Αρχική στήλες στήλη...άλατος Πίσω από τις λέξεις

Πίσω από τις λέξεις

Όχι πως δεν είμαστε ψυλλιασμένοι με το τι παίζει στην εξουσία, αλλά ειδικά με τούτη την κυβέρνηση που μας έτυχε, καλό είναι να προσέχουμε κάθε λέξη που λέει, κάθε πρόταση που κάνει. Ακόμα κι αν κάτι φαίνεται αθώο, αυτονόητο και ηθικό, είναι σίγουρο πως κάποιο λάκκο έχει η φάβα και δεν είναι για καλό μας.

Αφορμή γι’ αυτές τις σκέψεις στάθηκε μια διαφήμιση που είδα προχθές στην τηλεόραση μέσω της οποίας μία Ομάδα Διασωστών προέτρεπε τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να γίνουν εθελοντές της.

Και πού είναι το κακό, θα μου πείτε. Σπουδαίο πράγμα ο εθελοντισμός, γιατί εμπεριέχει αλτρουισμό, αλληλεγγύη, ανιδιοτελή προσφορά… και πολλά ακόμα έχω να σας πω, μια κι έχω υπάρχει στο παρελθόν εθελόντρια σε δυναμική, μάλιστα, ομάδα.

Όμως, ο εθελοντισμός από την εκμετάλλευση ξεχωρίζει με μια δυσδιάκριτη γραμμή, χωρίς εμφανή όρια. Και για να γίνω πιο σαφής θα σας πω πως 1η Μάη ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος η οποία θα διαρκέσει έως 31 Οκτώβρη. Όλοι πια γνωρίζουμε τι σημαίνει καλοκαίρι στην Ελλάδα και δεν εννοώ να ζήσουμε τον μύθο μας, αλλά να μην τρώμε το παραμύθι που μας σερβίρουν, ποντάροντας στον «πατριωτισμό των Ελλήνων».

Όταν καιγόμαστε κάθε χρόνο, όταν πρέπει να στελεχωθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία με επαγγελματίες πυροσβέστες και να εξοπλιστεί με οχήματα, αεροπλάνα και λοιπά βοηθητικά μέσα, η λύση δεν είναι η συγκρότηση εθελοντικών ομάδων. Έχει γίνει πια «θεσμός» στην Περιφέρεια και κατ’ επέκτασιν στους δήμους, το κάλεσμα και η δημιουργία εθελοντικών ομάδων δασοπυρόσβεσης και διάσωσης, χωρίς όμως να δίνεται βάρος στις ουσιαστικές μονάδες όπως η Πυροσβεστική και η ΕΜΑΚ.

Ο εθελοντισμός θα μπορούσε να είναι χρήσιμος όταν υπάρχουν σωστές εκπαιδεύσεις, ανυστερόβουλα κίνητρα και όταν το κράτος σέβεται τη χώρα και τους πολίτες. Διαφορετικά, οι καιρικές συνθήκες και οι στρατηγοί άνεμοι θα έχουν πάντα τον πρώτο λόγο!

Σχόλια

Exit mobile version