Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Πωλείται η παραλία της Καλαμαριάς

Πωλείται η παραλία της Καλαμαριάς

«Στο σφυρί» ξανά όλη η περιοχή μετά από τις δηλώσεις της κυβέρνησης ότι η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου πρέπει να αξιοποιηθεί από επενδυτές. Του Μιχάλη Παναγιωτίδη.

Βέβαια, κανείς μέχρι σήμερα δεν πίστεψε ότι η υπόθεση της επανάκτησης του δημόσιου χώρου είναι μια εύκολη υπόθεση, και ειδικά για το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς, μήκους 4,5 χιλιομέτρων, έναν από τους τελευταίους πυρήνες ελεύθερων χώρων και πρασίνου, με υψηλή συμβολή σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
Όταν, όμως, σήμερα η διεκδίκησή μας βρίσκεται αντιμέτωπη με το «προσκλητήριο σε ξένους και εγχώριους επενδυτές που απηύθυνε η κυβέρνηση, μέσω ενός προγράμματος μετοχοποιήσεων, αποκρατικοποιήσεων, συμβάσεων παραχώρησης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου,  επιθυμώντας, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο, να εισπράξει 3 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία» (ΑΠΕ-ΜΠΕ 02/06/10 ), καταλαβαίνουμε όλοι ότι η παραλία της Καλαμαριάς πωλείται.
Ήδη από το 2003 ξεκίνησαν οι προσπάθειες εκποίησης μεγάλων τμημάτων της παραλίας (Αρετσού), με πρωτοβουλία των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ), μέσω ενός «Master Plan για την ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης Καλαμαριάς», το οποίο ακύρωσαν οι κινητοποιήσεις τοπικών συλλόγων, φορέων και πολιτών της Καλαμαριάς, έχοντας απέναντί τους και τη διοίκηση του δήμου.
Συνεχίστηκαν με προσπάθειες οικοδόμησης επί του αιγιαλού στο Καραμπουρνάκι από ιδιώτες και την Εθνική Τράπεζα, καθώς και πρόσφατα στην περιοχή του Νοσοκομείου Παναγία, που και αυτές εμποδίστηκαν με παρεμβάσεις – μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο.
Συγχρόνως, επιμείναμε στην αναγκαιότητα της ανάδειξης όλου του παραλιακού μετώπου με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, την επιστροφή της παραλίας στον δήμο από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου και την Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης, την κήρυξη των πρανή ως χώρου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, τη νομική διερεύνηση επίμαχων «ιδιοκτησιών», τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου και ανάδειξης του λιμανιού της αρχαίας Θέρμης, με σχέδιο ανάπλασης και εκπόνηση μελετών για το σύνολο της παράκτιας περιοχής.

Οι εξελίξεις σήμερα είναι αρνητικές και ραγδαίες
Πρόσφατα  η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «επισπεύδονται οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του αποθέματος πλούτου της χώρας, με στόχο την οικονομική αναδιάρθρωση και ανάπτυξη».
Επίσης ανακοίνωσε, όσον αφορά την ΚΕΔ, την ΕΤΑ και τα Ολυμπιακά Ακίνητα, ότι θα υπάρξει συγχώνευση των εταιριών και στη νέα εταιρία θα μπορούν να παραχωρηθούν και ακίνητα που διαχειρίζονται τα υπουργεία.
Παράλληλα, ότι θα γίνει αξιοποίηση μέσω συμβάσεων παραχώρησης (βάσει του ν. 3049/2002) και διαχείριση του χαρτοφυλακίου με εταιρίες συμμετοχών, με ενδεχόμενη εισαγωγή τους στο Χ.Α.
Στα δε Τουριστικά Ακίνητα, θα δημιουργηθούν χαρτοφυλάκια «υψηλής ποιότητας» και θα δοθούν σε εταιρίες ανάπτυξης με συμβάσεις παραχώρησης, με την ενδεχόμενη εισαγωγή της εταιρίας στο Χ.Α. και τη διακράτηση από το Δημόσιο του 51% ή του 34%.
Είναι σαφές ότι όλα τα παραπάνω αφορούν άμεσα την Καλαμαριά, αφού τεράστιες εκτάσεις του δήμου βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένες στην ΚΕΔ και την ΕΤΑ (όλη η παραλιακή ζώνη, το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, πλαζ, Remezzo, καφενείο του Ψαρρά, κ.λπ.).
Σήμερα επιμένουμε:
•Σε μια ενιαία κοινόχρηστη παραλία για όλο το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς
• Κατεδάφιση όλων των περιφράξεων και όλων των αυθαίρετων παρεμβάσεων
• Ελεύθερη πρόσβαση παντού
• Να αποτραπεί κάθε είδους δόμηση
• Να μη δεχτούμε αποχαρακτηρισμούς των ελεύθερων χώρων
• Διατήρηση των ελεύθερων χώρων στο Καραμπουρνάκι και σε συνδυασμό με το πρώην στρατόπεδο Κόδρα ανάδειξη του προβλήματος ως υπερτοπικής σημασίας, που αφορά το σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
Αν η κυβέρνηση που έχει «ματώσει» τον ελληνικό λαό με τα οικονομικά της μέτρα έχει επιλέξει να ξεπουλήσει ό,τι μας έχει απομείνει, τη γη μας, πρέπει να ξέρει ότι αυτή ανήκει στους πολίτες που, χρόνια τώρα, την υπερασπίζονται από προσπάθειες εκποίησης και ανίκανες δημοτικές Αρχές που δεν κατάφεραν το αυτονόητο, την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση, σ’ αυτή την προσπάθεια, δεν πρέπει να βρει συνοδοιπόρους στις τοπικές κοινωνίες μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά μαζικά αυτοδιοικητικά κινήματα που θα αποτρέψουν την εκποίηση των δημόσιων  κοινόχρηστων χώρων και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Η Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλαμαριάς θα είναι και πάλι εκεί διεκδικώντας το δημόσιο χώρο ως πηγή ζωής για τους πολίτες, για να δοθεί ένα τέλος στη σκόπιμη εγκατάλειψη και το μαρασμό που οδηγεί σε αγοροπωλησίες ερήμην και εις βάρος μας.

(*) Ο Μιχάλης Παναγιωτίδης είναι δημοτικός σύμβουλος Καλαμαριάς και επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Καλαμαριάς.

 

Σχόλια

Exit mobile version