Αρχική πολιτική Πιστοποιητικό με ημερομηνία λήξης και αποκλεισμοί

Πιστοποιητικό με ημερομηνία λήξης και αποκλεισμοί

Σκληρό λοκντάουν και κατασταλτικά μέτρα στους ανεμβολίαστους και σε όσους δεν πειθαρχούν στην κυβερνητική πολιτική

Η όξυνση της πανδημίας τις τελευταίες ημέρες τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, έχει αρχίσει να δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στα συστήματα Υγείας, με αποτέλεσμα αρκετές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε νέα μέτρα είτε οριζόντια, μέσα από ιδιότυπα λοκντάουν είτε στοχευμένα μέσα από την αυστηροποίηση των μέτρων αποκλεισμού με τη χρήση του πράσινου πιστοποιητικού. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία, έχει φέρει το ΕΣΥ σε οριακό σημείο με τις περισσότερες ΜΕΘ να είναι γεμάτες, ενώ είναι χαρακτηριστικές και οι ανακοινώσεις της ΟΕΝΓΕ για την «τραγική κατάσταση» που επικρατεί. Έτσι ενώ όλα δείχνουν ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην «κορυφή του κύματος», η χώρα πληρώνει την εγκληματική και παράλογη διαχείριση της πανδημίας ως τώρα. Το ΕΣΥ παραμένει υποβαθμισμένο, χωρίς την απαραίτητη ενίσχυση, ενώ η απομάκρυνση των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή είναι βέβαιο ότι αποτελεί τεράστιο πλήγμα. Ωστόσο η κυβέρνηση αρνείται να ανακαλέσει της αναστολές επιμένοντας στην τιμωρία των ανεμβολίαστων, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν όλα τα μέσα για να επιστρέψουν οι υγειονομικοί στις θέσεις με απόλυτη ασφάλεια. Παράλληλα, αντί για να γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης των υποδομών στις οποίες υπάρχει συνωστισμός, η κυβέρνηση επιμένοντας στα προνόμια των εμβολιασμένων, δημιουργεί νέα σημεία διασποράς της ασθενείας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός επέλεξε να ανακοινώσει τα νέα μέτρα μέσα από ένα ακόμη διάγγελμα. Ουσιαστικά, όλα όσα ανακοινώθηκαν δεν στοχεύουν πουθενά πέρα από τον αποκλεισμό των ανεμβολιαστων ή και όσων πλέον δεν θεωρούνται εμβολιασμένοι. Η θεσμοθέτηση επτάμηνης διάρκειας ισχύος του πράσινου πιστοποιητικού για τους πολίτες άνω των 60 ετών, μας βάζει σε ένα νέο κύκλο αποκλεισμών όπου πλέον επικίνδυνοι δεν θεωρούνται μονάχα οι ανεμβολίαστοι αλλά ουσιαστικά όσοι δεν ακολουθούν τις υγειονομικές ντιρεκτίβες. Είναι βέβαιο πως πολύ σύντομα το μέτρο θα επεκταθεί σε ολόκληρο τον πληθυσμό, ενώ στην Ε.Ε. έχει ήδη αρχίσει να συζητείται η εξάμηνη διάρκεια του πιστοποιητικού έπειτα και από την τρίτη δόση.

Παράλληλα, το καθεστώς αποκλεισμού αυστηροποιείται με τον αποκλεισμό όσων δεν έχουν πιστοποιητικό από όλους τους κλειστούς χώρους και την ανακοίνωση για την επερχόμενη εντατικοποίηση των ελέγχων. Τόσο τα μέτρα όσο και το ίδιο το διάγγελμα κινούνται πάνω στη λογική ότι το εμβόλιο, αποτελεί από μόνο του υπεραρκετό μέτρο όχι απλά για τη διαχείριση αλλά και για την εξάλειψη της πανδημίας. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν μπορεί να εξηγήσει την υπάρχουσα πραγματικότητα, δηλαδή ότι με την έλευση του χειμώνα ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει την αναζωπύρωση της πανδημίας αλλά και το γεγονός ότι με 62% του πληθυσμού εμβολιασμένο και πάνω από 800.000 νοσήσεις, η χώρα μας βρίσκεται στην ίδια αν όχι σε χειρότερη κατάσταση από ότι ένα χρόνο πριν. Ενδεικτικά, μόνο μέσα στο Νοέμβριο έχουν χάσει την ζωή τους πάνω από 1.000 άνθρωποι σε σύνολο 17.000 από την αρχή της πανδημίας,

Αναζωπύρωση στην Ευρώπη και αυστηροποίηση των αποκλεισμών.

 

H Ευρώπη παραμένει στο επίκεντρο τη πανδημίας , με αρκετές χώρες να βρίσκονται σε δύσκολη θέση, ακόμη και δεδομένων των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού. Επιδείνωση παρατηρείται σε Αγγλία, Ιρλανδία και Βέλγιο, χώρες με υψηλά ποσοστό εμβολιασμού. Η Ολλανδία με σχεδόν 85% εμβολιασμό στον ενήλικο πληθυσμό, προχώρησε σε μερικό λοκνταουν, έπειτα από εκτόξευση των κρουσμάτων που έφερε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας, με τα αποθεματικά των τεστ να έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Στην Αυστρία η κυβέρνηση εφάρμοσε πλήρες λοκνταουν στους ανεμβολίαστους ενώ την ίδια στιγμή κρατίδια εντός της εφαρμόζουν από πλήρες οριζόντιο λοκνταουν έως και θεσμοθετημένη διαλογή ασθενών για τις ΜΕΘ. Στην Γερμανία η αύξηση των κρουσμάτων έχει οδηγήσει το σύστημα υγείας στο όρια της κατάρρευσης και συζητείται η εφαρμογή του πράσινου πιστοποιητικού ακόμη και στα ΜΜΜ. Ενώ τέλος στην Ιταλία, όπου δεν υπάρχει προς το παρόν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, οι αντιδράσεις που έχουν υπάρξει στην εφαρμογή του πράσινου πιστοποιητικού οδήγησαν την κυβέρνηση σε ακραία μέτρα απαγόρευσης των διαδηλώσεων στα κέντρα των πόλεων και μπροστά σε κυβερνητικά κτίρια αλλά ακόμη και σε εφόδους στα σπίτια ανθρώπων που είναι ενάντια στο πράσινο πιστοποιητικό.

