλά ενίοτε και της Κεντροαριστεράς, εξαιτίας των αγώνων και της ασυμβίβαστης στάσης της. Δέχεται χυδαίες επιθέσεις και απειλές, ενώ ο ακροδεξιός προεδρικός υποψήφιος Ζεμούρ τη χαρακτηρίζει «υποστηρίκτρια της τρομοκρατίας». Η δημοφιλία της όμως στα λαϊκά στρώματα αυξάνεται, με αποκορύφωμα τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, όπου αποσπά στον Α΄ κιόλας γύρο ένα συντριπτικό για τους αντιπάλους της 57%. Γίνεται έτσι μία εκ των μόλις 5 υποψήφιων που εκλέγονται στη βουλή από τον Α΄ γύρο, σε σύνολο 577 εκλογικών περιφερειών. Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου εκλέχθηκε από τη βουλή μέλος του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας, που δικάζει αδικήματα τα οποία διαπράττουν πολιτικά πρόσωπα εν ενεργεία. Η Ντανιέλ Ομπονό είναι παλιά γνώριμη του φεστιβάλ, καθώς έχει βρεθεί άλλες δύο φορές μαζί μας τα προηγούμενα χρόνια.

Λίο Γκάμπριελ

Ο Λίο Γκάμπριελ είναι Αυστριακός κοινωνικός ανθρωπολόγος, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης. Έχει πολύχρονη δράση στο αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα και στην αλληλεγγύη με τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και του αραβικού κόσμου. Πήρε μέρος στο κίνημα του Μάη του 1968 στη Γαλλία κι αργότερα πήγε στη Λατινική Αμερική. Εργάστηκε ως καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Μεξικό και το 1975 συνίδρυσε την Ομάδα Πληροφόρησης για τη Λατινική Αμερική. Το ταραχώδες για τη Νικαράγουα 1979 βρέθηκε στη Μανάγκουα ως ανταποκριτής ευρωπαϊκών ΜΜΕ. Μετά τη νίκη των Σαντινίστας πήρε την πρωτοβουλία για την ίδρυση του εναλλακτικού ειδησεογραφικού πρακτορείου ΑΡΙΑ.
Το 1985-2005 ήταν διευθυντής του Ινστιτούτου Σύγχρονων Λατινοαμερικανικών Σπουδών στη Βιέννη, ενώ στις ευρωεκλογές του 2004 τέθηκε επικεφαλής της Αριστερής Λίστας. Από τις απαρχές του αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος δραστηριοποιήθηκε ενεργητικά στο Παγκόσμιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, ενώ στοχοποιήθηκε ως «φιλοτρομοκράτης» και «αντισημίτης» εξαιτίας της αλληλεγγύης του με λατινοαμερικάνικα επαναστατικά κινήματα και με τον παλαιστινιακό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Από το 1987 ως το 2010 εκδόθηκαν στα ισπανικά και στα αγγλικά 9 βιβλία του, ενώ σκηνοθέτησε και 4 ντοκιμαντέρ για τους αγώνες των λαών της Λατινικής Αμερικής και το κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση.

Δρ. Ομάρ Νασάμπε

Μετά την κυκλοφορία του τελευταίου φύλλου του Δρόμου, όπου δημοσιεύθηκε το πρόγραμμα της κεντρικής εκδήλωσης του Resistance Festival αυτό το Σάββατο, επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή ενός ακόμη ομιλητή, του καθηγητή Ομάρ Νασάμπε από τον Λίβανο: Ο Δρ Ομάρ Νασάμπε είναι πανεπιστημιακός, αναλυτής και δημοσιογράφος. Καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού από το 2001 ως το 2016, τώρα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο ΑΖΜ στην Τρίπολη του Λιβάνου, ως ειδικός σε θέματα Ποινικής Δικονομίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Για τα θέματα αυτά έχει γράψει σειρά βιβλίων. Διατέλεσε σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών του Λιβάνου, του Διεθνούς Ειδικού Δικαστηρίου για τον Λίβανο και του Εθνικού Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Είναι αρχισυντάκτης του εβδομαδιαίου περιοδικού Αλ-Καούς, που κυκλοφορεί με την εφημερίδα Αλ-Ακμπάρ και επικεντρώνει σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, μεταρρύθμισης του δικαστικού και σωφρονιστικού συστήματος και αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη. Ο Δρ Ομάρ Νασάμπε συμμετέχει στην πρωτοβουλία Δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη, θεωρώντας ότι το Παλαιστινιακό Ζήτημα είναι κεντρικής σπουδαιότητας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!