Η αρχική ονομασία στην λέξη «ρατσισμός» έχει δοθεί από την αγγλική race = φυλή, (λεγόμενος και «ρασιαλισμός») ή από την ιταλική «ράτσα» (razza).
Οι ρατσιστές πιστεύουν σε βιολογικές διαφορές μεταξύ των φυλών (φυλετικός ή εθνικιστικός ρατσισμός), των θρησκειών (θρησκευτικός ρατσισμός), της κοινωνικής τάξης (κοινωνικός ρατσισμός), της γνώσης (πνευματικός ρατσισμός) και των πολιτισμών (πολιτισμικός ρατσισμός).
Μάλιστα, οι ρατσιστές πιστεύουν ότι έχουν συγκεκριμένα ανώτερα εξωτερικά ή ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά, που τους δίνει το δικαίωμα να θεωρούν την ομάδα τους ως ανώτερη από τις άλλες.
Έντονος είναι ο ρατσισμός μέσα στα ελληνικά σχολεία από τις μικρές, μάλιστα, τάξεις του δημοτικού. Ανόητος τις περισσότερες φορές, με ιδεολογικό υπόβαθρο μερικές φορές έχει πάντα τραγικές επιπτώσεις και στα θύματα αλλά και τους δράστες. Ο ρατσισμός στα σχολεία χρησιμοποιείται σαν το πλατύσκαλο εισόδου των μαθητών στις φασιστικές οργανώσεις. Η φασιστική ιδεολογία, στοχεύοντας στα πιο χαμηλά ένστικτα του ανθρώπου, χρησιμοποιεί το ρατσισμό, την ανεργία, τη θρησκεία, την εξουσία της «ανώτερης» φυλής πάνω στην «κατώτερη» και το χρώμα του δέρματος, για να ψαρέψει νέα μέλη.
Εκτός από τον ρατσισμό που είναι αναπόσπαστο κομμάτι ιδεολογιών όπως του φασισμού υπάρχει και περιστασιακός και ανόητος που γίνεται για επίδειξη εφηβικής μαγκιάς. Αυτό μπορεί να συμβεί και προς όλες τις πλευρές (π.χ. Έλληνας ενάντια σε μετανάστη ή μετανάστης ενάντια σε Έλληνα) και εξαρτάται από τη «δύναμη πυρός» (είμαι δυνατότερος ή είμαστε περισσότεροι).
Τι είναι αυτό που μας κάνει να προσβάλλουμε την αδύναμη, κοινωνικά, ομάδα, χωρίς να το συνειδητοποιούμε; Γιατί αυτό μπορεί να είναι πιο βίαιο, αν ο ρατσιστής δεν ασκεί καμία εξουσία στην πραγματική ζωή; Μήπως οφείλεται στο ότι ένας καταπιεσμένος άνθρωπος αποκτά, επιτέλους, μια μικρή εξουσία σε βάρος κάποιου άλλου; Μήπως οφείλεται στο ότι καθοδηγείται από το σύστημα ένας κόσμος να διαλέγει λάθος αντιπάλους;
Όλος αυτός ο ψευτο-αντιρατσισμός των MME βλέπουμε ότι δεν αποδίδει καρπούς. Αντίθετα, ο αρμονικός συγχρωτισμός πολυπολιτισμικών ομάδων σε διάφορες εκδηλώσεις όπως αυτής του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ και άλλων παρόμοιων δραστηριοτήτων, πιστεύω ότι βοηθάει πάρα πολύ.
Έφηβος