 

 

 

Να δοθούν τα στοιχεία στη δημοσιότητα

Πανδημία αδιαφάνειας από την κυβέρνηση και τον ΕΟΔΥ

 

Από την αρχή της πανδημικής κρίσης, η έλλειψη αξιόπιστης πληροφόρησης γύρω από τα πραγματικά δεδομένα, αποτέλεσε μια ακόμα μαύρη τρύπα της κρατικής διαχείρισης. Μέτρα πάρθηκαν και συνεχίζουν να παίρνονται, άλλες φορές αντιγράφοντας τις γενικές οδηγίες του ΠΟΥ ή άλλες χώρες της Ε.Ε. ή βασισμένα στις εκτιμήσεις από στοιχεία που καταγράφουν χώρες όπως το Ισραήλ, ενώ άλλες φορές επιβάλλονται αυθαίρετα με επίκληση του φόβου, προκαλώντας τη δικαιολογημένη δυσπιστία απέναντι στους κυβερνώντες και τις επιστημονικές επιτροπές. Και όλα αυτά χωρίς να δίνονται στην δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία και τα στατιστικά δεδομένα που έχουν σχέση με την πανδημία.

Την προηγούμενη βδομάδα είδαν το φως της δημοσιότητας διάφορα στοιχεία, που αμφισβητούν το κυβερνητικό αφήγημα της «πανδημίας των ανεμβολίαστων». Σε άρθρο του, στην ιστοσελίδα Huffington Post, o διευθυντής σύνταξης της ιστοσελίδας, κ. Αντώνης Φουρλής, παρουσιάζει πίνακα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, που περιλαμβάνει τον αριθμό θανάτων συνανθρώπων μας πλήρως εμβολιασμένων από Covid, ανά εμβόλιο, μέχρι και τις 7/11. Στον πίνακα αυτόν φαίνεται πως αθροιστικά οι θάνατοι πλήρως εμβολιασμένων φτάνουν τους 1.601, μέχρι τις 7/11. Τα παραπάνω στοιχεία δεν έχουν δημοσιευθεί μέχρι στιγμής επισήμως από τον ΕΟΔΥ ή την κυβέρνηση, ούτε όμως έχουν διαψευστεί.

Συνδυάζοντας τα παραπάνω στοιχεία, με παλιότερες δημοσιεύσεις ενημερώσεων του ΕΟΔΥ, ο δημοσιογράφος Μπάμπης Πολυχρονιάδης, σε δημοσίευσή του στα κοινωνικά δίκτυα, οδηγείται σ’ ένα ανησυχητικό συμπέρασμα για το κυβερνητικό αφήγημα. Συγκεκριμένα λαμβάνοντας ως ημερομηνία βάσης, τις 30/7, όταν και ο ΕΟΔΥ σε ενημέρωσή του ανέφερε πως οι θάνατοι πλήρως εμβολιασμένων ως τότε, ανέρχονται σε 182, προκύπτει μια διαφορά 1.419 ανθρώπων πλήρως εμβολιασμένων που πέθαναν από Covid, το τρίμηνο από τις 26/7 έως και τις 7/11. Διαιρούμενο με το 3.392, που είναι οι συνολικοί καταγεγραμμένοι θάνατοι κατά την ίδια περίοδο από Covid, προκύπτει ότι το ποσοστό θανάτων πλήρως εμβολιασμένων επί των συνολικών θανάτων είναι 41.82% για το συγκεκριμένο τρίμηνο.

Οι παραπάνω αριθμοί δεν είναι μια μικρή λεπτομέρεια, αν όντως ισχύουν ‒ αλλά αυτό μόνο η κυβέρνηση και ο ΕΟΔΥ το γνωρίζουν. Η κυβέρνηση και ο ΕΟΔΥ οφείλουν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τα παραπάνω στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα Huffington Post, και να μην εξαντλούνται στη γνώριμη επικοινωνιακή τους πολιτική. Η κυβέρνηση είναι πολλαπλά εκτεθειμένη γιατί ακόμη και σήμερα επιμένει να μιλά για «πανδημία ανεμβολίαστων» και να στοχοποιεί τους ανεμβολίαστους ως αποκλειστικούς υπεύθυνους για την πανδημία. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης και των υγειονομικών αρχών, να δημοσιεύουν το σύνολο των διαθέσιμων δεδομένων, και όχι να κάνουν τη στατιστική εργαλείο προπαγάνδας και επιβολής προειλημμένων αποφάσεων. Η ουσιαστική πληροφόρηση είναι το ελάχιστο δημοκρατικό δικαίωμα της κοινωνίας.

 

Ν.Τ.

Σχόλια

Exit mobile version