Καταγγελίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και απουσία ελέγχων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Ταυρής

Σημαντικές καταγγελίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, κακοδιοίκηση και, τουλάχιστον, διαχειριστική ανευθυνότητα στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, έρχονται στο φως της δημοσιότητας, μέσω του Μιχάλη Κοπιδάκη, μέλους της διοίκησης του ιδρύματος. Μάλιστα, μετά από επερώτηση της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώς Διώτη, έγινε γνωστή και η σημαντική καθυστέρηση της διενέργειας ελέγχου από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης μετά τις συγκεκριμένες καταγγελίες.

 

Αναζητείται ακόμα ο έλεγχος

Αναφορικά με τον έλεγχο από τους φορείς της Πολιτείας, αυτός ακόμα αναμένεται(;). Συγκεκριμένα, στις 20/3/2009 φτάνει στη Ριζάρειο έγγραφο από την 11η Διεύθυνση Κληροδοτημάτων (αρ. πρωτ. εισ. 395) μετά την εντολή ελέγχου από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (Α.Π.Σ.Ε.Ε.Δ.Δ./Φ.2Δ/87/4562-17 Ιουνίου 2008). Στο έγγραφο αυτό ζητείται από τη Ριζάρειο άμεσα και σε ηλεκτρονική μορφή: α) να απαντηθούν οι επίσημες καταγγελίες του κ. Κοπιδάκη, μέλους του Πολυμελούς και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ριζαρείου και ενός υπαλλήλου της σχολής που κατατέθηκαν στις 6/3/2008 και β) να δοθούν στοιχεία για μισθώσεις, ακίνητα, προσωπικό, μισθούς, διαδικασίες προσλήψεων κ.λπ.)

Οι καταγγελίες αφορούσαν τη μη υποβολή απολογισμών για τα έτη 2004, 2005 και 2006, την κατάρτιση και εκπρόθεσμη υποβολή εικονικών προϋπολογισμών, την διαχειριστική ανευθυνότητα, τις απευθείας αναθέσεις έργων, την παραμέληση της περιουσίας του ιδρύματος, τις υπέρογκες αμοιβές προσωπικού, τις αδιαφανείς διαδικασίες στην επιλογή προσωπικού, τις δυσλειτουργίες του λογιστηρίου, τις μη συμβατές δραστηριότητες με τους σκοπούς του ιδρύματος κοκ.

Η Ριζάρειος, αντί άμεσης απάντησης, δύο μήνες μετά αποστέλλει επιστολή στην 11η Διεύθυνση Κληροδοτημάτων (αρ. πρωτ. 1050586/20-5-2009), στην οποία αναφέρει ότι αδυνατεί να στείλει τα στοιχεία. Την απάντηση υπέγραφε μόνο ο τότε πρόεδρος κ. Ιωαννίδης και όχι το Διοικητικό Συμβούλιο, γιατί ο καταγγέλλων κ. Κοπιδάκης επέμενε στην αποστολή των στοιχείων. Η 11η Διεύθυνση έστειλε με τη σειρά της την απάντηση της Ριζαρείου στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης στις 10/2/2010, δηλαδή εννέα μήνες αργότερα(!). Συνολικά, από την παραγγελία ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης μέχρι την επίδοση της απάντησης στην παραπάνω υπηρεσία χρειάστηκαν σχεδόν 20 μήνες.

Χορηγίες αντί ελέγχων

Η καταγγελία του κ. Κοπιδάκη στάλθηκε και προς τον τότε υφυπουργό Οικονομικών κ. Μπέζα (αρ.πρωτ.833/7-3-2008) με κοινοποίηση στη Διεύθυνση Ελέγχου Κοινωφελών Οργανισμών (αρ.πρωτ. 1028533/7-3-2008) και στη 11η Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων Τμήμα Β’ (αρ. πρωτ. 1028539/7-3-2008), ζητώντας άμεσο διοικητικό, διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο.

Ο κ. Μπέζας αντί να διατάξει τον άμεσο έλεγχο ως όφειλε, τέσσερις μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 20/7/2008 έκανε τη Ριζάρειο χορηγό σε μια έκθεση που εγκαινίασε στη κοινότητα Πλαίσιο του δήμου Φιλιατών. Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι η κοινότητα Πλαισίου ανήκει στην εκλογική περιφέρειά του και, μάλιστα, είναι η γενέτειρα της μητέρας του. Όπως φαίνεται από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, ο κ. Μπέζας ευχαριστεί τους χορηγούς της έκθεσης που είναι το υπουργείο Οικονομικών, η Ριζάρειος και το Ίδρυμα Σταυροπούλου.

Δεύτερη σημαντική λεπτομέρεια ότι και οι τρεις αυτοί φορείς εποπτεύονταν από τον κ. Μπέζα. Η Ριζάρειος χρηματοδότησε την έκθεση με 8.000 ευρώ, μετά από απόφαση του Πολυμελούς Συμβουλίου της 22/5/2008, ημερομηνία κατά την οποία η καταγγελία του κ. Κοπιδάκη είχε ήδη κοινοποιηθεί στη Ριζάρειο. Πρέπει να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι τελείως αυθαίρετη με βάση τους σκοπούς του ιδρύματος.

