Αρχική δρόμος της αριστεράς Προς αναβίωση μαζικών αντιιμπεριαλιστικών αγώνων | του Χοσέ Μαρία Σισόν *

Προς αναβίωση μαζικών αντιιμπεριαλιστικών αγώνων | του Χοσέ Μαρία Σισόν *

Θα ήθελα να εκφράσω τους θερμότερους χαιρετισμούς αλληλεγγύης στους συντρόφους του Δρόμου της Αριστεράς με την ευκαιρία  της 10ης επετείου και των 500 φύλλων του. Σας συγχαίρω για όλα τα επιτεύγματά σας στην ενημέρωση και τη διαφώτιση των αναγνωστών σας, και είμαι πεπεισμένος ότι η εβδομαδιαία εφημερίδα σας θα επωφεληθεί από τα μαθήματα που μπορούν να αντληθούν από τη συσσωρευμένη εμπειρία της, ώστε να γίνει ένα ακόμη πιο αποτελεσματικό εργαλείο, ενισχυτικό της λαϊκής ενότητας και αντίστασης.

Με την ευκαιρία των 500 φύλλων, επιτρέψτε μου να αναφερθώ επιγραμματικά στη διεθνή κατάσταση και να επισημάνω ότι η παγκόσμια κρίση υπερπαραγωγής και η οικονομική κρίση του 2008 είχαν ως αποτέλεσμα μια παγκόσμια ύφεση που δεν επιλύθηκε ποτέ από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Και τώρα έχει προκύψει μια πολύ μεγαλύτερη και πιο καταστροφική κρίση. Οι πολιτικές ελίτ και οι ειδικοί του μονοπωλιακού καπιταλισμού παραδέχονται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια καταστροφή παρόμοια και χειρότερη από τη Μεγάλη Ύφεση.

Η οικονομική πολιτική του νεοφιλελευθερισμού έχει χρεοκοπήσει και είναι πιο απαξιωμένη από ποτέ. Ακόμη και πριν εμφανιστεί η πανδημία του Covid-19, η οποία αποκάλυψε εντελώς πια τον ακραία αντικοινωνικό χαρακτήρα του νεοφιλελευθερισμού, οι λαοί είχαν ήδη εναντιωθεί στις  συνθήκες αυξανόμενης εκμετάλλευσης και καταπίεσης, τον διαβολικό συνδυασμό νεοφιλελευθερισμού και φασισμού, τους αδιάκοπους επιθετικούς πολέμους και τις αντεπαναστάσεις που υποκινούνται κυρίως από τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ήταν οι ίδιες οι ΗΠΑ που επιτάχυναν τη στρατηγική παρακμή τους χρηματιστικοποιώντας την οικονομία τους, πραγματοποιώντας οικονομικές, εμπορικές και τεχνολογικές παραχωρήσεις στην Κίνα, ενισχύοντας το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα και μπλέκοντας σε ατελείωτους πολέμους – χωρίς να κερδίζουν κανένα νέο στέρεο οικονομικό έδαφος. Αφού πρώτα αναγνώρισαν στην Κίνα τον κύριο εταίρο τους στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, τώρα έγιναν αυστηρά προστατευτικές και τη θεωρούν τον κύριο οικονομικό ανταγωνιστή και πολιτικό αντίπαλό τους, στο φόντο της εντεινόμενης αντιπαράθεσης μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για μια νέα μοιρασιά του κόσμου.

Το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα αποσαθρώνεται γοργά από όλες τις κύριες αντιθέσεις, η όξυνση και ένταση των οποίων γεννά συνθήκες για την αναβίωση των μαζικών αντιιμπεριαλιστικών αγώνων και της παγκόσμιας επανάστασης. Η κρίση του προκαλεί αβάσταχτα βάσανα στους λαούς, αλλά ταυτόχρονα γεννά επαναστατική αντίσταση. Οι λαοί διεκδικούν εθνικά και δημοκρατικά δικαιώματα με προοπτική μια σοσιαλιστική κοινωνία. Τις επόμενες δεκαετίες μπορούμε να προσβλέπουμε σε νίκες στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

* Ο καθηγητής Χοσέ Μαρία Σισόν είναι ιδρυτής πρόεδρος του Κ.Κ. Φιλιππίνων (CPP) και επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Λαϊκού Αγώνα (ILPS).

Σχόλια

Exit mobile version