Κεντρικής σημασίας η ακύρωση των σχεδίων εκποίησης της δημόσιας περιουσίας
Φουλάρει τις μηχανές η κυβέρνηση για την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων σε όλους τους τομείς. Σημαντική πλευρά της κυβερνητικής πολιτικής η εκποίηση του δημόσιου πλούτου. «Ό,τι κινείται (και κυρίως ό,τι δεν κινείται) πουλιέται» θα μπορούσε να είναι ο γενικός τίτλος, αφού ακίνητα, δημόσιες εκτάσεις, αεροδρόμια, λιμάνια, υποδομές, εταιρίες ύδρευσης και ενέργειας και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, είναι στο στόχαστρο. Kαι μάλιστα, η δημόσια περιουσία βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία την “πρώτη φορά” είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά στη δεύτερη, πλέον, φορά, απαλλαγμένη από περιττές δεσμεύσεις και αφοσιωμένη στη συμφωνία με τους «δανειστές», ακολουθεί πιο “επιστημονικές” μεθόδους για τη γενική εκποίηση.
Η δουλειά που πρέπει να βγει δεν είναι καθόλου λίγη, αφού το φιλόδοξο σχέδιο είναι να μαζευτεί στο νέο ταμείο το ασύλληπτο ποσό των 50 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις (αξιοποίηση της βάφτισαν τώρα), καθώς στις περιβόητες 17 ώρες, η διαπραγμάτευση κατέληξε να γίνεται για την έδρα του ταμείου (που είναι τελικά η Αθήνα και όχι το Λουξεμβούργο) και όχι για το ύψος των εσόδων που θα συγκεντρωθούν, αλλά ούτε και για τον βασικό προορισμό τους που φυσικά δεν είναι άλλος από την «εξυπηρέτηση του χρέους», ενώ το ταμείο θα βρίσκεται κάτω από τον αυστηρό έλεγχο των «θεσμών».
Η πολιτική του γενικού ξεπουλήματος δεν περιορίζεται στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά διαπνέει όλη τη λογική της νέας κυβέρνησης. Είναι μια κυβέρνηση που συνεχίζει την πολιτική ξεπουλήματος σε όλους τους τομείς, αφού αποδέχεται την παράδοση της χώρας, δίνει τα κλειδιά στους «δανειστές», καταργεί ψηφισμένους νόμους κατά παραγγελία και νομοθετεί σύμφωνα με τα έξωθεν παραγγέλματα. Αλλά και στην εξωτερική πολιτική προχωρά τάχιστα στην ευθυγράμμιση με τις βουλές των μεγάλων «συμμάχων».
Αυτή είναι η πραγματικότητα και κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος, ανεξάρτητα με το τι ψήφισε στις εκλογές, δεν έχει λόγο να μην την αναγνωρίζει. Η κεντροαριστερή έκδοση του «success story» αφηγείται ότι μέσα από τη συνέχιση των θυσιών, ίσως κάποια στιγμή απαγκιστρωθούμε από τα μνημόνια και την επιτήρηση, ενώ παράλληλα θα γίνεται μια προσπάθεια να επιδειχθεί κοινωνική ευαισθησία για τους πιο αδύναμους, αλλά και θα εφαρμοστεί κάποιο «παράλληλο πρόγραμμα». Δεν είναι, όμως, διαφορετικής ποιότητας και αξιοπιστίας αυτή η «αφήγηση» από εκείνες που διατυπώθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η πολιτική του γενικού ξεπουλήματος είναι αδιέξοδη και κυρίως υποθηκεύει το μέλλον της χώρας. Γιατί αν μια μείωση στους μισθούς ή η αφαίρεση ενός επιδόματος, θα μπορούσε σχετικά απλά να αποκατασταθεί στο μέλλον, η τεράστιας έκτασης εκποίηση της δημόσιας περιουσίας που προωθείται οδηγεί σε μΙα πολύ δύσκολα αναστρέψιμη κατάσταση. Πόροι, υποδομές, στοιχεία της παραγωγικής βάσης της χώρας που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να ορθοποδήσει ο τόπος, χάνονται και μάλιστα με το εξευτελιστικό αντίτιμο που επιβάλλει η κρίση και η γενική πτώση των αξιών.
Έτσι, η περιβόητη «ανάπτυξη» αναμένεται και πάλι με τον τρόπο που εξαγγέλθηκε δεκάδες φορές τα τελευταία χρόνια, μέσα από ξένες επενδύσεις που -παρά τα όσα διακηρύσσονται εμφανώς, σε αντίθεση με την σκληρή πραγματικότητα των αριθμών (βλέπε και το σχέδιο προϋπολογισμού)- θα βασιστούν στο ξεπούλημα όσο-όσο του δημόσιου πλούτου.
Στo πλαίσια αυτό, οι διακηρύξεις περί «παραγωγικής ανασυγκρότησης» δεν αποτελούν παρά κενό γράμμα, αφού εκείνα που θα ήταν τα εργαλεία της εκχωρούνται, αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωποι με νέους εξοντωτικούς φόρους, ενώ οι νέοι επιστήμονες μη βλέποντας πλέον καμιά άμεση ελπίδα να καλυτερεύσουν τα πράγματα, ωθούνται σε νέα κύματα φυγής στο εξωτερικό.
Όλα αυτά είναι πράγματι πολύ «μαύρα» και οι χαραμάδες αισιοδοξίας κάτι παραπάνω από δυσδιάκριτες. Είναι, όμως, η πραγματικότητα και η συνειδητοποίησή της μια αρχή για όσους θέλουν να αναζητήσουν μια διέξοδο. Είναι δεδομένο ότι απέναντι στην πολιτική του ξεπουλήματος θα υπάρξουν αντιστάσεις. Η ένταση και ο χαρακτήρας τους, το αν θα αντλούν συμπεράσματα από όσα έχουν συμβεί, έχει σίγουρα μεγάλη σημασία. Όπως και η προσπάθεια να οικοδομηθεί, σε σύνδεση με αυτές, ένα νέο σχέδιο για να βγει η χώρα από την καταστροφική πορεία που της επιβάλλουν.
Γ.Π.
Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας εναντίον του ξεπουλήματος
Η Πρωτοβουλία για τη Συγκρότηση Κοινού Μετώπου Επιμέρους Κινημάτων Εναντίον της Υφαρπαγής της Δημόσιας Περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ που συγκροτήθηκε πρόσφατα και έχει σκοπό να φέρει σε επαφή κινήματα που αναπτύχθηκαν την προηγούμενη περίοδο εναντίον του ΤΑΙΠΕΔ για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΔΕΣΦΑ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ κ.λπ.) καλεί σε συνάντηση για να συντονίσει τη δράση της.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 14/10, στις 7.00 το απόγευμα στο χώρο ΜΑΧΩΜΕ (Αγίου Κωνσταντίνου και Γερανίου 47, ημιώροφος).