Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Πιο κοντά στο λουκέτο η Σχολή Τυφλών

Πιο κοντά στο λουκέτο η Σχολή Τυφλών

Σε ολιγόωρο αποκλεισμό της οδού Βασιλίσσης Όλγας προχώρησαν το πρωί της Πέμπτης μέλη της Ένωσης Τυφλών Βορείου Ελλάδος, ζητώντας να ομαλοποιηθεί ξανά η λειτουργία της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ένωσης, Νίκο Μουζακίτη, «μπορεί η σχολική χρονιά να ξεκινάει τη Δευτέρα, αλλά 40 τυφλά παιδιά δε θα μπορέσουν να πάνε σχολείο, γιατί οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα».

Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι τους τελευταίους 4 μήνες, ενώ βασικό πρόβλημα για τη λειτουργία της σχολής παραμένει η έλλειψη χρηματοδότησης, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες λειτουργικές της ανάγκες.
Η Ένωση Τυφλών διεκδικεί τη μετατροπή του Ιδρύματος σε δημόσιο φορέα, την άμεση εξόφληση του ελλείμματος, που φτάνει στο ένα εκατομμύριο ευρώ και την εξασφάλιση του προνοιακού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα του ιδρύματος για όλες τις ηλικίες.
Η Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης παρέχει από το 1948 μέχρι σήμερα προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, κοινωνικής προστασίας και ένταξης σε άτομα με προβλήματα όρασης. Σήμερα εξυπηρετεί 360 άτομα και στον παραπάνω αριθμό περιλαμβάνονται εκτός από τους εξωτερικούς και άτομα που διαμένουν ως οικότροφοι στη Σχολή και προέρχονται από γεωγραφικές περιοχές όλης της χώρας. Η περιουσία του ιδρύματος έχει προέλθει από δωρεές ευεργετών της πόλης. Το 1983 έγινε η πρώτη προσπάθεια για μετατροπή του ιδρύματος σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και η σχολή τελούσε για αρκετές ημέρες υπό κατάληψη. Η μετατροπή αυτή θα επέτρεπε την άμεση και πλήρη χρηματοδότηση της Σχολής από το κράτος και τον πλήρη έλεγχο της διοίκησης και των οικονομικών του Ιδρύματος από το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα η ένταξη της σχολής στο κρατικό σχεδιασμό κοινωνικής πολιτικής θα εξυπηρετούσε με τον καλύτερο τρόπο της ανάγκες των τροφίμων για παροχή Ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.
Είναι πολλά τα λεφτά…
Το σωματείο που διοικούσε το ίδρυμα τότε και ενώ είχαν προηγηθεί οι κινητοποιήσεις με αίτημα τη μετατροπή του ΝΠΔΔ, παραχώρησε όλη την περιουσία του ιδρύματος στο Δήμο με την υποχρέωση ο Δήμος να δημιουργήσει ένα άλλο ίδρυμα υποστήριξης για τους τυφλούς της τρίτης ηλικίας και τα παιδιά με πρόβλημα τυφλότητας. Αυτό το ίδρυμα δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα με ευθύνη του Δήμου Θεσσαλονίκης που προβάλλει ως αιτία την ανυπαρξία κονδυλίων. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης όμως διεκδίκησε και κερδίζοντας όλα τα δικαστήρια μέχρι και τον Άρειο Πάγο πήρε την περιουσία του ιδρύματος. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί οι προσπάθειες του Δήμου για αξιοποίηση της περιουσίας της σχολής, κάτι που στην πράξη σημαίνει την οριστική παύση της λειτουργίας της.
Σε αντίθεση με τη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Αθήνας ( ΚΕΑΤ) έχει γίνει Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου( ΝΠΔΔ) από το 1979. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε μια προσπάθεια να πετάξει το πρόβλημα από πάνω του, προτείνει τη δημιουργία ενός νέου Ιδρύματος που θα λειτουργεί ως παράρτημα του ΚΕΑΤ. Σε μια τέτοια περίπτωση η περιουσία περνάει στο ΚΕΑΤ απευθείας και το Ίδρυμα χάνει κάθε περιουσιακό του στοιχείο, αλλά και τη διοικητική του αυτοτέλεια.
Παράλληλα οι συνεχώς ετεροχρονισμένες καταβολές, σε τμήματα του προϋπολογισμού, ο οποίος μάλιστα δεν είναι ολόκληρος υλοποιήσιμος – το ίδρυμα χρηματοδοτείται κατά το 80% από το υπουργείο υγείας και μάλιστα μέσω νομαρχίας – έχει δημιουργήσει προβλήματα δυσλειτουργίας στο ίδρυμα αλλά κι ένα έλλειμμα το οποίο εδώ και μία εικοσαετία η πολιτεία δεν το έχει καλύψει. Σήμερα με τα χρέη στο ΙΚΑ, τα πρόστιμα που έχει επιβάλλει ο ασφαλιστικός φορέας και τα χρέη μισθοδοσίας και προμήθειας, το έλλειμμα τους ιδρύματος έχει φτάσει στα 700.000 ευρώ και η διοίκηση της Σχολής Τυφλών ζητά να καλυφθεί αυτό το έλλειμμα από την πολιτεία.
Η Φώφη Γεννηματά από τη θέση της υφυπουργού Υγείας τον περασμένο Φεβρουάριο είχε δεσμευτεί ότι η Σχολή δεν θα έκλεινε και πως άμεσα θα γίνονταν οικονομικός έλεγχος, ώστε να υπάρχει μια σαφής εικόνα των οικονομικών του Ιδρύματος. Έπειτα από 6 σχεδόν μήνες και με τη δικαιολογία της οικονομικής κρίσης δεν έχει προχωρήσει καμία από τις κρατικές υποσχέσεις και η Σχολή Τυφλών κινδυνεύει να μην ανοίξει καθόλου για την καινούργια σχολική χρονιά.

 

Σχόλια

Exit mobile version