Αργές επικυρώσεις για εκταμιεύσεις μεγάλων ποσών

Ιδιαίτερα μεγάλη καθυστέρηση υπάρχει, επίσης, στη συγγραφή και επικύρωση των πρακτικών των συμβουλίων. Στο μεσοδιάστημα από τη συνεδρίαση μέχρι την επικύρωση, εκτελούνται αποφάσεις και πληρώνονται τιμολόγια, χωρίς την ύπαρξη επίσημης απόφασης, κάτι που δίνει τη δυνατότητα να εκταμιεύονται χρήματα και να νομιμοποιούνται εκ των υστέρων.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το ένταλμα Νο Α 415 με δαπάνη της εταιρίας «Τεχνική – Κατασκευαστική Βρεττάκος Παναγιωτίδης» αξίας 108.171 ευρώ. Η απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση του Πολυμελούς Συμβουλίου της 13/11/2006, το πρακτικό της οποίας επικυρώθηκε στη συνεδρίαση της 29/4/2009.

Τα χρήματα όμως εκταμιεύθηκαν στις 14/12/2006 και για όλο αυτό το μεσοδιάστημα δεν υπήρχε απόφαση. Αξίζει να σημειωθεί πως την εντολή πληρωμής έδωσε ο γραμματέας Σταμάτης Μωραΐτης. Ο γραμματέας, επίσης, φέρει και την ευθύνη της καθυστέρησης των πρακτικών σύμφωνα με τον Οργανισμό Διοίκησης, αφού είναι υπεύθυνος για τη συγγραφής τους. Επίσης, ο οργανισμός επιβάλλει σε κάθε συνεδρίαση να επικυρώνονται τα πρακτικά της αμέσως προηγούμενης. Πέρα όλων αυτών, για το συγκεκριμένο έργο απαιτούνταν δημοπρασία και όχι απευθείας ανάθεση. Μάλιστα την εισήγηση έκανε ο γραμματέας και όχι οι υπάλληλοι των αρμοδίων υπηρεσιών, όπως θα έπρεπε.

Παράτυπες αμοιβές συμβούλων και ημετέρων

Σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαν παράτυπες αμοιβές συμβούλων – εκτελεστών διαθήκης και συγγενών τους, σύμφωνα με τους όρους λειτουργίας. Συγκεκριμένα ο σύμβουλος κ. Γέμτος πέραν των νόμιμης αποζημίωσης των συνεδριάσεων του συμβουλίου υπό μορφή οδοιπορικών, που όλα τα μέλη εισπράττουν, είναι και ενταγμένος στο σύστημα της μισθοδοσίας, ενώ επί σειράν ετών εργαζόταν και η σύζυγός του Αργυρώ Γέμτου ως καθηγήτρια ζωγραφικής με παροχή τιμολογίου.

Το έτερο μέλος του Συμβουλίου, κ. Χούλης, μισθοδοτείται υπό μορφή οδοιπορικών ως «επόπτης εκπαίδευσης», μια θέση επινοημένη. Παράλληλα ο γιος της αδελφής του, κ. Πρωτονοτάριος, είναι εξωτερικός συνεργάτης.

Και στις δύο προαναφερόμενες περιπτώσεις οι συγγενείς των εκτελεστών της διαθήκης σύναψαν εργασιακές σχέσεις μετά την ανάληψη καθηκόντων του εκτελεστή.

Μακρύς κατάλογος

Ο κατάλογος των καταγγελιών για παρατυπίες δεν έχει τελειωμό. Οι μισθοί των υπαλλήλων διοίκησης στη Ριζάρειο είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι από τα προβλεπόμενα, με σωρεία χαριστικών επιδομάτων, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις στις εγκρίσεις προϋπολογισμών.  Άλλο  περιστατικό, είναι οι «περίεργοι» διορισμοί στη Ριζάρειο με κυβερνητική ευλογία. Αφορούσε την παράτυπη τοποθέτηση του καθηγητή κ. Χρήσου Μασσαλά σε θέση συμβούλου εξ Ιωαννίνων, ενώ ο κ. Μασσαλάς δεν κατάγεται από τα Ιωάννινα, όπως προβλέπεται, οπότε και δεν έπρεπε να γίνει δεκτή η αίτησή του. Ο κ. Μασσαλάς ανέλαβε καθήκοντα το Σεπτέμβριο του 2009 και ένα από τα πρώτα του μελήματα ήταν να ζητήσει επιπλέον χρήματα για κάποιες εξωθεσμικές συνεδριάσεις με τοπικούς παράγοντες των Ιωαννίνων! Και οι διοικητικές παρεκκλίσεις συνεχίζονται. Η 11η Διεύθυνση Κληροδοτημάτων επισημαίνει τις διοικητικές παρεκκλίσεις, οι οποίες επαναλαμβάνονται από τη Ριζάρειο κάθε χρόνο, καταδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση συμμόρφωσης.

Πολλά γιατί…

Όλα τα παραπάνω προκαλούν πολλά ερωτήματα; Τα μέλη του Δ.Σ. δεν τα βλέπουν; Ο κ. Κοπιδάκη είναι η μοναδική εξαίρεση; Ο νομικός σύμβουλος της Ριζαρείου δεν έχει πάρει είδηση τι γίνεται; Τι παραπάνω χρειάζεται η Πολιτεία για να κάνει έλεγχο; Δεν γίνεται κατανοητό ότι στην εκκλησιαστική σχολή υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» που περιμένουν απαντήσεις; Εκτός, βέβαια, και αν οι δεσμοί διαπλοκής είναι τέτοιοι που κάποιοι θέλουν να μην ανοίξει το ζήτημα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!