Ενώ καθυστερεί το Π.Δ., οι υπουργοί ονειρεύονται τουριστικές επενδύσεις ακόμη και στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού
Έχει αρχίσει να κοπάζει ο θόρυβος από τις εξωφρενικές κοινές δηλώσεις Μάρδα – Τσιρώνη περί τουριστικής ανάπτυξης στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Αρχικά τα σχετικά δημοσιεύματα αποδόθηκαν σε δημοσιογραφικές υπερβολές και παρανοήσεις, στη συνέχεια όμως επιβεβαιώθηκε η αυθεντικότητά τους και από τα δυο μέλη της κυβέρνησης. Οι αντιδράσεις ήταν έντονες με δεκάδες οργισμένα, επικριτικά και σκωπτικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον Τύπο και ένα διαδικτυακό ψήφισμα αντίθεσης σε παρόμοια σχέδια, που τη στιγμή που γράφεται το άρθρο αυτό έχει φτάσει στις 3.200 υπογραφές.
Ο Όλυμπος αποτελεί έναν παγκόσμιας ακτινοβολίας τόπο, καθώς εκεί συνδυάζεται μοναδικά η ιδιαίτερη υψηλή βιοποικιλότητα και φυσική ομορφιά με την ιστορική αξία του βουνού-συμβόλου του αρχαίου κόσμου. Δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο έχουν την ευκαιρία να τον θαυμάσουν μέσα από ποικίλες δραστηριότητες. Ο αριθμός των επισκεπτών μάλιστα κρίνεται συχνά ως οριακός σε σχέση με τη φέρουσα ικανότητα του τοπίου. Δεν λείπουν μάλιστα και οι φωνές που υποστηρίζουν πως ο αριθμός των επισκεπτών πρέπει να είναι ορισμένος ανά ημέρα και ανάλογα με την εποχή. Είναι επίσης κοινή διαπίστωση ότι είναι αδύνατον να ελεγχθούν αποτελεσματικά οι δραστηριότητες τόσο μεγάλου αριθμού επισκεπτών εάν δεν επιβληθεί η είσοδος από συγκεκριμένα σημεία και δεν υπάρξει επαρκές προσωπικό με πλήρη καθήκοντα φύλαξης και ελέγχου.
Κωλυσιεργία και ίντριγκες
Αυτά και άλλα ζητήματα διατήρησης της φύσης, όπως η επέκταση του Εθνικού Πάρκου/Εθνικού Δρυμού προς την πλευρά της Θεσσαλίας που συζητούνται εδώ και πάνω από μια δεκαετία, αναμένεται με αγωνία να αντιμετωπισθούν με το Προεδρικό Διάταγμα, του οποίου έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση και θα έπρεπε εδώ και μήνες να έχει σταλεί στο ΣτΕ για επεξεργασία.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιας κυβέρνησης που δηλώνει (αν και χαμηλόφωνα μετά την αποδοχή του Μνημονίου) ότι έχει το περιβάλλον σε πρώτη προτεραιότητα, κωλυσιεργεί άβουλο τη σχετική διαδικασία, μπλεγμένο στις ίντριγκες μεταξύ τοπικών και υπηρεσιακών παραγόντων, μελετητών με ισχυρές διασυνδέσεις και τυχάρπαστων συμβούλων. Είναι η ίδια ανικανότητα που εδώ και ένα χρόνο δεν έχει επιτρέψει τη διαμόρφωση της πολιτικής για τη βιοποικιλότητα και τις προστατευόμενες περιοχές και επιτρέπει στον άσχετο με το αντικείμενο υφυπουργό Εξωτερικών κ. Μάρδα να κάνει προτάσεις ψαρεύοντας στα θολά νερά της ανάπτυξης με μόνο μέτρο τα έσοδα της Εφορίας. Είναι η ίδια πολιτική που ξέχασε τους εργαζόμενους στους φορείς διαχείρισης, που σφυρίζει αδιάφορα για την Κορώνεια και τον Κυπαρισσιακό κ.λπ. Με υπουργό μάλιστα εκ των Οικολόγων-Πράσινων, τη συμμαχία-καμάρι του πρωθυπουργού για τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής πολιτικής. Μια πολιτική που δεν έχει καμία σχέση με αριστερή-οικολογική πολιτική, μια πολιτική που αντιμετωπίζει τη φύση και τη δημόσια περιουσία ως εμπορεύματα.
Το άλλο με τον Χότζα το ξέρεις;
Όμως οι προτάσεις Μάρδα, ανεξαρτήτως του αν αποσυρθούν, λειτουργούν σαν τη γνωστή ιστορία του Χότζα. Αντικαθίστανται από κάτι ηπιότερο, το οποίο όμως επίσης μπορεί να είναι ασύμβατο με τη διατήρηση του φυσικού και ιστορικού τοπίου του Ολύμπου, ώστε αρκετοί να πουν: ευτυχώς αποφύγαμε τα χειρότερα. Πράγματι, στις 2 Φεβρουαρίου, η Λ. Σταυρογιάννη στην Αυγή σημειώνει για τον κ. Τσιρώνη: «Κληθείς να σχολιάσει τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Μάρδα, την οποία είχε δημοσιοποιήσει ο ίδιος μέσω ανακοίνωσης του ΥΠΕΝ, στις 18 Ιανουαρίου, περί ανάπτυξης επενδυτικών σχεδίων στον Όλυμπο, ελαφρά τη καρδία απάντησε ότι τέτοια σχέδια θα μπορούσαν να χωροθετηθούν στην περιφερειακή ζώνη, σε μια περιοχή οικοανάπτυξης και, αν αυτό δεν είναι συμβατό με τις ζώνες προστασίας και τις χρήσεις γης που προβλέπει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, θα πάει… παραδίπλα».
Η αντίληψη για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών που λίγο-πολύ είναι ότι όλα θα τα βολέψουμε για να έρθουν επενδύσεις, αποτυπώνεται και σε ένα άλλο σημείο των κοινών δηλώσεων Τσιρώνη-Μάρδα. Εκεί που οι υπουργοί δηλώνουν ότι: «Η οικονομική ανάπτυξη των περιοχών ΝΑΤURA και των εθνικών δρυμών είναι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, πάντα στην κατεύθυνση της αυστηρής τήρησης των περιβαλλοντικών κανόνων και της διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς». Το γεγονός ότι οι περιοχές αυτές έχουν σαν κύριο σκοπό τη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς δεν πέρασε από το μυαλό τους. Και καλά ο κ. Μάρδας, που στο εκπληκτικό του πόνημα «Μια στρατηγική για την ανάπτυξη» (το έχει παρουσιάσει και στην κυβέρνηση), προτείνει νέο υπερπολυτελή οικισμό όπου θα μπαίνουν και αυτοκίνητα στη… Μονεμβάσια. Ο «οικολόγος» κ. Τσιρώνης όμως δεν θα έπρεπε να ξέρει;
Κ.Π.