Αρχική πολιτισμός Πολιτισμός & Βαρβαρότητα (φ.344)

Πολιτισμός & Βαρβαρότητα (φ.344)

του Ηρόστρατου

 

Ανακαλύπτοντας την πόλη και την ιστορία της

«…Εδώ, η γράφουσα, καθώς ολοκληρώνει το δέκατο πόνημά της για την αθηναϊκή ιστορία, τολμά με ταπεινότητα, ορμώμενη από τη ρήση του μεγίστου Καμπούρογλου, να ομολογεί πως αν πρόσφερε κάτι στη μαγική πόλη των θεών και των ηρώων οφείλεται κυρίως στην αγάπη της για την Αθήνα. Και δεν υπάρχει δύναμη μεγαλύτερη από αυτήν!»
Άρτεμις Σκουμπουρδή, Μοναστηράκι – Πλάκα/ Οι γειτονιές των θεών

Έγραφα σε προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας για το βιβλίο του Θανάση Γιοχαλά και της Τόνιας Καφετζάκη για την Αθήνα και τη μεγάλη σημασία που έχει να γνωρίζει κανείς την ιστορία του τόπου του.

Τώρα, κρατώντας στα χέρια μου ένα πολυαναμενόμενο βιβλίο, επιστρέφω και πάλι στο θέμα αυτό της γνώσης της ιστορίας, αλλά και του τρόπου που την προσεγγίζει κανείς.

Η Άρτεμις Σκουμπουρδή με το Μοναστηράκι – Πλάκα/ Οι γειτονιές των θεών που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκης, προχωρά ένα βήμα ακόμη στο πολύ σημαντικό έργο που υλοποιεί εδώ και τριανταπέντε χρόνια: Τη γνωριμία με την πόλη μας. Την Αθήνα.

Ιστορικός της τέχνης και ξεναγός, γεννημένη στην Κάλυμνο και μεγαλωμένη στην Αθήνα, από το 1982 θέσπισε τον θεσμό των «Δωρεάν Ξεναγήσεων» μαζί με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και το Σωματείο Ξεναγών. Το 2012 επανέφερε με δική της πρωτοβουλία τον θεσμό – μετά την κατάργησή του…

Έχει γράψει πολλά ιστορικά έργα για την Αθήνα και δραστηριοποιείται με κάθε τρόπο για να μας κάνει κοινωνούς των πλούσιων γνώσεων που έχει συσσωρεύσει.

Όσοι έχουν συμμετάσχει στις ξεναγήσεις της μιλούν με θαυμασμό για την ξεχωριστή της προσέγγιση. Κι αυτό το διαπιστώνουμε κι εμείς, ως αναγνώστες ταξιδεύοντας μαζί της στην πόλη, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της που χαρακτηρίζεται από ευρυμάθεια και επιστημονική τεκμηρίωση, ενώ συνοδεύεται από πλούσια και ενδιαφέρουσα εικονογράφηση που βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τα όσα περιλαμβάνονται στα κείμενα.

Κείμενα που με γλαφυρό τρόπο μας μεταφέρουν όχι μόνο γνώσεις πάνω σε ιστορικά θέματα, αλλά μας βοηθούν να καταλάβουμε πως ήταν η ζωή στην πόλη, η καθημερινότητά της στο πέρασμα του χρόνου.

Και πάλι έχω να παρατηρήσω ότι τη στιγμή που υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι / επιστήμονες είναι λυπηρό να μην αξιοποιείται το έργο τους και στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Αξίζει να πάρετε στα χέρια σας ένα σχολικό εγχειρίδιο και να το συγκρίνετε με το βιβλίο της κυρίας Σκουμπουρδή. Να διαπιστώσετε πως θα μπορούσαμε να κάνουμε τα παιδιά όχι μόνο να γνωρίσουν, αλλά και να αγαπήσουν την ιστορία. Να μάθουν πως αξιοποιούνται οι πηγές, πως το ένα βιβλίο μπορεί να οδηγήσει στο άλλο.

Να περπατήσουν και να γνωρίσουν την πόλη και τον τόπο μαζί με τους δασκάλους τους.

Το Μοναστηράκι -Πλάκα είναι ένα βιβλίο που τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να λείπει από κανένα σχολείο της Αθήνας. Που δεν κλείνει θέματα, αλλά σε οδηγεί στην ιστορική έρευνα. Που σε κάνει να επιστρέφεις συχνά στις σελίδες του και να αναζητάς ακόμη περισσότερα στοιχεία.

«Μας χρειάζονται πολλές Σκουμπουρδή. Μας χρειάζονται πολλοί που ν’ αγαπήσουν ξανά και με τρόπο ουσιαστικό τη «μαγική αυτή πόλη», την Αθήνα. Περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε σήμερα να ξαναγαπήσουμε και ξαναπροσεγγίσουμε τον τόπο μας, τις πόλεις μας και τα χωριά μας. Την πρωτεύουσά μας. Τους εαυτούς μας…» γράφει η αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μαρία Δ. Ευθυμίου στον πρόλογό της για το βιβλίο.

Προσυπογράφουμε…

 

Έκθεση ζωγραφικής – αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Εγκαινιάστηκε στην αίθουσα τέχνης kaplanon5, την Τρίτη 24 Ιανουαρίου –ημέρα συμπλήρωσης πέντε χρόνων από τον τραγικό θάνατο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου– μια έκθεση – αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη που με το έργο του σημάδεψε όχι μόνο τις δικές μας τις γενιές, αλλά και τον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Οι εικόνες παραπέμπουν ευθέως στα πλάνα – πίνακες ζωγραφικής από τις ταινίες του Αγγελόπουλου και ο κάθε καλλιτέχνης καταθέτει τη δική του διαφορετική οπτική. Ενδιαφέρουσα τόσο ως ιδέα, όσο και ως αποτέλεσμα.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι Αναστασίου Δημήτρης, Aποστολάτου Εύα, Βογιατζή Ειρήνη, Γκέλος Λεωνίδας, Διακοδημητρίου Μαρία, Θεοχάρης Σταμάτης, Καρακάσογλου Γιώργος, Κοντογιαννοπούλου Λήδα, Κυριακού Σοφία, Λεοντόπουλος Νίκος, Πιστώνης Αχιλλέας, Σαλταφέρος Γιώργος, Σούλης Βασίλης, Fambris Georgia, Χαδουλού Κατερίνα

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο https://kaplanongalleries.com/theodoros-angelopoulos/

Καπλανών 5 & Μασσαλίας, τηλ: 210 33 90 946, e: info@kaplanon5.gr

Σχόλια

Exit mobile version