Αρχική πολιτισμός Πολιτισμός και Βαρβαρότητα (φ.435)

Πολιτισμός και Βαρβαρότητα (φ.435)

Ρουμανία όπως… Ελλάδα!

«Σε όλο τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο, ένα τέτοιο σκάνδαλο θα είχε οδηγήσει σε παραιτήσεις και αποπομπές. Εδώ όχι… Όσο προφανές είναι ότι ο Γκοτζίλα δεν θα έρθει στα μέρη μας και επιθετικοί εξωγήινοι δεν θα προσγειωθούν στο έδαφός μας, άλλο τόσο σίγουρο είναι ότι θα πέσει πάνω μας η σιωπή, στη συνέχεια η αδιαφορία, ώσπου η λήθη να διαγράψει τα πάντα. Τα πάντα, εκτός από το γεγονός ότι εδώ και χρόνια γεννιόμαστε, σπουδάζουμε, ερωτευόμαστε, εργαζόμαστε, αναπαραγόμαστε, πλουτίζουμε, καταλήγοντας να περιμένουμε τον θάνατο στη γλυκιά, μοναδική και ανυπεράσπιστη ρουμανική δημοκρατία μας»
Μπογκντάν Τεοντορέσκου, Το στιλέτο

Αν περιμένετε να βρείτε στις σελίδες του κάποιον αδιάφθορο αστυνομικό, έναν γοητευτικό ντετέκτιβ, καμιά δημοσιογράφο με ψυχολογικά προβλήματα, μοιραίες γυναίκες και δεν ξέρω τι άλλο, μάλλον θα απογοητευθείτε.

Το Στιλέτο, το μυθιστόρημα του Μπογκντάν Τεοντορέσκου που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πόλις σε μετάφραση Μιχάλη Μητσού, είναι ένα νουάρ μυθιστόρημα χωρίς ήρωα!

Μακριά από τα αναμασήματα της Σκανδιναβικής λογοτεχνίας όπου πια νομίζεις ότι διαβάζεις απλώς το ίδιο βιβλίο σε διάφορες παραλλαγές, ο Ρουμάνος συγγραφέας μας χαρίζει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα και θυμίζει ρεπορτάζ της παλιάς καλής εποχής των εφημερίδων.

Κάποιος άγνωστος –Το Στιλέτο– όπως τον θέλει ο τύπος της βαλκανικής χώρας, αρχίζει να δολοφονεί τσιγγάνους με επιβαρυμένο ποινικό μητρώο. Στην ήδη υπάρχουσα ένταση μεταξύ Ρουμάνων και Ρομά, αυτό θα είναι το λάδι στη φωτιά. Ταραχές, δολοφονίες, πολιτικοί διαπληκτισμοί… Ο Τεοντορέσκου, βαθύς γνώστης των όσων συμβαίνουν στα παρασκήνια καθώς έχει υπάρξει υπηρεσιακός υφυπουργός Τύπου και ΜΜΕ, μας παρουσιάζει ένα καθόλου κολακευτικό πορτρέτο, της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Διαπλοκή, δωροδοκίες, τρικλοποδιές. Αν αλλάξουμε λίγο τα ονόματα θα μπορούσαν όλα αυτά να διαδραματίζονται στη χώρα μας όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα.

Αμφιβάλλω αν θα είχε κανείς την τόλμη του Ρουμάνου συγγραφέα. Υποθέτω πως για όποιον γνωρίζει την πραγματικότητα των όσων συμβαίνουν στο Βουκουρέστι, πολλά πρόσωπα θα φωτογραφίζονται.

Παρουσιαστές που κάνουν εκπομπές κατά παραγγελία, ακροδεξιοί με ναζιστικά ιδεώδη που σπρώχνουν σε δολοφονίες, δημόσια έργα που μοιράζονται στους κατάλληλους ανθρώπους.

Σε κάθε κεφάλαιο, ανακαλύπτουμε συνεχώς και νέα στοιχεία της υπόθεσης, παρεμβάλλονται άρθρα, διαγγέλματα, τηλεοπτικές εκπομπές, μυστικές συναντήσεις, συσκέψεις… Δεν λείπει φυσικά και το καυστικό χιούμορ, αλλά και η παρουσίαση της καθημερινότητας όσων κυβερνούν –που τους τοποθετεί στις πραγματικές τους διαστάσεις, θρυμματίζοντας την εικόνα και το προφίλ που θέλουν να παρουσιάσουν.

Φανταστείτε ας πούμε τον πρωθυπουργό που δεν παρακολουθεί ειδήσεις ενώ τρέχουν κρίσιμα θέματα, αλλά προτιμά να βλέπει ντοκιμαντέρ ή να παίζει σκάκι στον υπολογιστή ενώ η χώρα καίγεται.

Εξαιρετική λογοτεχνική ματιά, σε αυτό το απολύτως και βαθύτατα πολιτικό νουάρ μυθιστόρημα.

‘Ohana

Μια διαφορετική έκθεση φωτογραφίας παρουσιάζεται στο κατάστημα Hairytales στο Χαλάνδρι (Λεωφόρος Πεντέλης 27). Η Ιόλη Αρμάου με τον φωτογραφικό της φακό αιχμαλωτίζει τα βλέμματα των ζώων: Βλέμματα γεμάτα αγάπη, ζεστασιά, συναισθήματα.

Η έκθεση έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο ‘Ohana. Η λέξη προέρχεται από τη Χαβάη και σημαίνει «Οικογένεια» αλλά με μια ευρύτερη έννοια του όρου που δεν περιλαμβάνει μόνο τους εξ αίματος συγγενείς. Δίνει έμφαση στο να θυμόμαστε ο ένας τον άλλο, να συνεργαζόμαστε, να δείχνουμε αλληλεγγύη. Παρόμοιος όρος υπάρχει καις την διάλεκτο των Μαορί.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου στις 6 μ.μ. ενώ η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 5 Ιανουαρίου.

Σχόλια

Exit mobile version